692 2

Майски жеги връхлетяха Северна Европа (СНИМКИ)

Скандинавците се къпят в морето много преди официалното начало на лятото

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Температурите в Северна Европа чупят рекордите за май, което позволи на скандинавците да се къпят в морето много преди официалното начало на лятото идния месец, предаде АР.

В община Етне, на западното крайбрежие на Норвегия, вчера бяха измерени 32,7 градуса по Целзий, които е рекорд за този месец от годината.

В Дания през май вече беше отчетен рекорд за брой слънчеви часове - до вчера те бяха 348 с тенденция да станат 360. Предишният рекорд беше 347 часа.

Снимка: БТА/АР

Рекорд, откакто през 1889 г. датският метеорологичен институт започва да измерва температурите, е отчетен и при средните температури за май. Този месец те са 15-15,1 градуса, а досегашният рекорд беше 13,8 градуса, каза говорител на института.

Още не можем да се кажем дали по-рано установилите се летни температури са свързани по някакъв начин с глобалното затопляне, но е факт, че сегашните температури са най-високите за май от 2000 г. насам, добави той.

Топлото време позволи на жителите на някои райони на Норвегия да се къпят в пристанищата и фиордите. В Южна Норвегия и Швеция беше издадена забрана за палене на огън на открито.

В Полша и Северна Германия май също е необичайно топъл. Земеделците в тези райони се оплакват, че сухото време е нанесло щети на посевите им.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ганчо
  Отговор
  1 17:38  31.05.18
  Май месец кви други да са жегите
 • Антиелектрика
  Отговор
  2 19:07  31.05.18
  Нали карате електромобили, що пак е горещо? Глобалното затопляне все ви е виновно и сигурно е направено от руснаците? По-ненормални от презадоволените норвежци май няма!!!

Напиши коментар:


Публикувай