Last news in Fakti

19 Май, 2018 20:42 1 820 1

САЩ подкрепя Тайван в битката за участие в СЗА

  • тайван-
  • сза-
  • сзо-
  • конгресът на сащ-
  • тедрос гебрейесус-
  • китай-
  • здравеопазване-
  • хуманитарна помощ

Двустранна група от 172 членове на Камарата на представителите на САЩ по-рано тази седмица изпрати писмо до генералния директор на Световната здравна организация – Тедрос Гебрейесус, в което призовава СЗО да позволи на Тайван да участва в годишната Световна здравна асамблея в Женева, Швейцария.

Писмото, което бе подписано и от председателя на Комисията за външни работи на САЩ - Ед Ройс, бе изпратено и до държавния секретар Майк Помпео и до Алекс Азар – секретар по здравеопазването.

„Миналата година СЗО под натиска на Китайската народна република отказа да покани Тайван за участие в 70-тата годишна Световна здравна асамблея. С това свое действие СЗО се превърна в съучастник на Пекин, чиято цел е да държи Тайван настрана от значимото участие в асамблеи като тази“, се казва в писмото.

„Решението Тайван да не бъде поканен след осем последователни години на участие, погазва духа на основения принцип, залегнал в преамбюла на Конституцията на СЗО, в който се казва, че „здравето на всички народи е основополагащо за постигането на мир и сигурност и зависи от пълното сътрудничество между отделните индивиди и държави““.

„Глобалното здраве и безопасност не трябва да се държат като заложници на политическите цели на Китай“, се казва още в писмото. „Всички сме по-защитени, когато Тайван има пълноценно и безпрепятствено участие в международни форуми за сътрудничество в областта на здравеопазването.“

Законодателите призоваха Тедрос да позвли на Република Китай да се включи като наблюдател в тазгодишната СЗА, а също така и в бъдещите годишни и технически срещи, като се позоваха на своята „дългогодишна история на щедър принос към международнте усилия за предотвратяване на епидемии и предоставяне на критично важна хуманитарна помощ при природни бедствия“.

„Той е важен участик в глобалните усилия за предотвратяване, наблюдение, ограничаване и лечение на инфекциозните заболявания и демонстрира своето добро международно гражданство чрез хуманитарната помощ, както в Азиатско-тихоокеанския регион, така и по света.“

Световната здравна асамблея започва в понеделник в Женева.

Тайван полага усилия да се присъедини към СЗО от 1997 г. насам, но така и не получава покана да присъства на СЗА като наблюдател до 2009 г. За последно получава покана само дни преди президентът Цай Ин-уен да встъпи в длъжност на 20 май 2016 г. с безпрецедентното споменаване на принципа „Един Китай“.

Правителството на Тайван използва няколко подхода за повишаване на международната подкрепа за своята кандидатура тази година, включително и чрез международни медии, и стартира онлайн кампании, чрез които се стреми да подчертае своята отдаденост на общественото здраве.

От Министерство на външните работи отправиха своята благодарност към законодателите на САЩ, които подписаха писмото. Очаква се и американски сенатори, сред които и Марко Рубио, също да изпратят писмо до генералния директор на Световната здравна организация.

Тези действия са категорично доказателство, че Конгресът на САЩ бепрекословно подкрепя Тайван в битката за здравето на хората по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    4 1 Отговор
    Китай, Русия и Иран са доста голям залък за отслабената Америка и
    Ако Европа разтури НАТО
    САЩ стават по мръсно долно бельо
    Хахаха