1 120 7

ЕС дава още €1.5 милиарда на Турция

Брюксел продължава с финансовата помощ за Анкара

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Европейският съюз ще отдели през 2019 година допълнителни 1,5 милиарда евро за Турция за справяне с миграционната криза, гласи проектобюджетът на общността за следващата година. Проектобюджетът беше огласен от Еврокомисията.

„Ще се отделят допълнително 1,5 млрд. евро за помощ за бежанците в Турция, за да продължи обезпечаването на бежанците от Сирия и други места с прехрана, образование и жилища“, се казва в документа.

В рамките на бюджета за тази година Анкара ще получи 500 млн. евро във връзка с миграционната криза, припомнят от ЕК. На срещата на върха ЕС-Турция през 2016 година Брюксел и Анкара подписаха споразумение, което очертаваше мерките за ограничаване и намаляване на миграционния поток. Тогава ЕС се ангажира да осигури на Турция 6 млрд. евро, да въведе безвизов режим за гражданите на Турция, а също така да придвижи преговорите за турското членство в Евросъюза.

В замяна на това всички нелегални мигранти, добрали се до гръцките острови от турска територия, трябваше да бъдат връщани обратно в Турция. ЕС трябва да приема директно от турска територия бежанци, които вече са били проверени от турските миграционни власти, да са получили легален статут и да притежават съответните документи, съобщи Нова телевизия.

Брюксел изпълни само тази част от обещанието, засягаща отпускането на финансовата помощ. По останалите точки ЕС замрази действията си поради позицията на Турция по редица въпроси, които предизвикаха възмущение в Европа.

Турция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Иванов
  Отговор
  1 18:17  23.05.18
  Нужно е! Тези ф35 бая пара ще струват.
 • Българина
  Отговор
  2 18:27  23.05.18
  Въпреки че одитния доклад показа че турция харчи тези пари за оръжие им дават още! А оръжието дори е американско не европейско. Ако България харчи така еврофондове след 100г . Бааси лицемерните изроди са тия в брюксел. Да пукнат дано в турски затвор
 • Bahti
  Отговор
  3 18:35  23.05.18
  Ердоган бей продължава Рекета!
 • Виктор
  Отговор
  4 18:37  23.05.18
  Те извън ЕС ..получават 10 пъти повече пари отколкото Ние..
 • ГЕРО
  Отговор
  5 20:17  23.05.18
  Сега половината от тези пари са за бай МЕСТАН
 • Голям прос
  Отговор
  6 21:49  23.05.18
  Тъпчете му гушата на тоя изнудвач, после да се хвали какво построил, купил, осрал и т.н.
 • axaxaxaxa
  Отговор
  7 01:55  24.05.18
  кой управлява това място? банката ли? преврат срещу ердото, преврат срещу "врага на лихвите" народа да излезе по пътищата да защити лидера си днес повишиха лихвите, утре ще внасят капитал контрол свободния свят на иран, северна корея, судан, да помогне преврат срещу ердото, преврат срещу "врага на лихвите"

Напиши коментар:


Публикувай