Last news in Fakti

22 Май, 2018 12:33 2 287 2

Екологичен апокалипсис заплашва Хаваите (СНИМКИ)

  • килауеа-
  • вулкан-
  • хавай-
  • сащ

Разтопена лава от изригналия вулкан Килауеа настъпва към геотермална електроцентрала

Екологичен апокалипсис заплашва Хаваите (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Разтопена лава от изригналия вулкан Килауеа на остров Хавай настъпва към геотермална електроцентрала, принуждавайки работниците да затворят обекта, за да предотвратят неконтролируемо изтичане на токсични газове, предаде Reuters.

Спешното затваряне на трите геотермални кладенци е последното предизвикателство пред усилията на властите в Хавай да се справят с един от най-големите катаклизми на века, причинен от изригването на един от най-активните вулкани на света.

"Искаме да затворим кладенците, за да елиминираме риска от неконтролирано изтичане (на газове и пара от електростанцията)", каза в неделя пред репортери губернаторът Дейвид Айдж.

Геотермалната станция, която произвежда около 25 процента от електроенергията на остров Хавай е затворена след започването на изригването на 3 май.

Екологичен апокалипсис заплашва Хаваите (СНИМКИ)

Екологичен апокалипсис заплашва Хаваите (СНИМКИ)

През уикенда потоците от лава започнаха да се стичат в океана, предизвиквайки химическа реакция, с отделяне на отровни изпарения. Вдишването на такива изпарения уби двама души при предишно изригване през 2000 г.

От изригването на Килауеа преди 19 дни вулканична лава е унищожила 37 сгради, повечето жилищни, и е причинила евакуацията на близо 2000 души.

Екологичен апокалипсис заплашва Хаваите (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиромаха

    5 3 Отговор
    Не може цял живот само ДЖАНГИ ДЖУНГИ Всичко се връща рано или късно
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.