Last news in Fakti

21 Май, 2018 18:05 2 798 56

Радев в Москва: В двустранните ни отношения има огромен потенциал

  • румен радев-
  • москва-
  • посещение-
  • дмитрий медведев

Президентът коментира срещата като пробив, защото е първата на най-високо равнище след продължително прекъсване

Радев в Москва: В двустранните ни отношения има огромен потенциал - 1
Снимки: БТА

Да, говорихме за енергийни проекти, но с премиера Медведев се обединихме около мнението, че в търговско-икономическите отношения има огромен потенциал, има такъв потенциал, разбира се, и в енергийните проекти, заяви президентът Румен Радев пред журналисти след срещата.

Той коментира срещата като пробив, защото е първата на най-високо равнище след продължително прекъсване. Затова нейната важност е голяма, активният политически диалог на най-високо равнище е важно условие за резултати във взаимодействието във всички останали области от взаимен интерес, каза Радев.

По неговите думи визитата му вече дава резултат, в последните седмици българското правителство е излязло от летаргията по отношение на Русия, вече има анонси за съживяване на проекта за АЕЦ "Белене", което предполага и руско участие. Министърът на енергетиката също беше в Русия, припомни Радев, като коментира всичко това като похвално, но недостатъчно.

По думите му положителният импулс от срещите с премиера Медведев и с президента Путин утре трябва да бъде използван по най-добрия начин от българското правителство, защото срещите дават такъв импулс и отварят възможности за работа на министрите. Затова и Радев очаква, като добави, че премиерът Медведев се е ангажирал, най-вероятно през септември тази есен да се състои отлаганата от години 16-а сесия на междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество. Там вече в конкретика всички проекти трябва да се разглеждат и съответно да се вземат решения по тях.

Попитан за споменатата от него възможност за пряка доставка на газ през Черно море, президентът Радев коментира, че средата за сигурност вече е станала толкова сложна, че не само България, ЕС осъзнава все повече, че е най-добре да има директен излаз за доставка на газ в държава член на Съюза.

Радев в Москва: В двустранните ни отношения има огромен потенциал

Ето тук можем да анализираме цялостната ситуация и затова аз призовавам двете правителства да преразгледат още веднъж възможността за пряка доставка на руски газ през Черно море в България, разбира се, с Европейската комисия, каза Радев. Той даде като пример и Северен поток.

В отговор на въпрос Румен Радев каза, че премиерът Медведев не е поставял темата за санкциите спрямо Русия. Санкциите не са повод за замразяване на отношенията, както си мислим много често, коментира Радев. Той посочи, че след два дни в Русия ще бъде президентът на Франция, която за миналата година е успяла да измести Германия като пряк инвеститор номер едно в Руската федерация. Знаете мнението ми за санкциите, но това е въпрос от компетентността на Европейския съвет, където България се представлява от министър-председателя, добави Радев.

В отговор на въпрос президентът посочи, че премиерът Борисов ще посети скоро Русия и отново добави, че е много важно да се използва този импулс, двете правителства да работят заедно за конкретизиране на сфери за сътрудничество.

Същевременно той посочи, че има и тежки области, където трудно ще се намери решение, но не трябва да се бяга от диалог. Като такава Радев открои лицензионния режим за производство на военна техника, въоръжение и резервни части по спогодба между НРБ и СССР. По думите му тук България има своите определени интереси, българският военнопромишлен комплекс, което е обяснил откровено и на премиера Медведев, е важна част от българската икономика.

Има изисквания на руската страна, които са неприемливи за нас и България трябва да отстоява своите интереси, каза Радев. Като пример той даде изискването България предварително да съгласува с руската страна продажба на произведена у нас военна техника и въоръжение в други страни. Това за нас е неприемливо, заяви Радев, който добави, че ясно е обяснил това на премиера Медведев.

По думите му обаче това не означава, че не трябва да има диалог и намиране на решение, което е взаимноизгодно и за двете страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бисер

    31 4 Отговор
    Има ли нещо лошо в подобно сътрудничество?!?

    Коментиран от #3, #6

  • 3 El comandante

    30 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бисер":

    Има не е еврогейско!!!

    Коментиран от #4

  • 4 Бисер

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "El comandante":

    Прав си
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иванов

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Бисер":

    На първ поглед не, но на втори.... Всичко е на завишени цени, които ги плащаме всички, а взятката е за този, който подписва заробващите ни условия. Примери има достатъчно и хората се знаят кои са, но никой не им дири сметката.
  • 7 El comandante

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    Като ти чета коментарите се раддвам , че твоята мозъчна система е силна. Майтап бе уили?!!
  • 8 Kcaniba

    6 16 Отговор

    До коментар #1 от "El comandante":

    Дружбата със СъСъСъРъ е триъгълен камък в главите на евразийските колхозници

    Коментиран от #12

  • 9 Джони Уокър

    5 15 Отговор
    А знаете ли вие товарищи, че в първоначалния си вариант в периодичната таблица на Менделеев, водката е вписана под 40 - ти номер? Мм?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 българче

    24 8 Отговор
    От трийсет години, десетина келеша се мъчат да скарат два братски народа. Осират се от злоба по страниците, денонощно квичат срещу Русия - и кво, драги зрители? -

    НИЩО.

    Коментиран от #13

  • 12 Доктор Макаров

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Kcaniba":

    Лекувам русофрения!!!!
  • 13 Българин

    9 23 Отговор

    До коментар #11 от "българче":

    И кое ни е братското с руснаците, русофилче? Видяхме руснаците какво правят с най-близките си братя украинците, всеки ден там умират хора от руски снаряди и куршуми. Такива братя, ние българите не щем. А вие русофилите като ги обичате толкова много заминавайте да живеете при тях.

    Коментиран от #16, #55

  • 14 1111

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    Този коментар го четох под друга статия с ник екмек. Или си същия или копираш
  • 15 Аааа

    16 9 Отговор
    Рано или късно , всички ще се изредят на килимчето на ВЕЛИКА РУСИЯ !

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българин

    9 10 Отговор

    До коментар #16 от "El comandante":

    Като си си у дома бъди българин а не руска подлога!
  • 19 El comandante

    3 11 Отговор
    Шизофренията и русофренията ги лекува само доктор МАКАРОВ явно!!!
  • 20 Бг111

    10 6 Отговор
    Като гледам на какво дередже сме,най -големият ни враг се оказа ЕС........

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Само питам

    6 10 Отговор

    До коментар #21 от "Само отговарям":

    Руските подлоги винаги ли обиждат опонента, когато нямат аргументи?

    Коментиран от #26

  • 23 Историк

    8 17 Отговор

    До коментар #20 от "Бг111":

    От 1886 година насам Русия е най-големия враг на България.

    Коментиран от #28, #30

  • 24 El comandante

    2 7 Отговор

    До коментар #21 от "Само отговарям":

    За жалост и ние сме принудени да търпим "умнотийте" му!!!
  • 25 Безпартиен

    17 4 Отговор
    Скъпи сънародници,разберете че не е важно дали сте Комунисти,Демократи,Герберисти и тн. ,в наш интерес е да имаме добри отношения с Русия.....това е истината!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Само питам

    6 16 Отговор

    До коментар #26 от "Само отговарям":

    Не съм видял американофили да развяват или да се намятат с американски знамена. Не съм чел да пишат по форумите Слава на САЩ, На колене пред Велика Америка, Тръмп е велик. Не съм видял и да се събират край някой язовир да развяват американски знамена и да късат и изгарят знамето на ЕС, чийто член е България. Така, че американофили просто няма. А има безродници русофили, които вършат подобни неща. И от безсилие и злоба постоянно обиждат опонентите си, понеже не са в състояние аргументирано да защитят проруските си позиции.

    Коментиран от #31

  • 28 Трол

    16 4 Отговор

    До коментар #23 от "Историк":

    А със сегашните ни приятели,врагове не ни трябват!

    Коментиран от #29

  • 29 Медия

    10 2 Отговор

    До коментар #28 от "Трол":

    Много правилно!
  • 30 Християнин

    12 7 Отговор

    До коментар #23 от "Историк":

    Сигурно беше по-добре да сме си останали с османското "присъствие"?!? Не ви разбирам логиката???

    Коментиран от #33, #38

  • 31 Само отговарям

    7 6 Отговор

    До коментар #27 от "Само питам":

    Четейки "бисерите" ти , се убеждавам , че наистина се нуждаеш от лечение . Опитай , може да успееш , пожелавам ти успех !

    Коментиран от #36

  • 32 ivan4o

    13 8 Отговор
    Само с Русия можете да спасите православната църква.! С еу скоро ще станете католици!

    Коментиран от #35

  • 33 Историк

    7 10 Отговор

    До коментар #30 от "Християнин":

    Навремето бяхте комунисти-интернационаристи, сега сте християни! Какъвто ви беше комунизма, такова ви е и християнството. И от логика не разбираш а изопачаваш думите ми.

    Коментиран от #34

  • 34 Християнин

    5 7 Отговор

    До коментар #33 от "Историк":

    5 века бяхме приятели с Османците,от къде се появиха тези Руснаци,та ни развалиха тази крепка дружба ....хахаха......
  • 35 Само питам

    4 11 Отговор

    До коментар #32 от "ivan4o":

    Да бе, гърците всичките са католици. Жалки сте русофилите с с примитивната си пропаганда срещу ЕС.
  • 36 Само питам

    7 11 Отговор

    До коментар #31 от "Само отговарям":

    Значи не разбираш. Както не разбираш, че русофилията е тежък комплекс за национална малоценност и преклонение пред чужда държава.
  • 37 Дгс

    3 8 Отговор
    Далече от тия.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Само питам

    6 8 Отговор

    До коментар #38 от "El comandante":

    Сега не сте ли аргати на руснаците? Или мислите, че ви приемат като равни и "братушки"?

    Коментиран от #41

  • 40 Християнин

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "El comandante":

    👍👍👍
  • 41 Християнин

    13 5 Отговор

    До коментар #39 от "Само питам":

    Сега сме аргати на ЕС и САЩ! Нали не очакваш че ни приемат за приятели? Ще е много наивно.....

    Коментиран от #43, #45

  • 42 Съчувствен

    2 0 Отговор
    " Заповед за арест"- Бил Браудър. Особено ценна книга( по темата)!
  • 43 Само питам

    5 11 Отговор

    До коментар #41 от "Християнин":

    Наивно е да смяташ, че Русия е велика, че руснаците са ни братушки, че вечно сме им задължени за "двойното освобождение" и, че трябва да споделяме техните разбирания за света и да това, кое е добро и кое не за България.

    Коментиран от #44

  • 44 Иван Аксаков

    4 12 Отговор

    До коментар #43 от "Само питам":

    Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Само питам

    5 9 Отговор

    До коментар #45 от "El comandante":

    Ти ли си най-умния? И откога русофилите ви е грижа за България. Вие винаги сте я продавали и предавали на Русия.

    Коментиран от #48, #51

  • 47 Само питам

    3 8 Отговор

    До коментар #44 от "Иван Аксаков":

    Русофилите ще кажат, че го е писал Сорос.
  • 48 Християнин

    6 4 Отговор

    До коментар #46 от "Само питам":

    Ееее,сега се продадохме на ЕС! Жална ни майка....всички усещаме "плюсовете" от тази сделка!

    Коментиран от #49

  • 49 Само питам

    3 5 Отговор

    До коментар #48 от "Християнин":

    Защо се мъчиш тогава в европейска България?

    Коментиран от #50

  • 50 Християнин

    10 1 Отговор

    До коментар #49 от "Само питам":

    Остави ме мен,жалко за децата ни. След 20 години ще сме малцинство в собствената ни родина. Кой е виновен за това?

    Коментиран от #52

  • 51 El comandante

    8 2 Отговор

    До коментар #46 от "Само питам":

    Въпроса не е кой е Най- умен в Истороя на БЪЛГАРИЯ го пише ама който не е ходил на училище.тъпаци никога няма да ни управляват кравариииии!!!!БЪЛГАРИЯ над всичко измикяриииии!!!!!
  • 52 Съчувствен

    6 2 Отговор

    До коментар #50 от "Християнин":

    Виновни ще сме ние, че не правим деца. Иначе руснаците и те страдат от феодалното олигархия, която ги краде. Също като у нас. След социализма следва алкохолизма. Това са думи на Бжежински.
  • 53 КЪНЧО ПЪНЧЕВ

    1 1 Отговор
    Ето , вижте колко добре си разбират. Направо като две капки водка.
    Сега ще тръгне евтиният петрол и газ, ама ако може и водка с домати че ние не ги произвеждаме вече.
    Баба Меркел ни храни без да работим, и без да се мъчим .
    Направо бананова республика.
  • 54 Бойко и Радев

    3 0 Отговор
    Бойко не разбира от западна вежливост, Радев не разбира от руски хумор. За какво ходиш до Москва като нямаш идея какво да правиш там. Тази статия е пълна в общи приказки.
  • 55 СеСеСеРе

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Да заминават, ама не щат искат в Европа от тука да плюят щото там ще им пресъхнат джуките.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания