2 217 6

В Скопие расте интересът към българския език

Интерес към обучението проявяват и зрелостници

В Скопие расте интересът към българския език
Снимка: БТА
Денис Джамбазов

След дългогодишно прекъсване от началото на тази година в Скопие започна изучаването на съвременен български книжовен език. С всеки изминал ден интересът към обучението расте, разказа инициаторът на идеята Илияна Атанасова.

Дейността си Атанасова и нейните съмишленици започват през 2016 г., когато решават да провеждат обучения по български език на 10 деца, които живеят в Скопие. Идеята за това възникна спонтанно, разказва тя. Към настоящия момент в съботно-неделното училище в Скопие са включени 35 деца, но интересът расте и това, освен че ни радва, ни и задължава да осигурим по-качествени занятия за децата, казва още Атанасова.

„Първо учехме само български език. Сега въвеждаме българска литература, българска история с надеждата следващата година да можем да преподаваме и география. Стремим се да покрием програмата и изискванията на МОН за всички български училища в чужбина. Стремим се да стигнем тези стандарти и да удовлетворим очакванията към нас на родителите. Стремим се да работим с децата по нови методи, за да привличаме вниманието им, да възбуждаме у тях интерес, да запалим искрата. …Искаме да създадем и танцов клуб по народни танци, различно школи съм предвидила, имам някаква визия за нещата – как да се организират“, разказа пред БНР Илияна Атанасова. Тя мечтае и за повече български книги, които да запалят интереса на децата към езика.

Интерес към обучението проявяват и зрелостници, които искат да кандидатстват в български висши учебни заведения. Възпитаниците на Атанасова също ще отбележат днешния 24 май: „Организирали сме в училището да се съберем с децата, да отпразнуваме със стихотворения, с песни. Ще си направим един малък празник“.

Република Македония


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Браво
  Отговор
  1 18:06  24.05.18
  Е много е нараснал, от 10 на 35 деца за две години!!! Денис, Денис голям си..........
 • със сълзи в очите
  Отговор
  2 18:12  24.05.18
  дали ще доживея момента когато съединението на татковината ни ще бъде завършено .... :)
 • aaa
  Отговор
  3 18:13  24.05.18
  По последни данни и в Англия се е повишил интереса към американския език,ударно го изучават...Що пишете глупости, бе хора
 • ЕХА
  Отговор
  4 18:21  24.05.18
  Макъдонци, каква пародия, да мислиш че си потомък на самия А.Македонски, де да бяха казали на Напалеон Боанапарт..тогава има спасение -хапчета ,но за техния случай нищо не помага.
 • Трол
  Отговор
  5 19:19  24.05.18
  Тука ли бяха постнали вица,що е македонски език? Български с всички възможни граматически грешки.
 • 777
  Отговор
  6 23:37  24.05.18
  Български или шиптърски. Това е изборът.

Напиши коментар:


Публикувай