1 154 7

Незаконен износ на талк финансира войните на "Ислямска държава"

Голяма част от продукцията стига до САЩ и Европа

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Въоръжените отряди на "Ислямска държава" в Афганистан печелят стотици хиляди долари всяка година от нелегален минен добив на талк, като голяма част от продукцията стига до САЩ и Европа, съобщи международната групировка "Глобал уитнес", цитирана от Ройтерс.

Около 500 000 тона талк, който се използва в продукти за най-различни цели - от бебешка пудра до боя, са били изнесени от Афганистан през годината, завършила през март, сочат статистически данни на афганистанското министерство на минния добив, цитирани в доклада на "Глобал уитнес".

Почти целият този добив е отишъл в Пакистан, откъдето голяма част от него се реекспортира.

Пакистан осигурява една трета от вноса на талк в САЩ и голяма част от вноса в ЕС, се казва в документа. "Така американските и европейските потребители неволно и без да подозират помагат за финансирането на екстремистки групировки в Афганистан", каза Ник Донован от "Глобал уитнес", като призова за по-строг контрол върху вноса на този продукт.

Нелегалният добив на скъпоценни камъни и минерали като лазурит (Lapis lazuli) е главният източник на средства за бунтовниците талибани и според доклада "Ислямска държава" води битки за контрола над мините в провинция Нангархар, където се смята, че групировката има най-силни позиции.

Нангархар е на границата с Пакистан и там има големи залежи на талк и на ценни минерали като хромит и мрамор. Провинцията е кръстопът на важни контрабандни трасета, използвани за трафик на дрога и други контрабандни стоки.

По американски оценки ИД разполага с между 700 и 2000 бойци джихадисти в Нангархар, което означава, че приходите от тази нелегална търговия са значителен източник за финансиране на движението.

Афганистан


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 07:49  23.05.18
  т.е талибаните, както и идил , са част от престъпният режим - фащ!!!
 • Въпрос
  Отговор
  2 07:51  23.05.18
  Е чак до талка ли стигнаха вече-да не би Вашингтон да им е спрял парите--едва ли...
 • Бесен Язовец
  Отговор
  3 07:53  23.05.18
  Талк? Талк? Някой изглежда има дефицит на памперси? И е минал като едно време на талк!
 • Истерик
  Отговор
  4 07:57  23.05.18
  Мани Талк
 • Бесен Язовец
  Отговор
  5 08:02  23.05.18
  Русуфилнята се напрегна, пари за памперси няма, а евтиния талк става дефицитен, дупеата им от червени още по червени ще станат !
 • Георгиев
  Отговор
  6 08:45  23.05.18
  Талкът е основна съставка на лекарствените средства, под формата на драже
 • Зорлем
  Отговор
  7 10:09  23.05.18
  Я, пак бял прах бил финансирал терористите?

Напиши коментар:


Публикувай