Last news in Fakti

14 Май, 2018 15:40 3 208 0

Гърция с условия към Македония

  • гърция-
  • прокопис павлопулос-
  • македония

Прокопис Павлопулос иска конституционни промени в страната

Пътят на Македония към ЕС преминава през ревизия на нейната конституция и премахване на териториалните претенции. Това заяви гръцкият президент Прокопис Павлопулос, цитиран от Катимерини.

В момента Гърция води преговори с Македония за новото име на страната. Това е ключово условие за нейното приемане в Европейския съюз.

„Гърция изпраща няколко послания до Скопие в дух на искрено приятелство. Ние подкрепяме пътя на страната към членство в ЕС и НАТО. От уважение към историята, международното право и европейското единство обаче, тази подкрепа зависи от намиране на решение по въпроса за името и осигуряването на гаранции срещу иредентизма. Има само един начин процесът по интеграция да продължи. Това е ревизиране на конституцията. Така ще се сключи споразумение за изкореняване на иредентизма. Така ще отворим пътя към сътрудничество“, заяви Павлопулос.

Македония вече прие няколко варианта за ново име. Страната вече получи препоръка за започване на преговори с ЕС. От НАТО обявиха, че са готови да предложат членство след изчистване на споровете с Гърция.

Очакват се нови разговори по темата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: