12 Май, 2018 23:20 1 739 0

Изостря се напрежението между Китай и Тайван по отношение на СЗО

  • китай-
  • тайван-
  • сзо-
  • асамблея-
  • конфликт-
  • здравеопазване-
  • ценност-
  • дискриминация

Неприемливите и безотговорни изявления на китайските власти по въпроса с възпрепятстването на участието на Тайван в 71-вата Световна здравна асамблея предизвикаха сериозен протест от страна на Съвета по въпросите с Континентален Китай.

Китай блокита участитто на страната в Асамблеята с едностранно заявената си политическа позиция, игнорирайки правата и интересите на тайванския народ. Правителството осъди тези действия, тъй като те ясно и недвусмислено показват, че Китай няма намерение да подобрява отношенията между двете страна.

От Съвета категорично заявиха, че най-висшата ценност е здравето и всяко човешко същество има фундаменталното право да се ползва от нея, без да бъде дискриминирано.

„В резултат на злонамерени действия от страна на Континентален Китай, Тайван бе изключен от повече от две трети от срещите, организирани от СЗО през последните години. Като неполитическа организация, която насърчава най-високите стандарти в здравеопазването, СЗО не трябва да се влияе от политическата воля на Китай. Това е особено важно при осъществяването на епидемичен контрол без граници. Нещо повече – Китай никога не е уведомявал Тайван за тревожни световни епидемични ситуации и изявления, че са взети адекватни мерки в това отношение, противоречат на истината и имат за цел да подведат международната общност., казаха още от Съвета.

Медицинските способности и умения на островната страна са признати от цял свят. Много нейни дипломатически съюзници и съмишленици като САЩ, ЕС, Япония и Канада подкрепят участието й в СЗА.

По думи на Съвета правителството на Тайван ще продължава да се бори за глобална подкрепа за опазване здравето и благополучието на всички, призовавайки Китай да спре да бяга от отговорност и да поставя политическите си идеи над висши ценности, касаещи безопасността и здравето на хората. Ако не отстъпи, това сериозно ще нарани чувствата на тайванския народ и би довело до негативно влияние върху отношенията между двете страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА