1 968 1

Република Сръбска е неуспешен експеримент

Ние вървим към Европейския съюз, каза Милорад Додик

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Ние сме един експеримент, за съжаление – неуспешен експеримент. Това заяви президентът на Република Сръбска Милорад Додик. Ние трябва да се стремим към устойчивост, към мир, да не си пречим взаимно, посочи той.

„След разпадането на бивша Югославия Босна се намира основно под влиянието на международните фактори, които не разбират ситуацията тук и развитието на отношенията в рамките на бивша Югославия. Но въпреки огромния натиск, страната успява да съхрани своята цялост“, каза държавният глава пред Би Ти Ви.

„Моята роля е да опазя постулатите, залегнали в Дейтънското споразумение. Ние, като сръбски народ, като Република Сръбска, сме доволни от Дейтънското споразумение, но не и от намесата в него, която си позволява международната общност от 1996 до днес. Ние вървим към Европейския съюз“, заяви Додик.

„Нашата легитимна политическа цел е укрепването на автономията на Република Сръбска. Република Сръбска не е взимала нито едно решение в полза на отделяне от Босна и Херцеговина. Което не значи, че не бихме го искали, но ние не сме ирационални, ние разбираме, че подобна идея сега не би получила подкрепа“, посочи още президентът.

„За нас европейската интеграция е процес на приспособяване. Ние не сме срещу Европейския съюз. Що се отнася до национализма, днес всяка индивидуална проява на даден народ се нарича национализъм. Трябва да кажем още, че тук идеите на неолиберализма се провалиха и заличаването на значението на една държава и силата на една държава, които характеризират неолиберализма като такъв, в значителна степен бяха променени. Днес имате един Тръмп, който заявява: „Америка преди всичко!“ Защо тогава ние тук да не кажем: „Република Сръбска преди всичко!“ Или вие, българите, да не кажете: „България преди всичко!“ Или който и да е друг на света?“, каза президентът на Република Сръбска.

Босна и Херцеговина


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • мнение
    Отговор
    1 07:26  22.05.18
    Целите Балкани сме един неуспешен експеримент. На "експертите" от Америка.

Напиши коментар:


Публикувай