Last news in Fakti

30 Май, 2018 10:34 2 200 10

Нов тласък на разклатените отношения на България с Русия

  • бойко борисов-
  • русия-
  • българия

Непредвидима Турция променя политиката на ЕС и София

Сериозно разклатените отношения между Москва и София може да получат нов тласък. Това прогнозира руският в. "Независимая газета".

Изданието посочва, че "дълги години" София едва ли не е изпреварвала антируските инициативи на Запада и се е проявила като "ненадежден партньор", проваляйки "три твърде важни проекта, които са били съвместни с Русия - петролопровода Бургас-Александруполис, АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток". Не се подминават и случаите на оскверняване на паметници на руски и съветски войници в страната.

Преговорите на българския президент Румен Радев в Русия по-скоро сондираха позицията на Москва за евентуално подновяване на сътрудничеството в енергетиката в навечерието на посещението на премиера Борисов - държавник "с далеч по-голяма тежест", отбелязва в. „Независимая газета“.

Газовата тема отново ще звучи на най-високо държавно равнище. Инициативата на България да се върне към идеята за газопровода получи в Брюксел подкрепа от същите чиновници от ЕС, които едва преди четири години предупреждаваха, че монополизмът е пагубен, имайки предвид Русия.

Източник от българската делегация обяснил, че рязката промяна в позициите на София и Брюксел се дължи до голяма степен на опасения по повод непредсказуемото поведение на Турция. От верен стратегически съюзник на Запада и преден пост на НАТО Турция се превърна в "шантажист на ЕС" във връзка с миграционната криза и стана едва ли не парий според критериите на САЩ.

И е напълно вероятно в отговор на евентуални западни санкции Анкара да блокира доставките на газ в Европа от Русия през "Турски поток". Затова според източника е било решено, че южната тръба към Европа е по-добре да мине през България, която при това мечтае да стане нов газов хъб, пише всекидневникът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червената шапчица

    12 7 Отговор
    Нещата побе лъснаха ЕС дава Бургас Елександруполис на Турция за сметка на България като на втората и се заповядва да се откаже от нац.си интреси! Втирата като верен слуга изпълнява желанието на господарите си.Сега вече Турция не е оферта и България резервния план влиза в употреба. Е това е ГЕРБ да ти продадът на ЕС нац.интереси.
    Още дълго време ще живеем в мизери и нищета зради ЕС и Борисоффф националния предател!

    Коментиран от #5

  • 2 куку руку ку

    20 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: рязката промяна в позициите на София и Брюксел се дължи до голяма степен на опасения по повод непредсказуемото поведение на Турция.
    И каква стана тя, значи не ставало дума дали газта да е от Русия, а само от къде да мине тръбата. Злобни човечета отрязаха България за Южен поток, но в един момент разбраха, че турския поток е по-страшен. Украйна спира- не спира кранчето, но Турция яко ще стъпи на врата на зелките от Брюксел.
  • 3 Така де

    14 4 Отговор
    Това означава, че Разбоъковците нямат принос, а е проект на ЕС. Лошото е, че Разбойковците ще си го припишат като своя заслуга и ще го използват като ПР кампания на изборите
  • 4 dan4o

    3 4 Отговор
    България ще получи мощен тласък отзад.Желаещи не липсват.
  • 5 Спиро

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Червената шапчица":

    От '89 насам, кой ти защити националния интерес?
    Помисли добре преди да напишеш.
  • 6 Д. Сноянов

    8 0 Отговор
    За съжаление България е зависима и не свободна държава , без никакви права да решава сама за народа си кое е най-доброто. Разделиха ни на бедни богати , русофили соросоиди , българи цигани турци , за едни помощи от държава и НПО та за други не , на расова основа , милиони българи унижени напуснаха страната и продължават и на никой не му пука , никой не иска да ги слуша тия факти , те ни победиха , ние вече не сме народ а , някаква смешна страна който всеки може да ползва и употребява за не български интерес . Жалки , болни , прости , продадени и предадени ! Докога , колко още ?

    Коментиран от #9

  • 7 Гост

    8 1 Отговор
    Няма разклатени отношетия,между българският и руският народ!!!
    Има самозабравири се политици,с еврогейски поглед,водещи България към дълбокото дъно!!!
  • 8 Барчо

    7 1 Отговор
    Естествено, че Турция ще бъде трудно манипулирана, а България е без проблем. Тия тъпанари от ЕС сега ли го научават????? Явно там седят лапачи на кинти без да имат грам мозък в кратуните. Тия неща ги знае всяко хлапе, а те чак се опитват реферати да правят.
    Това тия дето сега го установяват съм го писал отдавна, отдавна тук в този сайт.
  • 9 Барчо

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Д. Сноянов":

    Черно, ама верно!
  • 10 БАЛКАНСКИ ДИВАК

    2 1 Отговор
    ТОЗИ ЕРДО СЕ ОКАЗА ПО УМЕН , ОТКОЛКОТО ПРЕДПОЛАГАХМЕ.
    ЕМИ ТЕ ТАКЪВ ЧОВЕК НИ ТРЯБВА И В БЪЛГАРИЯ.
    А ние се лутаме напред назат като шантави и алтави оеце.
    Министрите ни поне основно образование трябва да имат, кво е това сега ? Като чели дипломите им са с партийни протекцийи.
    Елементарни познания трябва на човек да знае на къде се запътил и заслужавали ценна за целта. И обезателно да минат през психолог и клептоманиолог . А , те това ни е големият проблем .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания