1 Юни, 2018 15:05 4 334 7

Почистиха 8,5 тона боклуци от Еверест

  • еверест-
  • боклук-
  • отпадъци-
  • чистка

Екип от 30 души е събрал 5,2 тона домакински отпадъци, 2,3 тона човешки екскременти и един тон негодно специализирано оборудване

Почистиха 8,5 тона боклуци от Еверест - 1
Снимка: Shutterstock

В акция за почистване на връх Еверест Китай събра 8,5 тона боклуци, оставени от нарастващия брой посетители, предаде Ройтерс, позовавайки се на местното държавно издание "Глоубъл таймс".

Ентусиасти от цял свят, стичащи към най-високия връх на планетата на границата между Непал и Тибет - автономен регион в Китай, всяка година оставят след себе си тонове боклук.

Екип от 30 души е почистил 5,2 тона домакински отпадъци, 2,3 тона човешки екскременти и един тон негодно специализирано оборудване.

Според участниците в почистването задачата е почти толкова тежка, колкото и изкачването на самия връх.

През миналогодишния сезон 202 души са изкачили Еверест от страната на Тибет и 446 - от страната на Непал. Хиляди туристи са посетили базови лагери и от двете страни.

В резултат на глобалното затопляне топящите се ледове разкриват огромно количество боклуци, оставяни десетилетия наред от катерачите. Китай, Непал и Индия полагат сериозни усилия за почистване на въздуха, водата и почвата в района. Преди няколко години непалските и тибетските власти въведоха определени изисквания към алпинистите за събиране на боклук и глоби за неспазването им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ники

    3 1 Отговор
    2,3 тона ... Ла.на ???? Това дали е възможно ... ок съгласен съм че замръзват ама все пак ... защо ти е да ги чистиш даже не ми е ясно ... това в крайна сметка е природен продукт нали ... че и замръзнал на всичкото отгоре ... абе странна работа ...

    Коментиран от #2, #4

  • 2 куку руку ку

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ники":

    Защото в един момент ще потекат надолу. Нали се сещаш за началото на филма "Смокинг" с Джеки Чан? Една сърничка пишка във вирче и по водата, по водата, камерата завежда зрителите до завод за бутилиране на вода за пиене.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гала

    1 0 Отговор
    А десетките, да не кажа стотиците, мъртъвци свалихте ли ги или още са си там?
  • 6 Сашо

    2 0 Отговор
    Това предполагам е само до базовите лагери нагоре е почти невъзможно , каквото и да било почистване
  • 7 Именно

    0 0 Отговор
    Kато е също толкова трудно, тия будали дето се редят на опашка под върха в зоната на смъртта, вместо да измират чакайки на тая опашка, да съберат малко боклуци