566 0

Италия се насочва към предсрочни избори

Движението "Пет звезди" отхвърли предложенията за формиране на временно правителство в Рим

Италия се насочва към предсрочни избори
Снимки: БТА/АР

Лидерът на Движение "Пет звезди" (ДПЗ) Луиджи ди Майо отхвърли предложенията за формиране на временно правителство, което да промени изборния закон, и повтори призива си за предсрочни избори в Италия през юни, предаде Reuters.

В интервю Ди Майо казва, че изборите може да се произведат на 24 юни и че техническите възражения, че е нужно повече време за организиране на вота на италианците в чужбина, са безпочвени и в разрез с конституцията.

Президентът Серджо Матарела призова за нов кръг консултации с партийните лидери на 7 май в опит да се сложи край на продължаващата вече 9 седмици политическа безизходица след изборите през март, които не излъчиха категоричен победител.

Италия се насочва към предсрочни избори

На въпрос дали трябва да бъде променен изборният закон, Ди Майо отговаря: "Това не може да стане, ние (политическите партии) ще загубим години в спорове по него".

На изборите на 4 март десноцентристкият съюз начело с антиимигрантската партия "Лига" спечели най-много места, а ДПЗ самостоятелно събра най-голям процент от вота. Левоцентристката Демократическа партия (ДП) остана трета.

Сегашният изборен закон, внесен от ДП, беше одобрен няколко месеца преди гласуването, като тогава ДПЗ организира улични протести с аргумента, че нормативният акт ще намали шансовете му за победа.

Италия се насочва към предсрочни избори

Италианският президент не иска да разпуска парламента и се надява да се създаде временно правителство. Задачата му ще е да подготви бюджета за 2019 г., който трябва да бъде одобрен до края на декември.

Италия
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай