29 Май, 2018 09:27 6 549 20

САЩ закриват стратегическа база в Сирия

  • сащ-
  • русия-
  • сирия-
  • иран-
  • ат танф-
  • идлиб

Вашингтон е готов да направи сериозни отстъпки на Русия в Сирия заради опасенията за ситуацията в южната част на страната

САЩ закриват стратегическа база в Сирия - 1
Снимки: БТА/АР

САЩ се готвят да закрият военната си база в южната част на Сирия, съобщават световните медии.

Според тях Вашингтон е готов да направи сериозни отстъпки на Русия в Сирия заради опасенията за ситуацията в южната част на страната.

На фона на слуховете за предстояща офанзива на правителствените войски в провинциите Кунейтра, Сувейда и Дераа Държавният департамент обсъжда план, който би предотвратил обостряне на обстановката в южната част на Сирия.

В него се предвижда демонтаж на военната база и евакуация на опозиционните сили на север, като в замяна Вашингтон ще иска от Москва да не допуска Техеран до южната граница.

САЩ закриват стратегическа база в Сирия

Влиятелното саудитско издание Asharq Al-Awsat съобщава, че миналата седмица самолети на правителствената армия са хвърлили листовки над провинция Дераа, която почти 70 процента се контролира от умерената опозиция. В тях бунтовниците се предупреждават да сложат оръжие под заплахата от интензивно настъпление. Опасността от бъдещата операция предизвиква тревога в САЩ.

По данни на саудитското издание помощник държавният секретар по близкоизточното урегулиране Дейвид Сатърфийлд се занимава с изготвяне на предложение , което може да заинтерсува руската страна. То предвижда пълно извеждане на представителите на сирийската опозиция и евакуацията им в провинция Идлиб на север.

Сред възможните отстъпки е и демонтажа на американската военна база "Ат Танф", разположена на границата с Ирак и Йордания. Експерти считат, че в замяна САЩ могат да поискат от Русия да не допуснат концентрация на ирански формирования в южната част на Сирия.

САЩ закриват стратегическа база в Сирия

"Базата "Ат Танф" беше важна за американците не само заради икономическия натиск над президента Башар Асад – тя блокираше трасето Дамаск–Багдад, но и за удържане на иранската активност. В последно време американците успяха да построят друга база в Йордания в непосредствена близост до сирийската граница, където се базират хеликоптери и безпилотни летателни апарати“, казва Антон Мардасов – експерт на Руския съвет по международни въпроси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ссср

    44 15 Отговор
    Унищожена е, а не я закриват
  • 3 руските лъжи край нямат

    12 48 Отговор
    Дали си вярват или търкат до джам мозъчетата на изнемощелите бурлаки на руската ГОЛЯМА ЛЪЖА за значимост.

    Едва ли не Щатите ги молят.
    Жалка невменяема кочина е дупката на Путин. Само манафите-ушанки я харесват.

    Коментиран от #15

  • 4 Kcaniba

    43 9 Отговор
    Империята на злото - фащ!!!
  • 5 Гост

    36 7 Отговор
    Само така.Как няма да се изтеглят,като са подържаници на ИДИР!!!Мръсни янки.
    Ако не бяха те,отдавна да беше завършена войната и нямаше да има мигранти-налазили цяла Европа,като скакалци!!!
  • 6 Мехмед

    10 13 Отговор
    Това се дължи на османските шамари.
  • 7 Бай хой

    5 35 Отговор
    Какво сте се разквичели миризливи ушанки? Джуджето на три пъти съобщи, че се изтегля от Сирия, ама ГРУЗ 200 още продължава да пътува да матушката. Не може ли и бай Дончо да се пошегува по руски тертип?

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Факт

    31 2 Отговор
    Да си вървят!
    Нали САЩ са единственната страна в този свят използвали атомни бомби срещу жени и деца в мирни градове.
  • 10 Бррр

    24 3 Отговор
    Крайно време е янките да се омитат от Сирия и района!Те усещат вече,че ядоха боя и още ще ядат,затова решиха да си вдигат парцалите!Просто търсят начин за отстъпление,дето няма да е толкова унизителен за тях!
  • 11 НКВД

    24 4 Отговор
    Изнасят се защото големия иде и на ЮГ и ако не искат да го гризнат трябва да се изнасят!
  • 12 тъжно соросче

    18 1 Отговор
    Е ся га са оплача на чичко Шорош...

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кака Мара

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "руските лъжи край нямат":

    Приготви се за Гей парада!ще е весело,щял да се води от младоженец и синоптичка.
  • 16 До глупендерите

    1 3 Отговор
    Kcaniba , ссср , гост и др са като развален грамофон. Все едно и също пишат. Даже може да не е по темата. Глупендери. Като им видя ника направо подминавам.
  • 17 джендъри

    5 0 Отговор
    По силата на кой международен договор има американски войски в Сирия? И с какво се занимават те там? Обучават и въоръжават терористи. И обстрелват с ракети армията на законното правителство. Къде е ООН? Американците напълно успяха да го обезличат и го превърнаха в една ненужна бюрокрация. Без възможност да влияе на световната политика...
  • 18 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ЦРУ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАМИСЛИ ЗА НЯКАКВИ УСИЛИЯ В ЛИБИЯ ,А НЕ В СИРИЯ - В СИРИЯ ВСИЧКО Е ЗАГУБЕНО ! ЗЕМЯТА И ДЪРЖАВАТА Е НА ХОРАТА ,КОИТО ЖИВЕЯТ НА НЕЯ , А В СИРИЯ СЕ НАПАТИХА ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ДЖИХАДИСТИ И САЩ Е ПЕРДУТА НОН ГРАТА !!!
  • 19 комунист идиот

    1 1 Отговор
    Има пряка зависимост между превържениците на ГЕРБ и омразата към Русия.Факт.Това изследване е проведено между 2000 човека на възраст от 20 до 63 години
  • 20 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    Я,БАЗА ИМАЛИ////и то не само тази!//, ,,съветници,, имате в умрялата опозиция,спец части/дето избиха ,,вагнер,,/,частна армия/щото е без КОНТРОЛ от конгреса и тях ги погребват другаде ,не в Арлингтън/.....Бе я си кажете колко трупа върнахте в чувалите ,щот май много станаха и АМЕРИКА вече узнава за тях.....и нервничи....А пазарлъци--нанай.....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания