1 581 11

Борисов покани папа Франциск да посети България (ВИДЕО)

Борисов покани папа Франциск да посети България (ВИДЕО)
Снимка: Фейсбук/ Бойко Борисов
Венцислав Михайлов

Министър - председателят Бойко Борисов покани папа Франциск да посети България. Визитата е планирана за 2019 г. Предвижда се папата да посети България и Румъния.

Папа Франциск прие поканата да посети в най-близко бъдеще нашата страна. „В България от векове традиционно съжителстват различни култури, цивилизации и вероизповедания. Като държава от Балканите и в същото време член на Европейското семейство, ние работим неуморно – по време на председателството на Съвета на Европейския съюз и след него – за интеграцията на държавите и народите от Западните Балкани в Европейската общност, за мирен диалог и разбирателство между всички религии и етноси в тази част на Европа“, се посочва в поканата до папа Франциск.

Премиерът беше на аудиенция при папа Франциск във Ватикана, която продължи около половин час. С военни почести нашата делегация бе посрещната от префекта на папския дом Георг Генсвайн и от швейцарските гвардейци. Срещата на четири очи с главата на Римокатолическата църква се провежда в Апостолическия дворец. Това е втората среща на Борисов с папа Франциск.

Папата е казал на Борисов, че е много твърдоглав.“ Вие сте много твърдоглав с вашите покани“, били думите му към Борисов. Премиерът го е поканил да дойде до края на годината. По дипломатически път ще бъде уточнена датата. Няколко пъти Борисов казал на папа Франциск: “Молете се за България, молете се за Балканите“.

Премиерът подари на папата уникално копие на Лондонското четвероевангелие на Иван Александър, картина на Св. Иван Рилски от художника Павел Матев и 33 казанлъшки рози. Розите ще бъдат посадени до Витошката морена, подарена от Соломон Паси, в градините на Ватикана. Папата от своя страна дари на Борисов плакет с маслиново клонче и му пожела да служи на мира и да събира хората.

Премиерът е изразил почитанията на българския народ към папата и признателността, че католическата църква е благословила писмеността ни.

След аудиенцията министър-председателят Бойко Борисов се срещна с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролини. Двамата изразиха задоволство от отличния двустранен политически диалог и изразиха желанието за задълбочаването му.

В състава на делегацията в Рим, водена от премиера Бойко Борисов, са представители на вероизповеданията в България, на академичната общност и дейци на културата. На аудиенцията при папа Франциск присъстваха Западно и Средноевропейски митрополит на БПЦ Антоний, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорите на УНСС проф. Стати Статев и на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, директорът на Института по исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и ръководителят на Националната школа по приложна математика Теодоси Теодосиев. Тяхното участие в аудиенцията е признание за постиженията им и е израз на значението, което българското правителство отдава на образованието, науката и културата.

Италия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дедо Грую
  Отговор
  1 13:56  25.05.18
  Ша покани папата да го помилва по кратунката пред целата рая, та сите да видат това величие! Божкейиииии, доплаква ми се от умиление!
 • 2 14:17  25.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ПЕЕВ
  Отговор
  3 14:29  25.05.18
  ЗАСЕГА БИЙКО Е НАЙ ДОБРИЯ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК.
 • жжжжжжжж
  Отговор
  4 15:08  25.05.18
  реално кани официалния представител на дявола:((((що за покана????

 • гост
  Отговор
  5 15:32  25.05.18
  Браво на Бойко Борисов,трябва да държи дявола :Русия:далеко от България.
 • шампиона
  Отговор
  6 15:40  25.05.18
  Тоя нашия вожд си няма друга работа..Ще вземат Ливърпул да спечелят финала и тоя баш тука ще хване да умре..
 • SAAB
  Отговор
  7 15:53  25.05.18
  Да не са останали кюфтета от "голямата софра " ефенди ? Много каниш .....но друг плаща !
 • Диди
  Отговор
  8 18:03  25.05.18
  Важното че папата е взел листче и си е записал и баце е щастлив.
 • Шалом
  Отговор
  9 18:30  25.05.18
  ЛУЦИФЕР В БЪЛГАРИЯ?......АБСУРД ИЛИ ПРЕДАТЕЛСТВО! ТОВА МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ САМО ЕДИН ОРТОДОКСАЛЕН КОМУНИСТ!
 • Бат Саше
  Отговор
  10 19:33  25.05.18
  Бай Ганьо при Папата...
 • 11 18:39  02.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай