Last news in Fakti

30 Май, 2018 16:15 1 268 6

Турция се скара на Макрон: Демокрацията не е приемане на обиди и лъжи

  • турция-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • реджеп ердоган-
  • мевлют чавушоглу-
  • le point
Турция се скара на Макрон: Демокрацията не е приемане на обиди и лъжи - 1
Снимки: БТА/АР

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу защити като "гражданска и демократична" реакцията във Франция на привърженици на турския президент Реджеп Ердоган по повод корицата на последния брой на сп. Le Point, на която Ердоган е представен като диктатор, предаде АFP.

"Демокрацията не се ограничава само до приемане на обиди и лъжи, това е също така взимане под внимание на чувствителностите на другия. Отвъд това е лицемерие", заяви Чавушоглу в Тwitter.

"И спрямо това турската общност във Франция изразява своята гражданска и демократична реакция", добави Чавушоглу в коментара, написан на френски.

Френският президент Франсоа Макрон определи в понеделник вечерта като напълно неприемливо изтеглянето от вестникарски будки на плакати на списание Le Point, на чиято корица турският президент е представен като диктатор, защото тези плакати не се харесват на противниците на свободата.

Чавушоглу е добавил туита на Макрон към своя, за да покаже, че реагира директно на неговите думи.
"Свободата на печата няма цена: без нея има диктатура", написа президентът Макрон.

Турция се скара на Макрон: Демокрацията не е приемане на обиди и лъжи

Le Point критикува в неделя кампания на "тормоз", насочена срещу последния му брой, след отправяне на заплахи в Южна Франция във връзка с корицата на списанието.

След една седмица на тормоз, обиди, сплашване, антисемитски ругатни и заплахи по наш адрес в социалните мрежи, ето че дойде моментът, когато симпатизантите на Партията на справедливостта и развитието атакуват символите на свободата на изразяване и на многообразието на печата, посочи Le Point в материал, публикуван в неговия сайт.

В петък в предградие на Авиньон продавач в павилион за вестници се е наложило да махне от витрините на павилиона въпросната корица под натиска на група активисти, подкрепящи Ердоган.

"Група турци, подкрепящи Ердоган, заплаши управителя на павилиона", разположен на централен площад в Понте, "за да му нареди да свали плаката" с тази корица, обясни Ксавие Манен, директор на канцеларията на кмета от Национален фронт Жорис Ебрар.

Турция се скара на Макрон: Демокрацията не е приемане на обиди и лъжи

Фирмата, отговаряща за рекламните пространства, е изпратила служител, който да свали плаката с корицата, на която е представен портрет на Ердоган под заглавие "Диктаторът. Докъде ще стигне Ердоган?".

Кметът на предградието е поискал в събота сутринта от фирмата да върне плаката, което е било направено около 16 часа. Това е предизвикало идването на около двайсет привърженици на Ердоган, а жандармерията е изпратила свои служители, за да се запази редът.

Турция се скара на Макрон: Демокрацията не е приемане на обиди и лъжи

В неделя корицата на списанието отново е била скрита с други плакати в подкрепа на Ердоган. Le Point посочва, че плакат с корицата на списанието е бил свален и от павилион във Валанс, на 100 километра северно от Понте.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    6 8 Отговор
    Не стига че манафите осрани,а и нагли.
  • 2 Да да

    6 7 Отговор
    Много обичат Ерпосран, а живеят във Франция! Що французите не отидат в пуйкистан! Това е нов виц :ддддд. И как може да наричат диктатор,един комедиант от средна категория :дддфдд
  • 3 Иванов

    4 3 Отговор
    Ердо е най- тираничния демократ и най- демократичния тиранин от всички досегашни диктатори.
  • 4 Франсоа Макрон

    1 5 Отговор
    Евала!
  • 5 MACEDONIA

    4 3 Отговор
    Ааааа бай. Ердо не обича джендъри и незнам как могат да се разберат.
  • 6 BGBGBG

    1 0 Отговор
    Решението е просто - незабавна екстрадиция на протестиращите фесове в Турция при Ердоганчо!
Новини по държави: