Last news in Fakti

31 Май, 2018 10:45 1 061 0

Трус в румънското правосъдие

  • румъния-
  • правосъдие-
  • прокурор

Конституционният съд иска отстраняването на Лаура Кьовеши

Румънският конституционен съд задължи президентът Клаус Йоханис да издаде указ за отстраняване от неговата длъжност на главния прокурор за борба с корупцията Лаура Кьовеши, съобщи Зиаре.

Според съда е бил установен юридически конфликт от конституционно естество между прокурора и президента. Причината е, че президентът отказа да даде ход на предложение на правосъдния министър за отстраняването на Кьовеши от нейния пост.

Уточнява се, че решението на Конституционния съд е окончателно и има задължителен характер.

Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер по-рано обвини Кьовеши в авторитарно поведение, намеса в корупционни дела и отказ да се яви в парламента. Тогава президентът отказа да отстрани прокурора, заявявайки че мотивите на министър не са убедителни.

Опозицията разкритикува днешното решение. От там призоваха за деполитизация на Конституционния съд. В социалните мрежи вече се появиха призиви за протести.

Кьвовеши отговаря за агенция, която разследва корупционни обвинения срещу политици и кметове, като работата и често получава


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: