1 079 4

НАТО хвали Тръмп

Столтенберг доволен от бюджетната политика на президента на САЩ

Росен Стойчев

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг похвали президента на САЩ Доналд Тръмп в усилията му за повишаване на военния бюджет на членовете в Алианса, съобщи ДПА.

Според Столтенберг действията на Тръмп имат реален ефект върху съюза. Той заяви, че трябва да се продължи с такива действия.

„Тръмп прояви лидерство по въпроса за разходите по отбраната, защото е важно всички да допринасяме за общата ни сигурност. Неговите действия имат реален ефект и това е видимо. Всички съюзници започнаха да добавят милиарди към своя бюджет“, заяви Столтенберг.

Държавите от НАТО има споразумение да отделят по 2% от своя БВП за отбрана. Много от тях обаче търпят критики, че не спазват споразумението.

Предстои среща на върха на НАТО през юли. Столтенберт е във Вашингтон за предварителни преговори. Той ще разговаря с американския президент.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ФАКТ
  Отговор
  1 12:54  18.05.18
  Все по-ясно се вижда,че НАТО това е САЩ...и САЩ това е НАТО...ФАКТ...Тогава за какъв суверенитет могат да говорят останалите членки на НАТО??? За каква защита на националните интереси може да се говори от страна на НАТО????

  Коментиран от #2

 • Да да
  Отговор
  2 14:01  18.05.18

  До коментар #1 от "ФАКТ":

  Не се напъвай много! САЩ са лидерите в НАТО и дават най-много за организацията! Никой не е там насила! Това да не е СеСеСеРе и СИВ с Пражка пролет и други действия спрямо съюзници(насила)
 • Крокодила Гена
  Отговор
  3 14:46  23.05.18
  В НАТО не сме на сила. Но в СИВ бяхме доброзорно. Само ще спомена Унгария 57-58г Чехия 68г Полша 80г Всички и до днес мечтаят да се върнат отново в кочината сив
 • Крокодила Гена
  Отговор
  4 14:59  23.05.18
  Два процента от ВВП е много по изгодно за България от колкото да подържа армия. Да всеки иска страната му да има най добрата и силна армия,но ние българите с нашата силна" икономика едва ли ще можем и кепета да им купим.

Напиши коментар:


Публикувай