1 504 17

3 юни 1989 г. Военните влизат в Пекин (ВИДЕО)

Венцислав Михайлов

На 3 юни1989 г. Китайското правителство изпраща военни части, за да потуши протестите на площад Тянанмън. Серията от демонстрации, водени от студенти, интелектуалци и работнически активисти в Народна Република Китай, завършват с около 10 000 ранени и 2000 убити, предимно студенти и млади хора.

В края на 70-те години на миналия ХХ в. държавният глава на Китай Дън Сяопин инициира серии от икономически и политически реформи, които довеждат до постепенното въвеждане на пазарна икономика в страната, както и до известна политическа либерализация на системата на Мао Дзедун. Тези икономически и политически реформи провокират в началото на 1989 г. недоволството на две социални групи в Китай.

Първата група включва студентите и интелектуалците, според които реформите не са стигнали достатъчно далече и Китай се нуждае от реформа на своята политическа система. Тъй като икономическите реформи засягат само фермери и работници от индустрията, приходите на интелектуалците изостават от приходите на тези, които биват облагодетелствани от реформата. Те са недоволни също така и от социалния и политически контрол, който комунистическата партия на Китай продължава да налага.

Втората група са градските индустриални работници, според които реформите са отишли твърде далеч, водейки до отслабване на икономическия контрол, с последвалите го инфлация и безработица, заплашващи техния поминък.

Поводът за протеста на площад Тянънмън през 1989 г. става смъртта на бившия Генерален секретар Ху Яобанг. Ху бива отстранен от поста Генерален секретар на Китайската Комунистическа Партия (ККП) през 1987 г., когато неговите призиви за „бърза реформа” и почти откритото му пренебрежение към Маоистите го правят подходяща изкупителна жертва за Дън Сяопин и приближените му след про-демократичните демонстрации на студентите през 1986-1987 г.

Протестите от 1989 г. започват в малък мащаб, във формата на траур за Ху Яобанг и искания ККП да ревизира своето официално становище относно него. Тези протести се разрастват след като новините за конфронтация между студенти и полиция се разпространяват; убеждението на студентите, че китайската медия изкривява истината за техните искания също допринася за увеличаване на подкрепата, която те получават от населението.

На погребението на Ху Яобанг голяма група студенти се събира на площада Тянънмън и предявява искане да се срещне с премиера Ли Пенг, политически съперник на Ху. Така студентите обявяват стачка в университетите на Пекин. На 26 април уводна статия в националния всекидневник, последвала речта на Дън Сяопин пред вътрешни партийни лица, обвинява студентите в плануване на размирици. Това изявление възмущава студентите и на 29 април около 50 000 студенти излизат по улиците на Пекин, настоявайки правителството да оттегли своето изявление.

В този апел участват по-голямата част от студентите в многобройните колежи и университети на Пекин, като в това те получават подкрепата на своите преподаватели и други интелектуалци. Разглеждайки себе си като китайски патриоти, студентите отхвърлят контролираните от ККП официални студентски асоциации, и учредяват свои автономни асоциации.

Въпреки че на 20 май правителството обявява военно положение, войсковият вход на Пекин бива блокиран от множество протестиращи и на армията е наредено да се оттегли, припомня в блога си Дани Иванов.

Междувременно демонстрациите продължават. Започнатата преди това гладна стачка наближава третата си седмица и правителството решава да прекрати въпроса преди да започнат смъртните случаи. След разисквания на водачите на комунистическата партия се дава нареждане да се употреби военна сила за разрешаване на кризата - издава се заповед с потушаването на демонстрациите да се заеме Народоосвободителната армия на Китай. Като поради изразената подкрепа към студентската демонстрация, лидерът Жао Зиянг е изместен от политическото водачество.

Войници и танкове от 27-ма и 38-ма армия са изпратени да установят контрол над града. За разлика от добре въоръжената 27-ма армия, която пристига отвън, местната 38-ма армия няма амуниции и симпатизира на протестантите. Нейните войници изоставят военните си коли по улиците на Пекин и се присъединяват към протестиращите.

Влизането на войниците на 27-ма армия в града бива активно възпрепятствано от много местни жители на Пекин. Те изграждат обширни барикади, които забавят придвижването на армията. Битката продължава по улиците, обграждащи площада Тянънмън, като протестиращите напредват многократно към тежко въоръжените войници от Народоосвободителната армия, издигайки барикади с превозни средства за да се предпазят от стрелбата на армията, стреляща директно в тълпите и използвайки дори огнехвъргачки.

След като на 4 юни демонстрациите в Пекин биват потушени, протести продължават да заливат други части на Китай в продължение на няколко дни. Стотици хиляди излизат на протест в Хонконг, където хората се обличат в черно, отново в знак на протест. Големи протести има в Кантон и Шанхай, а с всеобща работническа стачка биват блокирани улици и мостове из цялата страна, като протестиращите в поне още шест главни града на Китай изискват отстраняването на „криминалното правителство”.

Китай


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 07:38  03.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • преводач от еврогейски
  Отговор
  2 07:39  03.06.18
  "студенти, интелектуалци и работнически активисти в Народна Република Китай", разбирай китайската соросоид.
 • Каузар
  Отговор
  3 07:41  03.06.18
  По плодовете им ще ги познаете - къде е Китай, като изтрепа соросоидта, къде сме ние, дето им дадохме властта. Ах, сТанко, сТанко! Защо не дойде тогава! Като те повика Добри Джуров.

  Коментиран от #4

 • Наблюдател
  Отговор
  4 07:57  03.06.18

  До коментар #3 от "Каузар":

  Каква соросня бълнуваш бе, путиноид? Все руски мекерета ни управляват.

  Коментиран от #5, #6


 • El comandante
  Отговор
  5 08:00  03.06.18

  До коментар #4 от "Наблюдател":

  Слава на РУСИЯ бе,сороспия!!!
 • Каузар
  Отговор
  6 08:16  03.06.18

  До коментар #4 от "Наблюдател":

  Явно гледаш в огледалото за обратно виждане - "руските мекерета", дадоха четири военни американски бази, без пари, т.е. без ние да им плащаме. Но пък за компенсация им плащаме със злато, за стотици милиони, годишно. И им гарантираме печалбата от "мариците". А! И им пазим мака в Афганистан. На скромната стойност 500млн. годишно, толкова ни излиза "контингента" там, от баняджии и проститутки. Пак "руските мекерета" направиха циганите, обратните и кучетата недосегаеми."Руските мекерета" спряха ЮП, "Белене", "Бургас Александруполис". "Руските мекерета", наложиха "санкции" на Русия. Дето гледаш в огледалото за обратно виждане, ами явно си и напушен, надрусан и къркан. Иначе, няма как да си толкова далеч от действителността.

  Коментиран от #7

 • Наблюдател
  Отговор
  7 08:26  03.06.18

  До коментар #6 от "Каузар":

  Забравяш кой вкара България в НАТО. Не бяха ли Гоце и Румен Петков начело на БСП? И стига си лъгала за четирите бази на САЩ, защото такива няма. И си припомни ЗАЩО бяха спрени потоците.

  Коментиран от #9

 • 8 08:32  03.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Каузар
  Отговор
  9 08:34  03.06.18

  До коментар #7 от "Наблюдател":

  Да бе - "няма" американски бази в България, "не" е имало турско робство в България, а само толерантно "присъствие" на бъдещия ни натовски съюзник, и ти не си обратен, и напушен, платен соросоидиот.

  Коментиран от #10

 • Бесен Язовец
  Отговор
  10 09:36  03.06.18

  До коментар #9 от "Каузар":

  Стига си ревал ве, рублераст, по време на соца във България разбира се нямаше съветски бази, нали !? Просто цялата ни страна си беше една голяма съветска база и ти тогава беше много доволен и не ревеше както сега ревеш, нали !?

  Коментиран от #12

 • Ford Prefect
  Отговор
  11 09:42  03.06.18
  Само така Танковете !!!! Сега Китай е велика страна !!!
 • Каузар
  Отговор
  12 09:58  03.06.18

  До коментар #10 от "Бесен Язовец":

  Като питаш, да ти кажа: По времето на соца много работи нямаше и много имаше: Отивахме км 9млн.. Имахме 700хил. армия със запаса, с 300 (ТРИ-СТА), най-модерни, за тогава, самолета(повече отколкото има „обединена” Германия, днес) и 2000 танка. 150хил. редовна армия, 700хил. със запаса. Милиция и вътрешен ред (циганите и турците, ама много добре си знаеха мястото). През границата пиле не можеше да прехвръкне. Промишленост. СЕЛСКО СТОПАНСТВО. ОБРАЗОВАНИЕ. Социална сигурност. Наука. СПОРТ. Бяхме на 8-мо място на Олимпиадата в Сеул през 1988г. Днешните сор.осоиди бяха в Белене. Е, верно е, нямахме чужди военни бази в страната, безработица, гей паради, банкови фалити, пирамиди, тел. и имотни измами. чалга, наркотици, порнография, проституция трафик на хора, соро.соидиоти, "бежанци", "битова"/"ромска" престъпност, ментета, клошари... Сега, обаче, при американската демонокрация сме на път да изчезнем като народ и държава.

  Коментиран от #13

 • Бесен Язовец
  Отговор
  13 10:14  03.06.18

  До коментар #12 от "Каузар":

  Имало е държава,а сега не! Малка поправка танковете бяха 540 броя и 370 изтребители! Армия 110 000 души.2000 общия брой техника ракетите бяха SS23

  Коментиран от #15


 • 14 10:37  03.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • К.К.
  Отговор
  15 14:27  03.06.18

  До коментар #13 от "Бесен Язовец":

  Бяхме 9 милиона, защото границите бяха оградени с 4м. ограда с разорана широка бразда, първо се стреляше после се даваше предупредителен изстрел, ако беглеца останеш жив отиваше в Белене и пак някой успяваше да избяга, който не я е виждал не знае за какво става въпрос, днешната ограда на турската граница е "оградка" в сравнение със старата. Ако я нямаше отдавна щяхме да сме не 7 а 5 милиона.
 • Plovdiv
  Отговор
  16 17:31  03.06.18
  Защо в Унгария, Чехия/Словакия, Полша никой не реве за времето отпреди 1990 г?!

  Коментиран от #17

 • гост
  Отговор
  17 21:55  05.06.18

  До коментар #16 от "Plovdiv":

  Защото всяка година България получаваше 1милиард долара от Союза дотация. за разлика от другите държави в соц.лагера.Проучете историята.Лично съм свидетел за продажбата на нафта от пристанище Одесса на 6американски флот при българско посредничество.

Напиши коментар:


Публикувай