29 Май, 2018 15:10 4 240 24

Сърбия в деликатна ситуация заради свален самолет

  • сърбия-
  • самолет-
  • русия-
  • сащ-
  • деликатна-
  • ситуация-
  • ес

Русия отрича да има вина в свалянето на самолета

Сърбия в деликатна ситуация заради свален самолет - 1
Снимка: БТА/ AP

Миналата седмица международният екип следователи обявиха за първи път, че полет MH17 на Малайзийските авиолинии е свален над Източна Украйна от руски части, разположени в Курск. Последва яростна реакция от страна на Запада, главно от Брюксел и Вашингтон, и тя може да постави Сърбия в неприятна позиция, ако от Белград бъде поискано да се присъедини към осъждането на Москва, коментират в редакцията на белградското електронно издание „Данас“, предаде „Фокус“.

Русия отрече вината си, но събраните доказателства изглеждат достатъчно убедителни, за да положат основите на поне инициатива за нов пакет от западни санкции срещу Москва – европейски, а защо не и американски. Този сценарий ще изправи Сърбия пред старата дилема: да подкрепи ЕС с оглед на стремежите на Белград за членство в организацията, или да застане на страната на Русия? И двата варианта имат добри и лоши страни.

От редакцията са категорични – Сърбия е „двойно зависима“ от Русия. От една страна, Белград разчита на Москва за доставките на природен газ. От друга, западната ни съседка се нуждае от дипломатическата подкрепа на Москва по косовския въпрос. Ето защо Сърбия е принудена да балансира. Но приятелството й с Русия има висока цена. Много от страните в ЕС подозират, че Белград е „троянски кон“, който не бива да бъде допускан в Общността именно поради връзките си с Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    42 20 Отговор
    ЕС е един изнудвачески съюз от З.Европа и България докато е член на този съюз ще копаме дъното! На Бойко му е оферта ЕС но на народа не! Бойко си пълни гушата ние само го ядеме от ЕС.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 НКВД

    21 41 Отговор
    Реакцията на Запада не е яростна. Яростна е съпротивата на руските убийци да отричат вината си в убийството на 298 невинни жертви над 100, от които деца! А сърбите ако продължават още да стоят разкрачени ще останат и без Войводина, която Орбан ще прибере с голямо удоволствие.

    Коментиран от #8, #14

  • 3 Румяна Костова

    16 38 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Защитавайки виновните за свалянето на самолета, ставате съучастник в престъплението извършено от руските военни.

    Коментиран от #24

  • 4 Бай хой

    14 22 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Ти ли си народа бе руски джендър?

    Коментиран от #6

  • 5 Червената шапчица

    26 11 Отговор
    Договора с членството в ЕС фактически е за покупко продажба ЕС- Запад купува поредната държавичка от Източна Европа!
  • 6 Бесен Язовец

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    Сори, не си ти и колегите ти от НПТо!

    Коментиран от #7

  • 7 Бай хой

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    А малоумниците ли?

    Коментиран от #9

  • 8 НКВД

    26 11 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    ЦРУ и украинските фашисти да си птизнаят в ООН за самолета! Що Русия ще им поема греховете?
  • 9 Бесен Язовец

    24 9 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    А що продажниците ли? Видяхме що за стока е и НАТО и ЕС нагледахме се на клевети и интриги достатъчно, А и нац.предателства от ГЕРБ!

    Коментиран от #10

  • 10 Бай хой

    11 22 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен Язовец":

    Сите русофили сте продажници и руски мекерета.

    Коментиран от #11

  • 11 ЧОМПИЛ ОГРУХАН НОВИНИ ЗА БЕ ГЕТОТО

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бай хой":

    НЕ ГЛЕДАШ ЛИ?,,??? НАРОДА СЕ Е ЗОМБИРАЛ ТРЕПЯТ СЕ СЕКИ ДЕН.ЗАТУЙ ЧЕ СИ МА ПОГЛЕДНАЛ НАКРИВО МОЙ В КАТАФАЛКА ДА СА ВОЗИШ.ЛУД ДО ДРОГИРАН ЛУД ДО ЗОМБИРАН.......
  • 12 Ей изтрийте си пяната от устата

    16 4 Отговор
    Къде тръгнахте и вие, соросоидни жаби, да вдигате крак да Ви подковават! Ракетата е съветска! Военните действия са АТО! и са Украински! Бият се украинци срещу украинци. Наемници има доста и от двете страни на бойните действия. Изпийте си успокоителните, млъкнете и се вразумете. Ако имаше война между Русия и Украйна, едната от двете държави вече нямаше да съществува политически.

    Коментиран от #18

  • 13 Радев

    12 4 Отговор
    Поредната западна провокация
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Румяна Костова

    14 4 Отговор
    Имат доказателства,че руснаците са свалили самолета,пак на базата от теорията на вероятностите и ,,Ние вярваме ".Те вярваха и за самолета 2002 година,който се разби по грешка на швейцарския диспечер.Швейцарците се извиниха едва през 2012 година.Но преди това имаше три години яка пропаганда и манипулация как руските летци не знаят английски,нощем работят като таксите защото са им малки заплатите и не си доспиват и т.н и т.н.Оказа се ,че тази нощ е работил само един диспечер и техниката ,следяща за безопасността е била изключена за профилактика.
  • 16 ****

    11 4 Отговор
    Няколко страни от тъй нареченият ЕС ,си купуват роби.Никога робството не е било премахвано,винаги е съществувало по една или друга форма,робството се видоизменило но си го има !

    Коментиран от #17

  • 17 Бай хой

    4 8 Отговор

    До коментар #16 от "****":

    Прав си и най-отвратителни са доброволните роби на руската кочина.
  • 18 Румяна Костова

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Ей изтрийте си пяната от устата":

    Много от заблудените овчици у нас мислят,че руснаци сепаристи стрелят срещу украинския народ там.Само ,че този народ ,в Донецк и Луганск говори на руски,не оказва никакво съпротивление на руските сепаристи и гине от украински куршуми.А на 9-ти май си прави парад на победата и излиза с руски знаменца да празнува този ден заедно с окупатора.
  • 19 7532

    6 4 Отговор
    Не им трябва на сьрбите ЕС!
  • 20 Петър Добрев

    3 1 Отговор
    До Румяна Костова
    А вие гласувайки на всеки 4-ри год.независимо за кого,подкрепяте доказани престъпници и участвате във вече 28-ем годишният геноцид спрямо българския народ.
  • 21 Румеее

    2 1 Отговор
    Не се вземай толкова насериозно Румянкееие.
    С теб и без теб световното правителство си мести фугурките както им изнася.
    Успокой се и уари нещо младо ;)
    Може и в обратен ред :))
  • 22 ПЕЕВ

    2 1 Отговор
    КОГА АЛЬОША ЩЕ ПРИЗНАЕ СВАЛЯНЕ НА САМОЛЕТ .ИНКЯР МУ Е МАЙКАТА.
  • 23 гост

    1 0 Отговор
    То и за химическите оръжия в Ирак имаше доказателства, ама после се оказа, че нищо няма. И за Скрипал имаше, после се оказа, че много страни са го произвеждали, начело със САЩ, все има уж "неоспорими" доказателства, после някак се променят нещата. За този самолет са виновни хората, разрешили му да лети над размирна зона, за да си спестят разходи за гориво. Рискът е бил огромен предвид какво става на земята и какви ракети има там. Компанията е напълно отговорна: все едно да ви карат да минавате пред дулото на пистолет държан от шизофреник, на който му е казано да не стреля по хора. Вие ще поемете ли този риск, ами ако в главата му вие сте животно, какво става тогава? Малоумно е да се верва, че Русия има нужда от подобно нещо, което може само да й навреди. Кой има изгода да се навреди на Русия и да настрои цяла Европа срещу Русия, отговорете си сами.
  • 24 до Румяна Кодтова

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Румяна Костова":

    А да не би другия лагер - НАТО да са много невинни? Половин Сърбия страда от о кологични заболявания, защото те ги изтровиха по най-противенначин. А за зверствата в южноамериканския регион, в Африка, геноцида във Виетнам какво ще кажеш? Да, Русия може да си има своите грехове, но като ги сочиш с пръст, не пропускай да сочиш по същия начин и западния лагер! Иначе става двоен стандарт, което е противно. Коментирай!
Новини по държави: