26 Май, 2018 16:59 46 688 166

Как американци са се били 4 часа с руснаци в Сирия

  • русия-
  • сирия-
  • сащ

Документи на Пентагона за първи път хвърлят светлина върху битката с 300 жертви на 7 февруари

Как американци са се били 4 часа с руснаци в Сирия - 1
Снимка: Shutterstock

Артилерийската стрелба била толкова мощна, че американските командоси се скрили в окопите и се показвали, покрити с прах и мръсотия, за да отговорят на огъня по колоната от танкове, движеща се под масирания обстрел.

Така в. "Ню Йорк таймс" описва началото на 4-часова атака на близо 500 сирийски проправителствени бойци сред които и руски наемници. Това се случва на 7 февруари. Инцидентът можел да подпали и без това нажежените до крайност отношения между Москва и Вашингтон.

В крайна сметка били убити между 200 и 300 от нападателите. Другите се оттеглили под безмилостните въздушни атаки на САЩ, а по-късно се върнали да си приберат убитите. Не пострадал нито един от близо 40-те американци на малкия контролен пункт.

"Ню Йорк таймс" научил подробности за битката от интервюта и документи, с които се сдобил. Това е първият огласен публично отчет на Пентагона за инцидента.

Според американското Министерство на отбраната боят е бил акт на самозащита срещу подразделение, подкрепящо сирийското правителство. В интервютата представители на ведомството твърдят, че са наблюдавали приближаването на стотици бойци на противника, бойни коли и артилерия през седмицата преди атаката.

Отдавна има опасения от възможността за сблъсък между руски и американки сили при положение, че двата противника от времето на Студената война подкрепят различни страни в 7-годишния сирийски конфликт.

Руски и американски военни командири отдавна поддържат връзка в Сирия по спеиален телефонен канал. В дните преди атаката двете страни подкрепяха отделни настъпления срещу "Ислямска държава" в богатата на петрол провинция Дейр аз Зур.

Твърди се, че американците предупредили, че има нарастване на броя на войските. Руснаците обаче заявили, че те не контролират бунтовниците, които се събират близо до брега на река Ефрат. Руските военни твърдели това дори след като чрез разузнавателни средства американците научили, че пристигащите бойци говорят на руски.

Документите описват бойците като "подкрепящи режима сили", верни на сирийския президент Башар Асад. Сред тях имало някои правителствени войници и милиции. Но според представители на армията и разузнаването на САЩ повечето били руски паравоенни наемници. Най-вероятно те били от Частната военна компания (ЧВК) на Вагнер. Тя често е използвана от Кремъл за задачи, с чието изпълнение висшето ръководство не желае да бъде свързвано руското правителство.

В началото на деня почти нищо не намеквало за предстоящата битка.

Група от близо 30 войници от отряда "Делта" и рейнджъри от Съвместното командване на специалните операции работили заедно с кюрдски и арабски сили на малък и прашен контролен пост близо до газовата рафинерия "Коноко", близо до град Дейр аз Зур.

На около 30 километра разстояние, на база за поддръжка на мисията, група "зелени барети" и взвод морски пехотинци наблюдавали компютърните екрани и подавали на американците в рафинерията събирана от дронове информация за струпването на войници.

В 15 часа местно време сирийските сили започнали да се придвижват към "Коноко". Привечер се събрали над 500 военнослужещи и 27 военни машини, сред които танкове и бронетранспортьори.

В американския център за въздушни операции в базата "Ал Убейд" в Катар и в Пентагона обърканите военни и анализатори на разузнаването наблюдавали развитието. Командирите уведомили пилотите и наземния персонал. В целия регион бойните самолети били поставени под тревога.

В малката база в Сирия "зелените барети" и морските пехотинци подготвили малка група за реагиране - едва 16 военнослужещи и 4 коли, защитени срещу мини. Това било в случай, че бъде необходима помощта им в "Коноко".

В 20,30 часа три руски танка Т-72, тежащи близо 50 тона и въоръжени със 125-милиметрови оръдия, се приближили на километър и половина от рафинерията. Готови за атака, "зелените барети" се приготвили да задействат силите за реагиране.

На контролния пункт американците видели как колона от танкове и други бронирани коли тръгнали към тях в 22 часа. Те се появили иззад близките домове, където опитали да се съберат незабелязано.

Руските наемници и сирийските сили нападнали час по-късно.

Върху "Коноко" се стоварил огън от танкове, едрокалибрена артилерия и миномети, сочат документите. Въздухът бил пълен с прах и шрапнели. Американските командоси се укрили, след което побегнали зад земните насипи, за да отвърнат на огъня с противотанкови ракети и картечници по настъпващата колона от бронирани машини.

През първите 15 минути американските военни звънели на руските си колеги и ги призовалали да спарт атаката. След като не успели, американците отправили предупредителни изстрели по посока на група коли и гаубици. Врагът обаче продължавал да напредва.

На групи пристигали американски самолети, сред които дронове "Рийпър", изтребители Ф-22 и Ф-15Е, бомбардировачи Б-52, хеликоптери "Апачи" и други. През следващите три часа по противника били нанесени десетки удари. От земята морската пехота провеждала ракетна артилерийска атака.

Към мястото на битката се отправила групата за реагиране. Когато "зелените барети" и морските пехотинци приближили "Коноко" около 23,30 часа, те трябвало да спрат. Артилерийският огън правил невъзможно преминаването, докато въздушните атаки не унищожили вражеските гаубици и танкове.

Групата за реагиране стигнала "Коноко" в 1 часа сутринта на 8 февруари и започнала да стреля. По това време час от американските бойни самолети се завърнали в базата поради изчерпването било на боеприпасите, било на горивото.

Американските военнослужещи, които били едва 40 на брой, се приготвили да се отбраняват, когато наемниците тръгнали към контролния пункт пеша.

Час по-късно неприятелят започнал да отстъпва, а американците прекратили огъня.


Броят на убитите на 7 февруари е спорен.

В началото руски представители съобщиха, че са загинали само 4-ма руски граждани. Вероятно обаче са убити с десетки повече. Сирийски представител съобщи, че са загинали близо 100 войници на Дамаск. Според документа, с който се е сдобил "Ню Йорк таймс", жертвите са между 200 и 300.

Резултатът от битката и голяма част от нейната "механика" показват, че руските наемници и сирийските им съюзници са допуснали грешката, като са опитали обикновена масирана атака срещу американски военен пост. След нахлуването в Ирак през 2003 г. Централното командване на САЩ подобри оборудването, логистиката, координацията и тактиката, необходими за атака от въздуха и от земята.

Остават въпросите кои точно са били тези руски наемници и защо са извършили нападението.

Американски разузнавачи твърдят, че ЧВК на Вагнер се намира в Сирия, за да превзема петролни и газови полета и да ги охранява от името на правителството на Асад. Наемниците получават част от доходите от добива на тези полета.

Наемниците рядко координират действията си с руската армия в Сирия, макар да се твърди, че лидерите на ЧВК на Вагнер са получавали награди в Кремъл, а бойците й се обучават в центрове на руското Министерство на отбраната.

Намиращите се в Сирия руски правителствени сили настояват, че не са участвали в този бой. През последните седмици обаче те заглушават връзките с малките американски дронове и самолетите за артилерийска поддръжка от типа, използван при Дейр аз Зур.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българче

    92 57 Отговор
    Айде чакаме новина и за изпържените "инструктори" в Източна Гута.

    Коментиран от #5

  • 2 Рубладжийче

    65 53 Отговор
    Както се казва на руски :"Дали прикурить"!
  • 3 Грантаджийче

    138 106 Отговор
    Е, много ясно - частни наемници срещу професионална армия.
    Ами ако братушките бяха подпукали редовната армия на говедата??

    Коментиран от #9, #12, #73, #78, #115

  • 4 НКВД

    203 76 Отговор
    Да да дрън дрън толкова мощен артилерийски обстрел и ни един амерски войник не паднал!! Това като в ,, Рамбо-3" камили VS.танкове и хиликоптери! Кой знае с какво са се били! Ако изобщо са се били или са трепали бягащи хора

    Коментиран от #124

  • 5 Рубладжийче

    84 50 Отговор

    До коментар #1 от "българче":

    Може, ама в раздел научна фантастика.

    Коментиран от #6

  • 6 Грантаджийче

    98 45 Отговор

    До коментар #5 от "Рубладжийче":

    Ми що риваха тогаз баба ти мърморкел, макарона, вещицата май и рижото говедо в хор, а??

    Коментиран от #11

  • 7 Ypn

    117 58 Отговор
    И както винаги мръсните говедари от фащ пак ще си искарат някоя тема за фалшив героизъм,като оня през 90 те рамбо който подкрепяше и обучаваше талибаните които както винаги след време изведнъж станаха противника на фАщ...
  • 8 начо

    90 95 Отговор
    трите руски батальона спецназ са били тотално помлени. според гиркин-стрелков убитите са над 240 и тежко ранените са още толкова.
  • 9 Рубладжийче

    88 99 Отговор

    До коментар #3 от "Грантаджийче":

    Ами каква е разликата бе ушанке, дори са по-добре въоръжени руските наемници. И са били готови да се бият 500 срещу 30, ама са им показали къде зимуват раците. Два товарни самолета с ГРУЗ 200 са заминали за Русия. И както виждаш руснаци са ги жертвали . Ихтамнет

    Коментиран от #114

  • 10 Бай хой

    126 50 Отговор
    Много интересно как б52 се подготвя за атака, вдига във въздуха, от къде и атакува цели за два три часа. И кой използва стратегически бомбардировачи срещу няколко танка. В тая статия май не само броя на жертвите е сбъркан.

    Коментиран от #16

  • 11 Рубладжийче

    59 74 Отговор

    До коментар #6 от "Грантаджийче":

    Че както общо имат те с американците бе руски памперс? Просто руски лъжи за наивници.
  • 12 щяха

    30 7 Отговор

    До коментар #3 от "Грантаджийче":

    да навлязат в плътните слоеве на атмосферата...
  • 13 петър

    68 61 Отговор
    в руския спец наз е имало специална група офицери от гру.погрома беше толкова тотален,че джуджи се покри за две седмици.

    Коментиран от #118

  • 14 Бесен Язовец

    80 41 Отговор
    Артилерия тая артилерия дойде с джиповете на ИД! Звучи ми като тия с картечниците на джиповете в Либия дошли от пустинята ! Мн.им се ще на америте да са трепали руснаци ама ще им дойде малко нанагорно там вече. И танковете чак спрели докато дойдат вертолетите!
  • 15 Коментар

    98 37 Отговор
    По силен е този Който има ТЕЖКА АРТИЛЕРИЯ И ИЗТРЕБИТЕЛИ БОМБАНДИРОВАЧИ.Какво Толкова Трябва да се Коментира.
    А най силен е този Който има Български Политици за 30г.Могат да Превърнат една от Най силните Икономий.И Народ от 9мил. В Бананова Република и 6.5мил.
  • 16 Рубладжийче

    54 48 Отговор

    До коментар #10 от "Бай хой":

    Още през февруари Джеф Харигиян от Пентагона подробно обясни операцията и силите, които са участвали, ама кой да чете. Всичко е въпрос на организация и бързи реакции. А Б-52не за пръв път бомбардират в Сирия, ама ти от писане на простотии си пропуснал да го прочетеш.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 комнадир

    59 39 Отговор
    на танков звод....нещо не ми стна ясно от статията...значи на около 1,5 км от поста имало три танка Т72.....атаката с танковете тръгва към 22,00 а до 23,30 те още не били унищожени от американците...а бе тези танкове дали са били в движение ...и дали въобще е имало танкове ?? защото според спомените ми тези 1,5 км танковете биха ги преминали за отрицателно време и стигнали позициите на американците .

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Космонафт

    56 35 Отговор
    Пак са пробвали новата техника по мирното население и замитат следите, че и герои се изкарват...
  • 21 Бай хой

    41 36 Отговор
    Значи уцовоеката е да не постеадат американски и руски войници. Спазена е и от двете страни. Вярно че трамп се направи на шоумен и изби сирийски войници и наемници които нямат нищо общо с руската армия.
    Винаги руснаците първо атакуват от въздуха.

    Какъв е резултата. Там линията си остана непроменена. Но. Американската коалиция бе пиметена от западна Сирия тотално. Стотици бойци от САС бяха убити и които нямаха късмета пленени и днес са робини на иранските милиции. Колкото пъти израел и сащ ги бомбардират. Командоските страдат. Тотален разгром над водената от сащ коалиция в западна Сирия. И при Източна гута и при Мансур.
    Това направи трамп. Нападна лагера на сорийската армия за да си върне рафинерията и загуби войната в западна Сирия. След световното ще започне разчистване и на източна Сирия и може би Новорусия.

    Коментиран от #24, #61

  • 22 Наблюдател

    56 56 Отговор
    Били са ги като маче у дирек, хвърчели са ушанки и чалми! Ама така става, като си тръгнал да спасява задника на Асад. А джуджето се покри някъде като плъх, цели две седмици лиза рани. След като се появи за да компенсира почна да плаши с Кинжала, хиперзвукови с ядрени двигатели, направо изперка.
  • 23 Червената шапчица

    79 33 Отговор

    До коментар #18 от "комнадир":

    + оръдия ( артилерия) + 3 танка по вс.вероятност ТЕ-72+ 500 човека 1.30 ч.ги одържат 40 човека и нито една жертва от опълченците от US !!! Е бе историите на Стивън Сегал!

    Коментиран от #27

  • 24 Рубладжийче

    39 36 Отговор

    До коментар #21 от "Бай хой":

    ...... След световното ще започне разчистване и на източна Сирия и може би Новорусия.....

    Ами да опитат. Ама надали!

    Коментиран от #29, #40

  • 25 факт

    55 34 Отговор
    ДОБРО СЪЧИНЕНИЕ КАТО ОТ МАТУРА ПО БЪЛГАРСКИ ОДОБРЕНА ОТ МОН
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Рубладжийче

    33 30 Отговор

    До коментар #23 от "Червената шапчица":

    Ама ти дори и статията не си чела. Танковете и БТР-те са били около 25. Артилерията-гаубици и Град винаги са най-малко на 10 км от атакувани те позиции и са били на западния бряг на Ефрат.

    Коментиран от #32

  • 28 чичо Сам

    31 26 Отговор
    Можем повторить
  • 29 Червената шапчица

    18 28 Отговор

    До коментар #24 от "Рубладжийче":

    А дали дали ? Сигурен ли си? Не залагай нямаш късмет!

    Коментиран от #35

  • 30 Рубладжийче

    34 37 Отговор

    До коментар #26 от "Еl comandante":

    ... От 4ма убити вагнеровци...


    Дори Маша Захарова призна отначало 5, а след това десетина руски граждани, ушанке. Съвсем се излагаш.

    Коментиран от #37, #153

  • 31 истината

    44 28 Отговор
    ¨ Отдавна има опасения от възможността за сблъсък между руски и американки сили при положение, че двата противника от времето на Студената война подкрепят различни страни в 7-годишния сирийски конфликт.¨ - Точно така! Русия и правителството на Сирия се бият срещу Ислямска държава, а американците я подкрепят! Това се видя и тази седмица, след американския обстрел на сирийски части - веднага след това последва атака на Ислямска държава.
  • 32 Червената шапчица

    28 28 Отговор

    До коментар #27 от "Рубладжийче":

    Скъпа, ставаше дума конкретно за 3 танка при рафинерията! Не ти ли струва мн.преовеличена и късметлийска цялата история? Има едно филмче казва се (13 часа ) гледай го и после пиши!
  • 33 Справедлив

    56 31 Отговор
    Холивудски сценарии -написан за малоумни пубери...40 човека ще задържът такава ударна група толкова време...Май някой хич си няма представа от ударната сила на танков изтрел или пък друго оръдие. Тия американците наистина живеят в някакъв измислен от тях си свят..

    Коментиран от #39

  • 34 Путин е говедо

    47 46 Отговор
    За какво изпрати ръждясалата си армия в Сирия? Цял свят да му се смее и му брои ковчезите. Тая сбръчкана, азиатска кочина от 50 години няма едно смислено и полезно нещо свършено. Само простотии.
  • 35 Рубладжийче

    35 34 Отговор

    До коментар #29 от "Червената шапчица":

    Това не е до залагане и късмет а въпрос на анализ и прогноза. Новорусия като проект умря преди две години. За да го възродят руснаците трябва да превземат освен Мариупол и Одеса, Харков и още редица по-малки населени места. А след Дей ас Зор на изток от Ефрат е нездравословно да се преминава. Американците и кюрдите ще искат да държат нефтените находища на всяка цена. Руснаците няма да тръгнат да правят сухопътни операции срещу тях, както на ушанките ви се иска.
  • 36 Ристе

    18 18 Отговор
    Кой идиот рискува 300 момчета, отделно истината е доста по различна. Путин говори за граници, там една трета от вагнер си замина, върху Сирия стовариха тонове бомби - какво трябва да се случи за дй отговорят. Ядрена война няма да има, всеки предпочита да си харчи кинтите. Срамна история.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 бе питайте

    39 33 Отговор
    тия от козяк как може 3 танка да не може за 1 час да изминат 1,5 км а да чакат на място докато американските самолети ги унищожат !! на полигона на николаевка тези 1,5 км ги вземахме за 2-3 мин най-много !!

    Коментиран от #123

  • 39 Рубладжийче

    31 26 Отговор

    До коментар #33 от "Справедлив":

    Преодоляването на скръбта има пет стадия: отричане, гняв, пазарене, отчаяние и примирение. Сега си на първия приятелю, на втория ще почнеш най-вероятно да нагрубавяш и псуваш. Успешно преминаване до края.

    Коментиран от #50

  • 40 Ристе

    25 19 Отговор

    До коментар #24 от "Рубладжийче":

    Те не казват след кое световно вероятно е някъде към 2034 година.

    Коментиран от #46

  • 41 някой си

    34 34 Отговор
    Задокеанските говеда нямат никаква работа в Сирия.
    В момента Асад си е върнал 10-те най- големи града и цялата промишлена зона.
    Не знам кой кого е бомбардирал, ама е факт - Сирийското правителство

    си връща Сирия.
  • 42 Рубладжийче

    25 20 Отговор

    До коментар #37 от "El comandante":

    Виж коментара ми #39. Ти се вече на втора фаза от преодоляването на скръбта. Скоро ще изпаднеш в трета.

    Коментиран от #51, #158

  • 43 Готин ама не съвсем

    48 34 Отговор
    Публикувано във факти.бг: На групи пристигали американски самолети, сред които дронове "Рийпър", изтребители Ф-22 и Ф-15Е, бомбардировачи Б-52, хеликоптери "Апачи" и други. През следващите три часа по противника били нанесени десетки удари. От земята морската пехота провеждала ракетна артилерийска атака.
    М-дааа! Съвсем равностойна битка, така като чета. Само дето не са използвали атомни бомби срещу три танка и 500 бойци!
    Голямо осиране е паднало сред американците, щом са докарали авиация за една световна война!
    Но въпроса, който трябва да бъде зададен е: Какво майка си търсят американците в Сирия и защо владеят рафинериите там??? НяКОй да не знае отговора? Ми за да КРАДАТ майсторски! Това е ФАЩ и тяхната политика! Кражби, убийства и грабежи! Унищожаване на държави и икономики и след това окрадването им!
    Хайде плюйте!

    Коментиран от #48

  • 44 Столтенберг

    37 30 Отговор
    Целия ударен батальон е бил съставен само от руснаци .Сирийци или други изобщо не е имало .
    Танковете са били 10 -9 са унищожени
    Имало е още 15 САУ -всичките са унищожени.
    Имало е зенитни оръдия Зу -на пикапи качени -всичкиге са унищожени. Имало е бронирани транспортни машити 10 -9 за унищожени.
    Дроновете са насочвари артилерийския огън -за това и не е имало празен изстрел.
    Един от участниците каза "Цялата ни техника беше унищожена в първите минути "
    Няма жертви сред американците защото руските сили не са били допуснати до дистанция от която могат да поразят американските позиции. Снаряд от САУ се е взривил на 450 м. от тях и това е било най доброто постижение.

    А начарника на руския официален корпус една седмица по късно беше сменен.

    Коментиран от #45, #49, #159

  • 45 българче

    23 31 Отговор

    До коментар #44 от "Столтенберг":

    КОЙ

    е началника,

    който "е бил сменен"??????????????
  • 46 Рубладжийче

    32 26 Отговор

    До коментар #40 от "Ристе":

    Дотогава Путинистан няма да го има. А и тези умници също.

    Коментиран от #47

  • 47 Грантаджийче

    27 37 Отговор

    До коментар #46 от "Рубладжийче":

    Както се вижда, Вова ви бие дет ви фане, затова използвате редовна армия срешу група частници!!

    Коментиран от #52

  • 48 Рубладжийче

    36 26 Отговор

    До коментар #43 от "Готин ама не съвсем":

    А като са се готвели 500 с 24 танка и БТР-а, да нападнат 30 въоръжени със стрелково оръжие е било много равностойно, нали?

    Коментиран от #54

  • 49 а защо

    29 29 Отговор

    До коментар #44 от "Столтенберг":

    в статията пише , че към 23,30 зелените барети наближили но трябвало да спрат докато артилерията не унищожи танковете .....атаката започнала в 22.00 танковете били унищожени в първите минути НО някак си в 23,30 зелените барети спрели защото .....още унищожавали танкове ....поне една версия да предложат хамериканците
  • 50 Готин ама не съвсем

    31 28 Отговор

    До коментар #39 от "Рубладжийче":

    Публикувано във факти.бг: Преодоляването на скръбта има пет стадия: отричане, гняв, пазарене, отчаяние и примирение.
    М-дааа! Добър анализ! Първо чичко Тръмп отричаше подкрепата за ИДИЛ, макар че ФАЩ ги създадоха, след това се гневеше и пенеше, че Русия ги попиля тях и разните протежета на ФАЩ, сега се пазари за рафинерии, територия и влияние, но явно му остават само отчаянието, а след това и примирението, иначе ще го ядат мазен и дълъг!

    Коментиран от #55

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Рубладжийче

    25 20 Отговор

    До коментар #47 от "Грантаджийче":

    И ти прочети поста ми #39 за фазите през, които се минава за да се преодолее скръбта. Сега си на първата, след малко ще почнеш да псуваш.

    Коментиран от #57

  • 53 Маршал Жуков

    15 35 Отговор
    Смърт на америка.
  • 54 Готин ама не съвсем

    35 36 Отговор

    До коментар #48 от "Рубладжийче":

    Виж пич,
    Сирийците са си у тях и ниКОЙ няма право да им казва къде и как да се придвижват и какво да правят. Те са си в тяхната държава и са отивали в тяхната си рафинерия, а не в хамериканска, намираща се в Тексас! Но няма проблем, скоро и на тяхна територия ще започнат да се случват военни действия! Каквото повикало, такова се обадило!

    Коментиран от #58, #60

  • 55 Рубладжийче

    25 21 Отговор

    До коментар #50 от "Готин ама не съвсем":

    Наистина си не съвсем. На първа фаза си все още. Успешно преминаване до 5. Успех! Нищо лично.
  • 56 пиар

    26 32 Отговор
    Типично по американски-между 200-300 убити,разликата е 100 човека, разбирам когато говорим за 10000хл. жертви ,ок. това е допустимо, но в случая повече прилича на Батман и други измислени герои.
  • 57 РУСОМАХА

    23 35 Отговор

    До коментар #52 от "Рубладжийче":

    Абе ти още ли си жив бе пепи.Не с ли те свитнали братушките още помия западна.

    Коментиран от #59

  • 58 Рубладжийче

    33 26 Отговор

    До коментар #54 от "Готин ама не съвсем":

    Бунтовниците марсианци ли са или са паднали от Луната? В Сирия от години се води гражданска война. Русия, Иран, Хамас и Хизбулла взеха страната на животното Асад. Две години преди Русия да се включи в гражданската война беше формирана антиасадовска коалиция от над 40 държави. После и Турция се включи като самостоятелен играч, а Израел от три години удря иранци, палестинци и асадисти. Това са фактите. Така, че не говори за сирийци и къде се намирали те.
  • 59 Рубладжийче

    32 26 Отговор

    До коментар #57 от "РУСОМАХА":

    Ще имаш да си МАХАШ на РУСИТЕ докато ти отмарее ръката. Обикновено в България "братушките" ти оставят на слугите си русофили да избиват българи, та ако си готов може ти сам да опиташ. Ела, чакам те.
  • 60 русия е джудже

    35 28 Отговор

    До коментар #54 от "Готин ама не съвсем":

    САЩ е единствената държава на чиято територия е може би невъзможно да се водят бойни действия.Подобен сценарии който си написал ,може да се случи само в главата на някой малоумен ватник.

    Коментиран от #160

  • 61 Да да

    35 24 Отговор

    До коментар #21 от "Бай хой":

    Победихте отново дрОгари! Печелите повече плюсове! Вие сте прави,САЩ са се объркали! Американофилите също бъркаме! Русия превзе пункта,но после го върнаха на американците и убитите са 240 американеца - 40 които са били на пункта и още 200 други,всички умряли от смях като са прочели коментарите ви!

    Коментиран от #65

  • 62 irriducibili

    36 26 Отговор
    Отново избити 200-300 руски аборигени и то без особено напрежение.Нищо ново под слънцето.Не ми се мисли ,ако Рашка нямаше ядрени оръжия какво щеше да се случи.Най-вероятно щяха да са станали вече провинция на Китай или САЩ.
  • 63 Ну погоди!

    37 31 Отговор
    Ако никой страхливец не ползва ядрено уружие! В реална битка сила срущу сила руснаците нямат и 1 % шанс! Ще са като мишени! Техниката им е ниво от 70 години! Имат доста пушечно месо! И Червената става кафява армия

    Коментиран от #161

  • 64 СссереМ

    41 23 Отговор
    ФАКТЪТ Е СЛЕДНИЯ ЗА МАЛОУМНИТЕ ДЕТО НЕ СА РАЗБРАЛИ,500(и то от спецназовете) СРЕЩУ 30(редови),ЖЕРТВИ:МЕЖДУ 200 И 300 СРЕЩУ 0.Няма нужда от повече коментар.
  • 65 Бай хой

    29 38 Отговор

    До коментар #61 от "Да да":

    Чете ли статията или само заглавието?
    Значи в статията се обяснява как американските командоси са се крили като паткани в дупките и са треперели докато стратегическа авиация, изтребители и щурмови самолети, вертолети и артилерия са атакували няколко танка без пво и авиация. Понял. И това са били доброволци против ислямска държава. Коалицията от "велики" дърбави с такива победи ли се гордее? Жалкари. Позор а не победна битка.

    Коментиран от #66, #67

  • 66 русия е джудже

    39 27 Отговор

    До коментар #65 от "Бай хой":

    А ти четеш ли внимателно ? 500 срещу 40.Съвсем нормално е да стрелят от прикритие и въпреки това ,300 убити руски алкохолика и нито един ранен американец.Това е съдбата на руските неможачи ,когато застанат срещу най-силната и могъща държава в лицето на САЩ.Затова руснаците и русофилските им подлоги е най-добре да се придържат само към троленето в интернет ,защото при други обстоятелства виждате какъв е резултата.Трябва им се събират останките от земята.

    Коментиран от #72, #149

  • 67 Рубладжийче

    11 15 Отговор

    До коментар #65 от "Бай хой":

    Аратлик, те да не си от Аскуу?

    Коментиран от #69

  • 68 onq s konq

    28 9 Отговор
    Във въпросната схема на битката от Сирийска страна има 3 субекта:1/Поръчител на акцията,който плаща.2/Командване на наемниците,който взема парите.3/Войници-доброволци,които влизат в бой срещу заплащане.Та...Колко трябва да е самонадеян "плащача" че поръчката му ще има ефект СРЕЩУ РЕДОВНИ АМЕРИКАНСКИ ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ и да си хвърля парите на вятъра?Колко коравосърдечно трябва да е командването на наемниците,та да ги хвърли в подобна НЕ БИТКА,А КАСАПНИЦА!А колко пък са заблудени наемниците,та срещу каквито и да са пари ДА ОТИВАТ НА ЯВНА СМЪРТ?А може ли да допусне някой ДРУГ ИЗХОД ОТ СТЪЛКНОВЕНИЕТО С АМЕРИКАНСКИТЕ ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ,след като без съмнение Америка ще удари ВСЯКАКВИ ПРОВОКАТОРИ БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛИ,ДОРИ АКО ТРАБВА И СЪС НАЙ-МОЩНИТЕ СИ ОРЪЖИЯ?Затова и американският отряд е бил малък и не особено защитен-защото никой нормален не би допуснал подобна безразсъдна и ГАРАНТИРАНО ОБРЕЧЕНА атака!
  • 69 Бай хой

    8 11 Отговор

    До коментар #67 от "Рубладжийче":

    Не ва от Аскюу сум ба каунь.

    Коментиран от #76

  • 70 аааааа

    39 25 Отговор
    Хахахааааа- малка група американци разцепи руските джендъри на Путк.н!
    Ушанките се посрали и побегнали насрани с пълни гаши.
    Оооооох, ще умра от смях - танкове, БТР-и, войници - всичко е леш, щом е с петолъчка на челото.
  • 71 бай. ГАНЯ селендура

    5 19 Отговор
    Що не опита с РЕДОГАНН, да видим ще имали оцелели дженфъри ?
    ЗА ОПИТ ПАРИ НЕ ВЗИМАТ ,
  • 72 Бай хой

    18 33 Отговор

    До коментар #66 от "русия е джудже":

    Детко тва не ти е махалата да си ги броиш. Имат споразумение да не се нападат. Затова и не са ги атакували дирвктно по поста. Разположили са лагер на километри. За сведение на някои тук САУ може да обстрелва цели на повече от 25 километра а оръдието на т72 на повече от 15 километра. И янките са се изтеглили без бой от рафинерията.Терористите са ги н
    атакували подло през нощта. Със стртегическа авияция. И то след като са разбрали че не ги подържа руската армия и авиация. Поняли?
    Американските самолети нямат право да наближават на по малко от трийсет километра район в който оперират руски самолети.
    И след бомбардировката "победителите" хамита са останали в бункера си а сирийските опълченци са си прибрали ранените и убитите и техниката след терористичното нападение.

    Коментиран от #80

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Пешо Солидарният

    25 39 Отговор
    Холивуд ряпа да яде! 500 с танкове срещу 40 с джобни ножчета! Нещо като милион перси срещу 300 спартанци.
    Поне един ранен да бяха измислили.
    Наскоро в Нигер колона щатски спецназ бе разбита от местни боси ислям и всички избити. Има видео в нета.

    Коментиран от #77

  • 75 куку руку ку

    19 28 Отговор
    Както се пееше в песента на Маргред Николова "Ропотамо":
    Ах пропага-а-а-нда, ах пропага-а-а-нда...
  • 76 Рубладжийче

    8 12 Отговор

    До коментар #69 от "Бай хой":

    Да нсъ шлевиш ва артик?
  • 77 СссереМ

    31 19 Отговор

    До коментар #74 от "Пешо Солидарният":

    Това са фактите друже,чак на вас ви е смешно (то си е трагично)нали,айде сипи си бояришника мий краката и лягай.

    Коментиран от #164

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Рубладжийче

    27 21 Отговор
    До
    #74 Пешо Солидарния
    # куку руку ку
    Специално за вас повтаряв коментара си:
    Преодоляването на скръбта има пет стадия: отричане, гняв, пазарене, отчаяние /"депресия/ и примирение/приемане .
    Вие сте на първи стадий. Продължавайте напред.
  • 80 Да да

    31 18 Отговор

    До коментар #72 от "Бай хой":

    Как намираш смисъл в съществуването си? Явен е факта,че при опит за настъпление на 500 музиканти от група Вагнер,срещу 40 фена на Металика нещата са се объркали! 500 тръгват срещу 40! Тези 40 са повикали фенове на AC/DC и на Вагнер му е спрял тока! Ако не бяха нападали,щяха ли да са мътрви? Или очакват да стрелят срещу 40 човека 2-3 дни докато ги избият,а другите да седят и слушат руски песни? Не се научихте да мълчите и само пишете глупост след глупост! И това за безценните 250 лв. МРЗ!
  • 81 Ефтини сензации

    30 15 Отговор
    И ся мурзилажа ще тегли едно обяснение как ръйш ли нема как да е верно и как така срещу горките руснаци са ги гърмели с каквото имат пък те утишли да попият водка с хамериканците.
    Смешно.

    Коментиран от #83

  • 82 Azzz

    23 26 Отговор
    Ба те турците пометоха амер.и еврейски спец. части.А да бе те бяха кюрди които не знаят кюрдски и некви там дошли "доброволно" да се бият от всички западни страни ама аскера им показа прекия път към дома.Та и те руснаци също кат амер. казваха махайте се от град Дума а те викаха ний там рамбовци неаме.И в Сирия дойдоха 4 су 57 направиха тренировки и си тръгнаха оставяйки 2000 обучени рамбовци с гръмнати задници.Та земята се върти и не спира и всичко останало така
  • 83 Ефтини сензации

    33 20 Отговор

    До коментар #81 от "Ефтини сензации":

    Всъшност накрая, докладвали на путин, как са пробвали хамериканците и резултата бил е## си м###ата, а путин се учудил как така, нали мурзилажа списващ коментари по българските сайтове пише, че руската арния е непобедима. Е накрая махнали с ръце и се напили с водка от мъка по падналите другари. Като това не е много сигурно, щото те и без тва се напиват безпаметно всеки ден.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 ****

    21 33 Отговор
    Много ми се иска да го видя това написаното нагледно,как 40 човека ще удържат толкова въоръжена армия толкова време,че те ако бяха 400,могат да превземат света.

    Коментиран от #93

  • 86 Ехото

    31 19 Отговор
    Това е стара новина. Защо сега я отразяват в Факти ?
    Руснаците и сирииците били 800, а янките около 40 и рубашките слятали, че 6ще бъде като разходка. Да ама не. Даже руският журналист, който писа за самолетите с товар 200, го убиха миналият месец. Вагнеровци много се расърдели, че пишат за позора им.
  • 87 Kcaniba

    26 42 Отговор
    От 500 човека, руските са били до 20-на.
    Щвгинали са 5 частни котрактника от Русия, няколко от Украина, Беларус, Грузия и Кахахстан. Какво толкова врява вдигате, че има загинали воини от нашите, ами война е!!!
    Защо обаче фащ мълчат , колко са загиналите в Гута амерски, френските и бритгендърски инструктори!??
    Ами няколко десетки са!!!
    А защо мълчат за стотина Блакутърци, тепани от опълченците в Донецк Еирпорт!???
    Пропагендни статийки!!!
  • 88 Д-р Дулитъл

    36 16 Отговор
    А джуджето се скри и две седмици никакъв го нямаше

    Ха ха ха ха
  • 89 Да бе

    16 22 Отговор
    Всичките ракети на последното бомбене са попаднали в целта ... тия като говорят, гледайте нагоре ;)
  • 90 ЧебуРашка

    35 15 Отговор
    И какво стана сега 30 амери и няколко кюрди изтрепват 200-300 от прехвалените спецназ (Вагнер)!
  • 91 Путин е говедо

    34 18 Отговор
    И дребнички говеда са последователи му. До един олигофрени. Изроди червени, не ви ли е срам цялсвят да се подиграва с просташката ви привързаност към нещо, което го няма. Няма Велика российка. Има окрадена до кокъл от Путин нещастна територия.

    Когато крадеца Путин избяга с окраденото (на Запад естествено) ще ви питаме неколцината оцеляли, за какво лаяхте против България.
  • 92 Тиквата

    16 34 Отговор
    Танкове Т-72, тежащи 50 тона.... стига приказвахте глупости! И смятате ли, че американосите не са дали никакви жертви?! Маймуни с гранатомети да ги бяха нападнали - пак щеше да има ефект! Между 200 и 300 жертви - кой ги е броил? Спомнете си филма Блек Хок Даун - и се сетете там колко жертви дадоха щатските командоси. И се сещайте и тук какво става!
  • 93 Румяна Костова

    21 37 Отговор

    До коментар #85 от "****":

    По завишени данни на американската пропагандна жертвите са между 200-300.Някой тук беше написал,че всичките са били руснаци.Странно,защото при всички други битки главно сирийците и иранците воюват на земята,а руснаците помагат от въздуха.Либералната преса и интернет в Русия много се радваха като се изнесе уж истината за починалите бойци от частната армия.Само,че никой от тях не е пуснал в интернет например интервю с близките на тези 200 загинали.Тишина.Няма скърбящи майки,жени,сестри и приятелки.Следях как жертвите деца в изгорелия търговски център надуха също до 300.Навални активно участва в тази измислица. Ще повторя за издадената статия на журналистите от ,,Шпигел",отишли да разследват на място.5 убити руснаци според тях и стотина от сирийската армия.От ,,Шпигел" са единствените журналисти,присъствали на мястото на битката.Но тук българските им колеги не споменават нищо за това разследване.

    Коментиран от #97, #142

  • 94 vasik atanasova

    23 13 Отговор
    руснаците винаги са давали много жертви
  • 95 Фифти найн пажалуста

    9 27 Отговор
    Ха ха вечните коментатори.Русофили,русофоби фантазьори.Гнусни,скучни и смешни сте в коментари те си.За вас работа няма.Изглупели и без капка мозък,вие сте сенки,а не хора,самубийте се,вие сте хора не ужни на никой!
  • 96 ПУТКИН

    34 16 Отговор
    Срам и резил за комплексираните, алкохолизирани и прости любими командоси на ЛилиПутин!

    Коментиран от #106

  • 97 Ристе

    29 12 Отговор

    До коментар #93 от "Румяна Костова":

    Само в първите минути са убити над 200 руснаци. Унищожена е всичката бойна техника на чвк Вагнер - танкове, артилурия, бронетранспортьори. Руснаците са били предупредени, но са твърдяли че там няма техни от така наречените ихтамнет. Минути след атаката са се молили да бъде спрян обстрела за да изнесат труповете, но кой да ти нярва вече. Атаката е била кординирана със силна артилерия няколко дрона и един хеликоптер. Продължила е около четири часа, през които са ги гонили като плъхове в планините различните групички разбягали се. Изгледайте видеата в интернет, равносилно е на аватар филма. Две различни технологично нации. Преди две три седвици убиха журналиста разгласил историята, а двете войничета разказали историята са в неизвестност след връщането им в Русия. Отделно това са контрактори, войници на договор в който е определена сумата при смърт и не се получава от роднините ако се разприказват, мисля че 40 евра беше. Та така всеки отворил си устата си заминава, а Путин след случката изчезна за месец и се появи с мултифилмчета от Ну Заяц Погоди и общо взето се опитва да го кара в стил заплаха, но Израел нещо не му дава мира. Като резултат от цялата операция бих казал че ппи една не ядрена война русия би могла да издържи в рамките на 48 часа до максимум седмица. При ядрена всички знаем какво ще се случи, но такава няма да ива.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Политолог

    23 16 Отговор
    Гнусното във всеки военен конфликт или война , водена от СССР, Русия е, че обикновеният им войник, офицер, руски човек, няма стойност. Човешкият живот на обикновения руски гражданин не струва нищо, само да се запази Империята на злото. Средната продължителност на живота на съветския войник край Сталинград е бил 17 минути. На 4 войника с по 10 патрона е била зачислена една карабина. Първият загива, после втория, третия и четвъртия получава карабината. За 10 години война в Афганистан, СССР взимат участие 620 000 военни от които: 525 хилядиармия,90 хиляди КГБ и 5 хиляди МВР. СССР има 16 700 убити руски войници, 54 000 ранени, 417 пленени. Годишно войната им струва 3,5 милиарда долара х 10 години= 35 милиарда. Това е статистиката на имперската им социалистическа политика. След 10 г. ще разберем истината и за Русия в Сирия..

    Коментиран от #134, #162

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 SAAB

    14 24 Отговор
    След година две......РАМБО ще изпълзи от Холиивуд за да " спаси " Сирия от Русия ....:)
  • 105 Ebter

    13 31 Отговор
    Нито един пострада хамерикански боец-ха ха ха смях в залата! Тези на кого ли разправят приказки??? Само не и на мене! Глупава пропаганда!!!

    Коментиран от #108

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Столтенберг

    27 12 Отговор

    До коментар #105 от "Ebter":

    Не е за вярване ли ? Знаеш ли защо е така ? Защото това е новата концепция за безконтактен бой. И тя е разработена за всички видове въоръжени сили.
    Преди няколко години един пенсиониран генерал от Пентагона каза следното "Стигне ли се до война, Русия ще види първите натовски войници когато трябва да подпише капитулацията си " И мнозина не го разбраха .
    Русия колкото е изостанала във въоръжението си два пъти повече е изостанала във военното планиране ,а може би точно това е причината-не разбирането на новите концепции.

    Коментиран от #110, #112

  • 109 Само питам

    12 26 Отговор
    Интересно, какво ще излезне, ако се изкарат рапорти за американските наемници лафещи ингилизки участвали в мародерствата в Сирия, преврата в Украйна, Либия, Египет, Ирак... Вече се сещам за една американска военна консултанта какво каза за европейците след преврата в Украйна.
  • 110 Зигмунд

    10 30 Отговор

    До коментар #108 от "Столтенберг":

    А дали ще има жив американец, които да подписва, замислял ли си се? Моли се да не доживяваме да виждаме боеготовността на Русия, защото може да е последното нещо, което виждаме.

    Коментиран от #113

  • 111 Dimoff_2002

    7 21 Отговор
    Не може да бъде самоотбрана. Какво правят на Сирийска територия газовете? Подкрепят дестабилизирането може би ?
  • 112 Ристе

    25 11 Отговор

    До коментар #108 от "Столтенберг":

    Не е в неразбирането, проблемът е от технологичното изоставане, тоест иска им се но не могат, те иначе отдавна да са ударили. Сега се надяват да надскочат всички с технологии от бъдещето и не конвенционално оръжие но и това не им се получава. Лошото което правят от НАТО и цивилизования свят е че ги оставят и не разбират че руснака не може да се интегрира. Той е свикнал на мързел и водка, кух е като лейка и мисленето и начина та живот са му сбъркани.
  • 113 Столтенберг

    23 7 Отговор

    До коментар #110 от "Зигмунд":

    Освен да ги уморят от смях с измислените си анимации 😆

    Да плашиш САЩ и да показваш американски ракети е не само смешно ,то е направо жалко.

    Или несъществуващи -на които им трябват 2-4 години най малко за да са готови

    Коментиран от #141

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Отворко

    10 34 Отговор
    За F35 ми требат 3 КВ радара и 7-8 микровълнови излъчвателя и краяарските кочини никога повече няма да летят, а последния им полет ще е като на тухла паднала от последния етаж. Толкоз за високотехнологичноте кочини.
  • 117 Д'мин

    8 25 Отговор
    Ми звънна и са в Москва и те са им казали-их там нет! Любимото на краварските вимеблизци. Сирийци и Вагнеровци без разрешение на Москва правят опит за пробив към нефтен находище. К аварите са питали Путин, негови войници е нямало. Следва артилерийски бараж и авиоудари-2 часа! И 100-200-1000 умрели, да са живи и здрави! Ама чичо Сам е питал, рашъните са му казали, че техни войници няма, наемниците да духат супата. Нямат артилерийска и въздушна подкрепа, и загазват. И краваролизачите в екстаз-утепахме Путинфилите! Ми не, не сте ги видя и истинските зелени човечета - далтонизъм ще ви хване! Айде приятно тролене!
  • 118 СТАРОТО

    29 6 Отговор

    До коментар #13 от "петър":

    вярно, Путьо се покри цяла седмица-изглежда беше изпаднал в ступор от този ОГРОМЕН резил. Имайте предвид,че частната армия ВАГНЕР се състои от абсолютно добре подготвени бойци,които нямат нищо общо с редовната руска армия. В мрежата изтече един разговор с оцелял руски войник ,който с вълнение а и с ругатни говореше как американците са ги отстрелвали като зайци-по неговите думи. Естествено това откровение на руснак беше изтрито още на другия ден от нашите продажни дупедавци-платени русофили!
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 ПЕНКО

    2 25 Отговор
    Е ...ТОВА Е ДА СИ ПРОДУЦЕНТ КЪСМЕТЛИЯ ! НЯМА ДА ПЛАЩАШ НА НАГЛИ СЦЕНАРИСТИ НИТО ЗА " РАМБО -Х" ...НИТО ЗА "ГОЛО ОРЪЖИЕ-Y " !!!? САМО ДЕТО " ОКОПИТЕ" В СИРИЯ ... СА ...НЕ ТОЛКОВА СЪВРЕМЕННИ !?!?!?

    Коментиран от #131

  • 121 FMC

    3 26 Отговор
    Големи глупости в тая статия.
  • 122 Бай Комита

    4 11 Отговор
    Абе туй сегашното оръжия ли са... Едно ти време е па видиш - вземаш пушкалото, тоягата, те като не ти свършат работа че хапнеш люта чушка е па пръснеш па видиш какво става, я...
  • 123 onq bez konq

    5 25 Отговор

    До коментар #38 от "бе питайте":

    Те за това не са мръднали тез танки т72, забравили са памперси да сложат, оплескали са ги целите в кафяво. Чак от дулата им потекла кафява течност.. хахаха.. тръгнали срещу 40 Смешници
  • 124 ЖороЧ

    2 24 Отговор

    До коментар #4 от "НКВД":

    Абе те са рамбовчи стреляно е с халосни патрони затова само гащите са напълнили
  • 125 Доктор Охболи

    10 30 Отговор
    Забравили са от "Ню-Йорк таймс" да напишат и последното изречение от материала. А то е:"Представихме ви сценария за нов филм от серията Рамбо..."
  • 126 РАЗБИРА СЕ

    8 28 Отговор
    НО СЛЕД ТОВА НАПОИТЕЛНО И СЛАДОСТРАСТНО ОПИСАНИЕ НА РАСТРЕЛА НА ВАГНЕРОВЦИ , БЕ РЕДНО ДА КАЖЕТЕ КАК СУБЛИМИРАХА В ИЗТОЧНА ГУТА АМЕРИКАНСКИ, ФРЕНСКИ , И ВСЯКАКВА ДРУГА ИЗМЕТ ОТ 2500 ИДИОТА ОПЪРЖЕНИ ОТ ВАКУУМБОМБИТЕ НА НАЙ НОВИТЕ РУСКИ САМОЛЕТИ.

    Там не останаха и хлебарки, а камо ли НАЕМНИЦИ И ТЕРОРИСТИ

    Коментиран от #127

  • 127 русия е джудже

    28 8 Отговор

    До коментар #126 от "РАЗБИРА СЕ":

    Инструктори ,глупости ,филми от 1001 нощ.И за какво нови руски самолети говориш бе ,ушанке ? Това технологично джудже рашка има няколко нови прототипа от 4++++++ поколение и са тотални провали.Червените мантри можете да си ги въртите между вас ,а истината е ,че рашка е развита на нивото на Бангладеш.
  • 128 Джендари

    10 21 Отговор
    Повечето коментиращи май дори в казарма не са ходили ама разбират си хорицата
  • 129 ахахах

    2 17 Отговор
    айде елате тук да прайме война е, нали фащ е съюзник на туркия и кято се сбият с нас, елате да ги подкрепите, че работна ръка няма да остане кой да бачка в заводите
  • 130 Гост

    25 3 Отговор
    По време когато по Северноамериканските земи хората са отстоявали всеки своето право с оръжие,фермерите с дузини пушки, обикновенните кравари(каубой) с пищови на кръста,то по това време по земите на Русия цари пълно крепостничество за обикновенните хора облечени в рубашки не знаещи на кой свят се намират.
  • 131 Рекламата

    21 2 Отговор

    До коментар #120 от "ПЕНКО":

    Абе млатили са ги като маче о дирек както се млати ,както и да го гледаме.
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Демограф

    21 2 Отговор

    До коментар #102 от "Политолог":

    Жертвите в Афганистан са над 300000 души, башка ранените. Това го чух от руснак. Ако бяха 16000 за толкова годими през които бяха там и до сега щяха да воюват.
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Наблюдател

    4 24 Отговор
    Това въобще е анонимна статия. Затова е тжлкова дълга и напоителна, че е нужен 1/2 ден да я прелистиш. Интересно откъде авторът си черпи шлинформацията? Според мен, просто му е дадено какво да напише.
  • 137 Слава на САЩ че ни освободи от сесесере

    31 3 Отговор
    Рубла капут
  • 138 Москвич бракма

    27 2 Отговор
    От пиян и прост руснак какво да очакваш ??????
  • 139 Москвич бракма

    25 2 Отговор
    От пиян и прост руснак какво да очакваш ??????
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Иван

    19 1 Отговор

    До коментар #113 от "Столтенберг":

    Ама не им се връзвай тука има 10-на явно са платени и всеки ден под всяка статия пишат коментари и така и така и от всичко разбират. Ти явно си се поинтерисувл а другите драскат небивалици- не им обръщай внимание. Тези няколко пишат за да вдигат рейтинга на сайта. И сайта изравя постоянно по подобни тема статии, които са от тук от там и ги ням в нормалните медии. Да има противопоставяне Русия-Сащ, бели-черни, дгженъри - пичове и така нататък...иначе не е интересно. А иначе за стратегията за безконтактната война много добре си го написал. Всъщност точно такава е приложена в този бой, за който има тонове неща в тубата, но кой да чете. Ако ти не си успял да видиш това ти го препоръчвам ако искаш да го видиш-
    https://www.youtube.com/watch?v=Z0bb80zfEPE
  • 142 Иван

    19 0 Отговор

    До коментар #93 от "Румяна Костова":

    Ами няма бе Румяна. Ти като гледаш и четеш Русия 24, РИА Новости и РТ много ясно, че няма да прочетеш и видиш. Ако си отвориш очите и напънеш малко мозъка, в което силно се съмнявам, ето ти хинт/демек подсказка, че явно надали знаеш каквмо значи на англ./:
    пиши в ю туб, ако не занеш какво е това ето ти и линка:
    https://www.youtube.com
    та пиши там в мястото за търсене: их там нет
    И след това ще видиш колко жени плачат в Ростов на дон..
    И най-жолкото е това, че и още ще плачат по простатата причина, че облъчените в Русия като теб са много за съжаление. А най-лошото е, че смятат, че имат право да облъчват по същия начин и хората и в БГ и го правят при това много ефективно...

    Коментиран от #156, #163

  • 143 ултра

    19 1 Отговор
    Битката показва какво предимство имат новите бойни американски технологии и методи за водене на съвременна война, след като само...... 40 човека успяват да оживеят и да надвият "професионалната" руска сбирщина, подкрепяна от чалмосаните асадовци! Какъв СРАМ И РЕЗИЛ за руснаците! Жалко за семействата им!

    Коментиран от #155

  • 144 ТИЛЬ

    1 20 Отговор
    От суки .... а кто вас от турок освободил ? АМЕРИКАНЦЫ ? ПРАВИЛЬНО , пришли американцы и всех турок выгнали .Да ? Братушки ? Амеранцев любите .....? Тогда хрен вам , а не "Южный поток"

    Коментиран от #146, #147, #166

  • 145 ТОЧКАТА

    3 19 Отговор
    Мдаа-всички амерички ресурси се хвърлят да,,защитят,, ,,КОНОКО,,.....Няма значение кой е насреща--туземци,поканени,ООН,закони ,право и т.н.....КОНОКО е над всичко...Е затова по-късно Русия ги светна с ракети и си го върна в Дума....Или погребенията в Арлингън ,наскоро след това не са обект на ,,новини,,
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 буахахаха

    0 19 Отговор
    сащисаните африканци до кога ще прикриват избитите американски инстуктори през последните 2 годинихващани в "чувал" , след поканата им да се изтеглят от три различни градове в Сири при завземането им от сирийската армия.
  • 149 Generalissimo FRANCO

    16 0 Отговор

    До коментар #66 от "русия е джудже":

    За Русия чиито БВП е съизмерим с този на Великобритания (с население е 2,5 пъти по-малко от това на Русия) и с територия 3 пъти по-голяма от тази на САЩ, нормалната оценка е по-скоро за недостатъчно развита икономика, чиито износ включва предимно енергоносители (нефт, газ), оръжия (конвенционални), транспортно самолетостроене, космически апарати , съоръжения за минно-добивната промишленост и суровини.
  • 150 гост

    0 18 Отговор
    дали на американците не им дошла в повече дрогата или от страх им се видяли 500 или 1000 нападателите
  • 151 FSB

    0 18 Отговор
    Смърт на САЩ и на всички който ги подкрепят тази Долни мърши които разпалват войни и ограбват благата на другите ! Който е на тяхна страна е промит мозък не мислещ Идиот!
  • 152 браво краво

    1 15 Отговор
    За десети път дъвчат тази история, сигурно вече правят филм в Холивуд и усилено върви реклама,толкова е тъпо и разчитано на идиоти,все едно да повярваш на подвизи на "Капитан планета"
  • 153 По доставката

    0 16 Отговор

    До коментар #30 от "Рубладжийче":

    Их там нет чалгарче:))))
    Наистина там ги е нямало....другото са измислици.
  • 154 Хикс игрек

    0 15 Отговор
    Авторът Клуб z е медийна софийска фирма....пак троловски изпълнители
  • 155 По доставката

    1 14 Отговор

    До коментар #143 от "ултра":

    Прекалил си с тревата, но това е нормално за поколението след 90 те.Чалга наследството на България
  • 156 По доставката

    1 17 Отговор

    До коментар #142 от "Иван":

    Колко жени плачат пред българския парламент?!
    Как ще докажеш че някаква снимка със кръв е от това събиъ!Тъпотии на украинските сайтове.То в тубата чалготека, има извънземни да говорят с генерал от Пентагона:)))).И е истина, повярвах:))))
  • 157 Фръц Пръц

    1 15 Отговор
    До Рубладжийче.. Момко,глупостта има само един стадий и това си ти.. Вземи си почини от глупавите си изказвания,щото хората не щат да пият валериан или валидол при всяко твое словестно пърдене.
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Мммм

    1 14 Отговор

    До коментар #60 от "русия е джудже":

    Ти толкова много ли си убеден в това което си написал за невъзможност на военни действия на територията на САЩ. Човече живеем в 21-ви век където съвременните ракети вземат разстоянията за по малко от час и никакъв океан не може да ги предпази. Събуди се и си измий очите със студена вода за да ти падне розовият поглед от розето може би.
  • 161 Мммм

    1 13 Отговор

    До коментар #63 от "Ну погоди!":

    Ти в съвремието ли живееш и четеш ли,слушаш ли новини или си от средновековието.
  • 162 Мммм

    2 13 Отговор

    До коментар #102 от "Политолог":

    Ама Сталинград падна ли? А руснаците не развяха ли руското знаме над Райхстага в Берлин и Хитлер не гушна ли букета? Заради такива които отдаваха живота си в защита на родината през ВСВ те има тебе малоумнико да пишеш за стойност на човешки живот когато руснаците са тръгнали да спасяват родните си домове и най близките хора. По неграмотно сравнение не бях срещал. И не се пиши за политолог, а просто подлога.
  • 163 Мммм

    2 14 Отговор

    До коментар #142 от "Иван":

    Иванеее, ти като вярваш на тубата не означава че всичко там е достоверно. И химическите атаки дето ги показваха пак бяха нагласени и пуснати в тубата, ама истина ли са, ами не. А откъде ще се ограмотява ме това остави на нас да преценим. Аз специално събирам информация от няколко източника и тогава си правя извода.
  • 164 Смотан.русофил

    4 13 Отговор

    До коментар #77 от "СссереМ":

    Същото важи с пълна сила за теб фантастиката за убитите 200/300 вагнеровци може да си я повтаряте още много години все пак трябва да се повдига куража на посерковците амери да избият сирииците над две хиляди амери трябва фатасмагоря че 40 са убили триста руснака.Това сънищата са голяма работа продъкжаваите да сънувате колко велики посерковци сте
  • 165 Бачо Киро

    2 15 Отговор
    И ква стана тя сега? "Белите каски" на Холивуд през глава тичаха към Израел, лъсна задника на кукловодите миндили с фалшивите химически атаки. Поетапно Сирия се чисти. Остана само серия 6 от сериала Рамбо в която 40 човека задържали 500 + 27 машини...
    Даже в Рамбо не прекаляваха толкова с фантастиката....
    Като гледам на срещата Путин малко повече е говорил, а Тръмп малко повече е слушал.
  • 166 ОЛГИНСКИ

    7 0 Отговор

    До коментар #144 от "ТИЛЬ":

    ти какво правиш тук бре? Това е България, Европа, и тук говорим и пишем на БЪЛГАРСКИ! Понял, мудак? Аре марш у торфените блата!