Last news in Fakti

1 Юни, 2018 11:55 6 083 1

Единствената държава в света, която няма територия (СНИМКИ)

  • суверен военен орден на малта-
  • малта

Суверенният военен орден на Малта има собствен уебсайт, няма реална територия, но е признат от ООН и поддържа дипломатически отношения със 107 страни

Единствената държава в света, която няма територия (СНИМКИ) - 1

Почакайте една минута ... държава без територия? Сериозно ли? Разбира се!

Докато в Организацията на обединените нации има 193 признати държави, в ООН има и две държави-наблюдатели, а именно Палестина и Ватикан. Но има и малко известен трети обект, който също има статут на наблюдател в ООН. Да, пригответе се за това - това е официално призната държава без територия!

Добре дошли в Суверенния военен орден на Малта. Той има собствен уебсайт, няма реална територия, но е признат от ООН и поддържа дипломатически отношения със 107 страни на планетата.

Какво точно е Суверенният военен орден на Малта?

Официалното име на този орден е Суверен военен орден на св. Йоан от Ерусалим от Родос и Малта. Основан е през 1099 г. в Ерусалим от Благодатния Жерар. Официалният им език е италианският, тяхната валута е малтийското скудо. Официалната им религия е римокатолическата. Официално това е най-старият в света оцелял рицарски орден.

В дългата си история орденът е притежавал земя и е пребивавал в днешния Израел, Кипър, Гърция, Италия и Малта. Понастоящем Суверенният военен орден на Малта има свое собствено правителство, закони, паспорти и население. Те също имат църква в резиденцията си на остров Малта.

Единствената държава в света, която няма територия (СНИМКИ)

Суверенният военен орден на Малта има собствени флаг и герб. Тяхното знаме се вее гордо на редица места по целия свят, най-вече на остров Малта и в централата им в Италия. Официалният флаг е бял кръст на червен фон.

Единствената държава в света, която няма територия (СНИМКИ)

Кой контролира Суверенния военен орден на Малта?

Суверенният военен орден на Малта е избирателна монархия и се управлява от принц и велик магистър. Това означава, че официалното население е двама граждани, плюс 13 000 членове и 80 000 доброволци. Членовете на Суверенния военен орден провеждат паради и събития по целия свят, включително в Северна Ирландия за Деня на Св. Патрик.

Единствената държава в света, която няма територия (СНИМКИ)

Суверенният военен орден на Малта е официална държава? Искам да кажа, има ли собствена валута? И печати?

Да, да и да! Суверенният военен орден на Малта има официални дипломатически отношения със 107 други държави и с Европейския съюз. Също така има официални (но не дипломатически) отношения с други шест държави и има пълен статут на наблюдател в ООН, така че е също толкова държава, колкото Ватиканът или Палестина.

Можете да се почувствате като туристи, като вземете сувенири от ордена, като официални печати и монети. Те също така издават паспорти за своите граждани (напълно валидни за пътуване) и регистрационни номера на автомобили, въпреки че не разполагат с никакви пътища за шофиране.

Единствената държава в света, която няма територия (СНИМКИ)

Можете ли да посетите Суверенния военен орден на Малта?

Добре, за всички, които обичат да носят раници, за пътуващите любители на приключения и туристи, следва готината част. Можете действително да посетите тази "страна без земя".

Да, особеният факт е, че въпреки липсата на официална територия, има три места, които се ползват или са частично собственост на Суверенния военен орден на Малта. И те са ...

Единствената държава в света, която няма територия (СНИМКИ)

1. Palazzo Malta (Рим, Италия)

За всички цели Palazzo Malta е "столицата" на Суверенния военен орден на Малта. Това е сграда, разположена в Рим, Италия, известна още като Palazzo di Malta или Palazzo dell'Ordine di Malta. От трите потенциални места за посещение на Суверенния орден това е най-важното седалище и се намира на Via dei Condotti, 68. Знамето на ордена може да се види отдалеч да се вее над красивата сграда.

Единствената държава в света, която няма територия (СНИМКИ)

2. Villa del Priorato di Malta (Рим, Италия)

Тя също се намира в Рим, Италия. Можете да посетите вила „Малта“, която официално се нарича Villa del Priorato di Malta. Това е сложна сграда на върха на хълм и е дом на голямото семейство на Суверенния военен орден на Малта. Въпреки че Villa del Priorato di Malta и Palazzo Malta се намират в границите на Италия, и двата обекта получават извънтериториален статут. Това е така, защото Италия е една от 107-те страни, които признават Суверенния военен орден на Малта. Във вила „Малта“ също така се намира посолството на ордена в Италия.

Единствената държава в света, която няма територия (СНИМКИ)

3. Fort St. Angelo (Виториоаса, Малта)

На остров Малта (това всъщност е Република Малта) можете да посетите форт Сан Анджело, който понастоящем е частично притежаван от Суверенния военен орден на Малта. Това е най-голямата от трите територии, които понастоящем принадлежат към ордена. Форт Свети Анджело е в град Витториоса (наричан още Биргу). Горната му част е отдадена под наем на Суверенния военен орден. Те получават само тази "земя" през 1998 г. и сега можете да я посетите и да я добавите към списъка си с пътешествия.

Е, вече знаете всичко. Суверенният военен орден на Малта наистина е реална държава.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    1 3 Отговор
    Аз не я признавам тая държава и следователно за мен не съществува. А нека ги е яд сега.