30 Май, 2018 06:01 2 237 0

Йордания ще има малък руски модулен реактор

  • йордания-
  • реактор-
  • росатом
Йордания ще има малък руски модулен реактор - 1
Снимка: Shutterstock.com

Русия и Йордания взеха решение за развитие на сътрудничеството си в областта на реакторите с малка мощност. Комисията по атомна енергия на Йордания и АО „Русатом Оверсиз“ подписаха споразумение за развитие на проект за изграждане в Йордания на малък модулен реактор по руски дизайн.

Споразумението предвижда провеждане на техническо-икономическа обосновка на проекта и ще позволи на страните да оценят целесъобразността и потенциала на използването на малките модулни реактори в Йордания на фона на променящата се ситуация на енергийния пазар в страната. Документът бе подписан от председателя на Комисията по атомна енергия на Йордания Халед Тукан и от президента на АО „Русатом Оверсиз“ Евгений Пакерманов.

„Ние вече много години си сътрудничим с „Росатом“ и планираме да развиваме това сътрудничество в различни области. В настоящия момент изграждането на АЕЦ с малка мощност е актуално, затова решихме да си партнираме именно в тази посока“, каза Тукан.

„Несъмнено, реализираните от нас проекти трябва да отговарят на текущите стратегически нужди и интереси на клиентите си. Именно заради това, заедно с йорданските партньори, решихме да съсредоточим усилията си за развитие на „малката“ енергетика на базата на иновационните решения, предлагани от „Росатом“. Днес реакторните технологии с малка мощност са едни от най-приоритетните направления в развитието на световната енергетика“, заяви Пакерманов.

Русия притежава широка експертиза в областта на малките модулни реактори, призната в целия свят. През 2019 г. „Росатом“ ще пусне плаващата атомна електроцентрала „Академик Ломоносов“, която ще стане уникален референтен проект на АЕЦ от този тип. Освен това, „Росатом“ активно развива проекти за малки модулни реактори с руски дизайн и от наземен тип.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА