20 Май, 2018 12:38 2 589 7

Европа, Китай и Русия обсъждат нова сделка с Иран

  • иран-
  • доналд тръмп
Европа, Китай и Русия обсъждат нова сделка с Иран - 1
Снимки: БТА/АР

Дипломати от Европа, Китай и Русия обсъждат ново споразумение с Иран в надежда да бъде спасена ядрената сделка, от която САЩ се отказаха. Новото споразумение предвижда на Иран да бъде оказана финансова помощ, като в замяна Техеран ограничи разработките си за балистични ракети и намесата си в страните от региона. Това твърди в днешния си брой немският вестник "Билд ам зонтаг", цитиран от "Ройтерс".

Дипломатите щели да се съберат следващата седмица във Виена за среща под председателството на Хелга Шмит, високопоставен дипломат от ЕС.

Таблоидът, който се позовава на източници от ЕС, пише още, че на заседанието в австрийската столица ще бъдат представени Германия, Великобритания, Китай, Русия и Франция, но не и САЩ. Не е ясно дали Иран, който досега е отхвърлял призивите да спре ракетните си разработки, ще има свой пратеник във Виена.

Със сключеното през 2015 г. споразумение Иран се съгласи да ограничи своите ядрени програми в замяна на снемане на повечето западни санкции.

Европа, Китай и Русия обсъждат нова сделка с Иран

Едно от основните възражения на американския президент Доналд Тръмп срещу тази сделка е, че тя не обхваща иранските ракетни програми и иранската подкрепа за въоръжени групировки в Близкия изток, които Западът смята за терористични.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    22 1 Отговор
    Па дааа. тръмпито и смотатаняхо да се оправат взаимно. И крайно време е япончетата да вземат да си свенят приятелчетата. Те атомни бомби ли не пускаха,мита ли не слагаха...к'вот се сетиш. Така прават янкитата с приятелите си. Ама карат техните коли, та се пръскат....
  • 2 Зигмунд

    26 3 Отговор
    Време е европейците да осъзнаят, че най големия им враг е зад океана и се нарича техен "приятел", докато всъщност копае гроба на европейския съюз. Навсякъде фащ прилагат тактиката "разделяй и владей".
  • 3 ГосТ

    14 5 Отговор
    Моля се,трумпелино в изблик на величие да сложи мита на ЕС. Тогава нещата ще си дойдат на мястото. Между другото има защо да се мисли за велик, изпълнил е хамериканската мечта -от дребен тарикат е станал голем тарикат,та чак президент и главнокомандващ на една от най мощните армии в света. ...боже, боже
  • 4 човек

    20 3 Отговор
    Правилно, светът може и без САЩ
  • 5 Да да

    0 21 Отговор
    Какво ви кара да мразите най-великата страна в света? Дали е от употребата на Новичок или сте си увредени по рождение!
  • 6 Техеран

    15 0 Отговор
    Иран не е за продан!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: