Last news in Fakti

4 Май, 2018 15:00 954 0

Италия се насочва към предсрочни избори

  • италия-
  • луиджи ди майо-
  • пет звезди-
  • серджо матарела

Движението "Пет звезди" отхвърли предложенията за формиране на временно правителство в Рим

Италия се насочва към предсрочни избори - 1
Снимки: БТА/АР

Лидерът на Движение "Пет звезди" (ДПЗ) Луиджи ди Майо отхвърли предложенията за формиране на временно правителство, което да промени изборния закон, и повтори призива си за предсрочни избори в Италия през юни, предаде Reuters.

В интервю Ди Майо казва, че изборите може да се произведат на 24 юни и че техническите възражения, че е нужно повече време за организиране на вота на италианците в чужбина, са безпочвени и в разрез с конституцията.

Президентът Серджо Матарела призова за нов кръг консултации с партийните лидери на 7 май в опит да се сложи край на продължаващата вече 9 седмици политическа безизходица след изборите през март, които не излъчиха категоричен победител.

Италия се насочва към предсрочни избори

На въпрос дали трябва да бъде променен изборният закон, Ди Майо отговаря: "Това не може да стане, ние (политическите партии) ще загубим години в спорове по него".

На изборите на 4 март десноцентристкият съюз начело с антиимигрантската партия "Лига" спечели най-много места, а ДПЗ самостоятелно събра най-голям процент от вота. Левоцентристката Демократическа партия (ДП) остана трета.

Сегашният изборен закон, внесен от ДП, беше одобрен няколко месеца преди гласуването, като тогава ДПЗ организира улични протести с аргумента, че нормативният акт ще намали шансовете му за победа.

Италия се насочва към предсрочни избори

Италианският президент не иска да разпуска парламента и се надява да се създаде временно правителство. Задачата му ще е да подготви бюджета за 2019 г., който трябва да бъде одобрен до края на декември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: