23 Май, 2018 21:07 10 426 6

Съкровище за милиарди на борда на потънал галеон (ВИДЕО)

  • кораб-
  • съкровище-
  • галеон

Корабът е потънал през 1708 г.

За първи път с помощта на дълбоководния робот Remus-6000 бяха направени снимки на открития през 2015 година край бреговете на Колумбия потънал испански галеон "Сан Хосе". Това съобщи "Индипендънт, цитиран от Блиц.

Военният кораб е потънал през 1708 година. Той е бил част от флота на крал Филип V Бурбон или Филип д'Анжу, който се бие срещу Англия по време на Войната за испанското наследство. Галеонът е бил потопен в Карибско море, близо до пристанището Картахена. Според исторически източници, корабът е имал екипаж от 600 души, въоръжен е бил с 62 оръдия и е носил около 11 милиона златни и сребърни монети.

Днес стойността на товара му се изчислява на около 17 милиарда долара. От целия екипаж са спасени само 11 души, тъй като снаряд на британски кораб е попаднал в трюма, където се е съхранявал барута и корабът на практика е избухнал. Ценни са не само благородните метали, но и огромното количество артефакти, който ще дадат нов поглед на историците към живота в Испания в началото на 18 век.

Става дума за оръдия, керамика, лични оръжия и предмети от бита на хората от онази епоха. Снимките от робота са с висока резолюция и позволяват да се видят дори гравираните върху оръдията мотиви.

Колумбийското правителство обяви ,че ще построи специален музей, в който откритите предмети да бъдат изложени.

Видеото можете да видите Тук.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Читател

    29 3 Отговор
    Росен, в навечерието на светъл празник на славянската писменост сме. Като представител на журналистическата гилдия сте призван да бъдете апостол на правилната употреба на езика. Много Ви моля най-сетне да научите кога се ползва който и кога които. Последното е за предпочитане, ако се визира мн. число. Също барутЪт (кой?) се е съхранявал в трюма - подлог в изречението. Моля Ви отново - да си уважаваме празника и професията.

    Коментиран от #2

  • 2 КПСС БКП

    8 17 Отговор

    До коментар #1 от "Читател":

    Няма проблем! Толкова си може момчето а и без това читателите и коментиращите тук са повечето,съветски граждани избягали от охолния живот в Русия.
    Ако не вярвате,погледнете минусите в поста ми.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Справедлив

    4 3 Отговор
    Русия изявила ли е претенции ?
    Защото към златния влак в Полша предяви веднага .
  • 4 mediator37

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "КПСС БКП":

    И аз ти боцнах един минус.
  • 5 Бай хой

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "КПСС БКП":

    Веднага ди го набивам с отрицателни чувства.
  • 6 De Ruyter

    1 0 Отговор
    ан Хосе (San Jose) е заложен през 1696г. Строителството му започва през 1697г. и е завършен през 1698г. Корабостроителят Педро Аростегуи умира по време на строителството му и ветроходът е завършен от сина му Педро Франсиско Арестогуи. Започнат е като галеон, но е завършен като линеен кораб ІV-ти ранг. Дължината по кила е 38.91м, ширината 12.06м, газенето 5.50м Водоизместването е 1051 тона. Въоръжен е първоначално с 44 оръдия /като галеон/. Впоследствие артилерията му е увеличена до 62 оръдия - 26х18 фунтови, 26х10 фунтови и 10х6 фунтови на полубака и квартердека. Екипаж 570 души. На 28 май 1708 г. напуска Портобело с курс Хавана. На борда му има 22 000 000 златни песо. В битката при Бару състояла се на 08.06.1708г. Сан Хосе /62 оръдия/, неговият кораб-близна Сан Хоакин /64 оръдия/ и Санта Круз /44 оръдия/ влизат в сражение с английска ескадра водена от Чарлз Уеджър. В нея влизат линейните кораби Expedition (70 оръдия), Kingston (60 оръдия), Portland (50 оръдия) и брандера Vulture (8 оръдия). Kingston атакува Сан Хоакин, който след двучасова битка успява да отблъсне нападателя и да се оттегли. Expedition атакува Сан Хосе с намерение да го абордира. Когато двата кораба ги делят 60 метра Сан Хосе внезапно експлодира. Оцеляват само 11 души от 600 човека екипаж. В 2 сутринта е пленен и Санта Круз с цената на 14 убити англичани и 90 мъртви испанци. На кораба няма съкровища - само 13 съндъка със заплати за гарнизона в Хавана и 14 кюлчета сребро, собственост на ча