3 276 5

Дамаск: Изметохме бунтовниците от Централна Сирия

Завърши евакуацията на въоръжените бойци и семействата им от провинциите Хомс и Хама

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Евакуацията на бунтовници и цивилни от Централна Сирия приключи, съобщи AFP, като се позова на своя кореспондент на мястo.

Изтеглянето стана по споразумение с режима в Дамаск, който консолидира властта си в ущърб на бунтовниците. То започна да се прилага в началото на този месец и се отнасяше за сектори в провинциите Хама и Хомс, по-специално за районите Талбиса, Растан и Хула.

Стотици хора се събраха в центъра на Растан, за да отпразнуват преминаването на града под контрола на правителството и да участват в издигането на сирийското знаме на градски площад.

Сили за сигурност също са разположени в Растан и Талбиса.

Последният конвой с бунтовници и техните семейства замина към северната част на провинция Хомс и към южната на провинция Хама, съобщи официалната сирийска агенция Сана, използвайки обичайната си терминология за назоваване на бунтовниците.

Бунтовници и цивилни, принудени да напуснат, трябва да отидат в територии под бунтовнически контрол в Северна Сирия. Жителите, които не желаят да се преместят, могат да уредят положението си на място.

Общо около 34 500 души, бунтовници и семействата им, както и други цивилни, бяха евакуирани в рамките на тази операция, съобщи Центърът за наблюдение на човешките права, а 150 000 души са останали в този район.

"От днес нататък няма нито един въоръжен човек, никакво оръжие в цялата провинция Хомс", каза губернаторът Талал Баразай, който също беше в Растан.

Сирия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • НКВД
  Отговор
  1 16:36  16.05.18
  ИД се изнесоха от Хомс заедно с ку....те си
 • Владо Вр
  Отговор
  2 16:36  16.05.18
  Преди време казах, първо около Дамаск, след това и на изток. Стъпка по стъпка, Сирия ще бъде очистена от умерени, не умерени и други тъпанар и с чалмите. Жалко за милиардите хвърлени на вятъра(разните опозиционни групировки). Кофти развой на събитията за ЦРУ и компания.
 • Бесен Язовец
  Отговор
  3 16:40  16.05.18
  САЩ и НАТО разтуриха още една държава в Б.Изток
 • баба Цу и Винету
  Отговор
  4 17:16  16.05.18
  Вие ги изметохте ние ще ги приберем.
 • Шеметна сделка
  Отговор
  5 17:18  16.05.18
  Изметените ще са на Боци строителите и инжинерите.

Напиши коментар:


Публикувай