2 092 13

Русия разработва биологическо оръжие

Докладът е предаден и в централата на НАТО

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Мария Атанасова

Украйна предостави на НАТО данни за разработване на биологически и химически оръжия от Москва, предаде „Дойче Веле“. Доклад за разработките беше предаден внесен от украинската делегация на Парламентарната асамблея на алианса, която заседава във Варшава до 28 май.

„През последните три години Русия провежда изследвания на вируси на хеморагични трески - ебола и марбург, представяйки това като разработване на ваксини", коментира председателката на делегацията Ирина Фриз - депутат от украинската Върховна рада.

„В действителност става дума за връщане към съветските разработки за съчетаване на ебола с вирус на шарка", допълва Фриз. По думите й, наред с това Москва извършва и изследвания на „нови бойни отровни вещества със свойствата на нервнопаралитични газове".

Изводите, направени в доклада, са изведени въз основа на повече от 5000 позиции на държавни покупки и на научната активност на редица институции под шапката на руското министерство на отбраната, предаде News.bg. Докладът е предаден и в централата на НАТО.

Фриз отбелязва, че убийството на Александър Литвиненко в Лондон, извършено с полоний, и покушението срещу Сергей Скрипал в Солсбъри са нагледни примери за това как Кремъл употребява оръжия за масово поразяване на територията на други държави. Всички посочени аспекти на руските разработки представляват заплаха в рамките на хибридните действия на Русия срещу други страни, обобщава Ирина Фриз.

По-рано Вил Мирзаянов - един от създателите на групата нервнопаралитични вещества, обозначавани като „Новичок“, че Западът е сбъркал, като си е „затварял очите" за ставащото в Русия, надявайки се погрешно, че страната ще се демократизира.

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 07:24  28.05.18
  Глупости.Формулите на биологичните оръжия отдавна не са тайна нито за САЩ нито за Русия.Всеки един завод произвеждаш битова химия винаги може да произведе химическа военна продукция.Затова не е необходимо някой да влага пари и ресурс за нещо ,което се произвежда днешно време за минути.а,в Русия всеки завод е със двойно предназначение т.е. от гражданска продукция може да мине за часове на военна.
 • Kcaniba
  Отговор
  2 07:30  28.05.18
  Империята на злото и лъжата! Не мисля че има нужда от коментар, но очаквам всеки момент орките да се хвърлят на амбразурата с дупе напред за да защитят матюшка!
 • Dimo
  Отговор
  3 07:34  28.05.18
  Само като чуете Украйна и Дойче веле в едно изречение, значи е100%-това лъжа.
 • fakantanka
  Отговор
  4 07:42  28.05.18
  Аз пък четох на едно място, едни експерти да казват, че земята била плоска. Много не ми се вярва обаче, защото като тръгна към Черни връх, все нагоре вървя.

 • 5 07:44  28.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 6 07:45  28.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 7 07:47  28.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • брейбрей
  Отговор
  8 07:54  28.05.18
  Както каза бифшият главен редактор на Таймс Ричард Стенгъл, пропагандата е хубаво нещо и е нормално всяка страна да има собствена версия за определени събития които може да или да не са се случили.
 • Ефтини сензации
  Отговор
  9 08:32  28.05.18
  Някой да се сеща за нещо хубаво дошло от Русия?

  Коментиран от #13

 • СссереМ
  Отговор
  10 08:36  28.05.18

  До коментар #6 от "ivan4o":

  ВСИЧКИ могат да го произвеждат,и ти в кухнята можеш да забъркаш,НО е забранено изработването и употребата на този тип оръжия,те не се използват по военни а по мирни цели.
 • Луди за връзване
  Отговор
  11 08:43  28.05.18
  В Чехия и др. се разработва и "приготвя" НовиЧук, в САЩ от десетилетия се работи по био-медицина/инженерство/и тн. ... И сега великите ни "серевират", че Русия дрън-дрън. На война, като на война.
 • архаична статия
  Отговор
  12 08:47  28.05.18
  Те американците от 20 г. правят био-оръжие за всеки човек - персонално. Т.е. пием кола/фанта и единият от нас се гъта/пада, а на другите нищо им няма! Тези смешници се сетили да пишат какво е правина СССР, и Те включително преди 40 г.
 • pinokio
  Отговор
  13 23:14  30.05.18

  До коментар #9 от "Ефтини сензации":

  Рускините.

Напиши коментар:


Публикувай