859 0

В САЩ приеха спорен здравен закон

Лекари и организации се обявиха против

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Американският Конгрес прие противоречив закон, силно подкрепян от президента Доналд Тръмп, който ще позволи на терминално болни да участват в експерименти с още неодобрени лекарства.

Според републиканеца Майкъл Бъргес, който е лекар, "ние сме на една ръка разстояние от новаторски начини на лечение", които биха могли да дадат на тези пациенти "втори шанс за живот", след като са опитали всичко от средствата, които са на разположение.

Лекари и организации на пациенти с редки заболявания през последните месеци се обявяваха срещу "демагогския" закон, който създава "фалшиви надежди". Демократите предупредиха, че текстът ще позволи на фармацевтичните лаборатории и пациентите да заобикалят при повечето случаи здравните власти.

И преди одобрението на този текст лекарите можеха да искат от фармацевтичните компании да им осигурят експериментален медикамент, при условие, че той е преминал първия етап от клиничните изследвания, т.е е бил тестван върху поне двадесетина души в добро здраве, за да се установи, че не е токсичен.

С новия закон здравните власти в САЩ ще бъдат само информирани при случай на тежки негативни ефекти. Единствено лабораториите ще да споделят или не лекарството. Подобни текстове вече бяха приети в 38 от 50-те американски щати преди 4 години, съобщи Актуално.

"Става въпрос за опасен закон, който заплашва авторитета на властите в гарантирането, че медицинското лечение е сигурно и ефикасно", отсече Франк Палон, депутат в долната камара на Конгреса от демократите. "Ако този закон е добър, защо 100 асоциации на пациенти му се противопоставят?", пита друг демократ - Ян Шаковски. "Той отваря широко вратата на шарлатаните".

САЩ


Напиши коментар:


Публикувай