1 877 4

Тайван се сдоби с неочакван приятел

Тайпе прие на посещение президента на Хаити в момент, когато Китай полага усилия да отблъсне съюзниците му

Анатоли Стайков

Тайванският президент Цай Ингвен посрещна президента на Хаити Жовнел Моиз с военни почести при първото му официално посещение в Тайпе в момент, когато Китай засилва натиска за отблъскване на приятелите на Тайван, предаде Reuters.

Тайван загуби през последния месец два дипломатически съюзника - Буркина Фасо, която възобнови отношенията си с Китай, и Доминиканската република, която прекъсна връзките си с Тайван, като официално призна Китай.

Тайван е най-деликатният териториален въпрос за Китай, който смята острова за своя провинция без право на междудържавни отношения.

Моиз пристигна заедно с 30-членна делегация в момент, когато има опасения, че Хаити може да бъде една от следващите страни, които да изоставят Тайван и да установят връзки с Китай.

"Оценяваме дългосрочната подкрепа на Хаити към Тайван и нашето международно участие в много области", каза Цай.

По думите й "макар Тайван и Хаити да са разделени от голямо географско разстояние, и двете споделят ценностите на демокрацията и свободата".

Моиз каза, че неговата страна е благодарна за готовността на Тайван да помага за нейното развитие и че с нетърпение очаква връзките да се засилят, преминавайки в нов етап.

Тайван и Хаити са съюзници от 1956 г. Тайван има официални отношения с едва 18 страни, много от които бедни държави от Централна Америка и Тихоокеанския регион.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • НКВД
  Отговор
  1 11:47  29.05.18
  Страшен съюзник няма що и Боркина Фасо напира също за съюзник на Тайванското менте!

  Коментиран от #4

 • El comandante
  Отговор
  2 12:06  29.05.18
  хаити за 24 часа могат да сринат Китай икономически!!!Майтап бе цай!!!
 • Смолата
  Отговор
  3 12:17  29.05.18
  Аз си помислих, че ББ е отишъл да го покръсти
 • русия е джудже
  Отговор
  4 13:28  29.05.18

  До коментар #1 от "НКВД":

  Нещо като мюсюлманските съюзници на руските джуджета от вида на Сирия,Казакстан,Таджикистан,Туркменистан и икономическия колос Венецуела.

Напиши коментар:


Публикувай