2 089 2

Рядък вирус, пренасян от прилепи, сее смърт

Болните се изолират в медицински центрове

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Взрив на рядката болест Нипа причини смъртта на десет души в Южна Индия. 95 са под карантина. Болестта се причинява от хенипавирус, който се разпространява посредством плодоядните прилепи.

Властите в щата Керала обявиха, че предприемат нови мерки за ограничаването му. Болните се изолират в медицински центрове. Хората се съветват да не консумират плодове, паднали на земята.

Три от жертвите са членове на едно семейство. В дома им били намерени и мъртви прилепи. Медицинската сестра, която се е грижила за един от починалите, също е мъртва. Тя оставя две дъщери. Преди да почине, пише бележка до съпруга си с молба да се грижи за момичетата.

„Не мисля, че ще те видя отново. Съжалявам. Моля те, грижи се за децата ни“, пише жената, съобщи OffNews. "Изпратихме 18 проби за тестове. От тях 12 са позитивни. 10 хората с от позитивните проби починаха, а оставащите двама са подложени на лечение", съобщиха здравните власти в Керала.

95 души са били в контакт със заразените и починали пациенти. Те са изолирани в домовете си. Властите в съседните щати Гоа и Тамил Наду наблюдават разпространението на заразата. Нипа уби повече от 260 души в Малайзия, Бангладеш и Индия от 1998 година досега. Смъртността е близо 70%, според Световната здравна организация. Болестта засегна и Сингапур, където уби повече от 100 души.

В този случай преносителите бяха прасета, но се смята, че те са се заразили от прилепи. Болестта бе диагностицирана и в Индия през 2001 г. и отново преди шест години. Двата взрива отнеха 50 човешки живота. Няма ваксина срещу вируса, който предизвиква грипоподобни симптоми, но води до енцефалит и кома. СЗО определя Нипа като едно осемте заболявания, които могат да причинят глобална епидемия. Такива са също Ебола и Зика.

Индия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ГосТ
  Отговор
  1 11:25  23.05.18
  Индия се сдоби ново биологично оръжие. Това е бъдещето. Винаги съм смятал,че са много ефективни в пренаселени райони, като израил. Апропо, най гъсто населената държава в света.
 • незнайко
  Отговор
  2 09:34  25.05.18
  Нипа, Ебола, Зика, всички тези щамове са създадени от хората ! Защо това не се казва ?

Напиши коментар:


Публикувай