Last news in Fakti

3 Юни, 2018 09:16 2 049 12

Искат предсрочни избори в Македония

  • македония-
  • гърция-
  • протести-
  • скопие-
  • избори-
  • предсрочни

Хиляди македонци искат нови избори

Искат предсрочни избори в Македония - 1
Снимка: БТА/ AP

Десетки хиляди привърженици на консервативната опозиция протестираха пред главната сграда на македонското правителство в столицата Скопие с искане за предсрочни избори, предаде „Асошиейтед прес“.

Партията ВМРО-ДПНЕ, която управляваше от 2006 до 2017 година, организира голяма антиправителствена демонстрация снощи против едногодишното управление на лявото правителство и иска предсрочни избори да бъдат свикани през март или април догодина.

Опозицията твърди, че правителството е некомпетентно, съсипало е икономиката, понижило е заплатите и пенсиите и е позволило на корупцията да процъфтява, както и че е навредило на националните интереси, преговаряйки с Гърция за възможно ново име на страната.

Масовите протести идват на фона на продължаващите преговори между Македония и Гърция за смяна името на републиката. Атина блокира опитите на Скопие да влезе в ЕС и НАТО, защото твърди, че страната ще има териториални претенции към областта в северната част на Гърция.

Искат предсрочни избори в Македония
Снимка: БТА/ AP

Искат предсрочни избори в Македония
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Горд Българин

    16 0 Отговор
    ЩО Е ТОВА МАКЕДОНИЯ? ТОВА Е САМО ГЕОГРАФСКО ПОНЯТИЕ НА ЕДНА ТЕРИТОРИЯ И НИЩО ПОВЕЧЕ.
    ДЪРЖАВА МАКЕДОНИЯ НЯМА, НЕ Е ИМАЛО И НИКОГА НЯМА ДА ИМА ТАКАВА. А НА МАКЕДОНЦИТЕ КОЛКОТО И ДА НЕ ИМ СЕ ИСКА СА СИ ЧИСТИ БЪЛГАРИ, НО С ПРОМИТО ОТ СЪРБИТЕ НА ВРЕМЕТО САМОСЪЗНАНИЕ. ТАЗИ ЗЕМЯ ЗАЕДНО С НАСЕЛЕНИЕТО НА НЕЯ СА БИЛИ ОТКЪСНАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ ИНТЕРЕСИТЕ НА СТАЛИН И Е БИЛА ДАДЕНА НА СЪРБИЯ И ТИТО СЪС СЪГЛАСИЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ДИМИТРОВ. СЪРБИТЕ СА ЗАПОЧНАЛИ ДА ТОРМОЗЯТ ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН БЪЛГАРИТЕ САМО И САМО ДА СЕ НАРЕКАТ МАКЕДОНЦИ И С ТЕЧЕНИЕТО НА ВРЕМЕТО МАЛКО ПО МАЛКО ТОВА СЕ СЛУЧВА. СЛЕД СМЯНАТА НА НЯКОЛКО ПОКОЛЕНИЯ СЕГАШНИТЕ "МАКЕДОНЦИ" ВЕЧЕ СА С МИСЪЛТА, ЧЕ ДЕЙСТВИТЕЛНО СА ТАКИВА, НО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ И ДО СЕГА ИМА ХОРА ТАМ, КОИТО ЗНАЯТ ОТ СВОИТЕ ПРЕДЦИ, ЧЕ СА БЪЛГАРИ И СИ ДЪРЖАТ НА ТОВА.

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Дидо

    10 1 Отговор
    Крайно време е Македония да се присъедини към България ! Всички спортове моментално приключват и една несправедливост се подправя .
  • 3 Румяна Костова

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Горд Българин":

    Прав сте, господине по принцип.Но аз познавам много македонци,голяма част от тях имат български паспорти.Никой не се усеща българин.Като много ми досадятт с грандоманските си претенции им казвам,,А първи тичахте за български паспорти".И млъкват.

    Коментиран от #4

  • 4 Горд Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Румяна Костова":

    Няма значение дали се усещат българи или не.
    Те и нашите помаци тук не се усещат като българи, но са си такива. Всеки знае как по времето на османското робство от християни са станали мюсюлмани нали? Но това не ги прави турци.
    Така е и с тези "македонци". На мен те не ми пречат, но когато започнат да говорят разни грандомански глупости леко ме напрягат. Скоро някой ги майтапеше по форумите, че Адам бил македонец.
  • 5 onq s konq

    3 4 Отговор
    Ето за това говорим-ХИБРИДНАТА РУСКА ПОЛИТИКА В ХОД!Плещат се едни дебели пари на про-руски партии в Гърция да саботират процеса за името на Македония и те го правят,а през това време се сплотяват редиците на русконаклонените ВМРО-ДПМН в Македония ДА СВАЛЯТ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ДА ПРАТЯТ КАНДИДАТ-ЧЛЕНСТВОТО НА МАКЕДОНИЯ ЗА НАТО ПО ДЯВОЛИТЕ!А по-нататък...следват РУСКИ ВОЕННИ БАЗИ В МАКЕДОНИЯ И СЪРБИЯ с насочени ракети както към Европа,така и към БГ естествено.
  • 6 За съжаление

    1 9 Отговор

    До коментар #1 от "Горд Българин":

    Изпростяването на българите е оптимално.
    20 г престъпни и некомпетентни правителства.
    Македония е повече държава от нас.
    Не падне ли Боко до края на годината ще си хвърля паспорта.
    Иначе, който познава историята знае
    Българи, сърби, украинци, руснаци, хървати, чехи, словаци… сме един народ
  • 7 Непознат

    2 6 Отговор
    Браво ,братя македонци,бой по тия корумпирани политици,кютек до макс,само напред,ние злобеем срещу тях,злобни български народе.Кога за последно е имало митинг от хиляди хора в България,отговора е НИКОГА.Така че мълчете хората си търсят правата,тук всеки се спасява сам такъв е българският народ,опак.
  • 8 Сифия

    7 0 Отговор
    Непознат, нещо си объркал понятията. В Македония протестират главно срещу договора за приятелство с България и преговорите за промяна на името. Тоест за правото да се смятат за македонци - потомци на Александър и Филип , затваряйки си очите и ушите за това че цивилизования свят ги определя като част гръцката цивилизация а техните прабаби и прадядовци са се определяли като българи по категоричен начин.
  • 9 Непознат

    1 0 Отговор
    Напротив,нещата са свързани.кажи ми ти без значение за какво са стачкували българите в хиляден митинг,че аз не се сещам.

    Коментиран от #10

  • 10 фак..ти

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Непознат":

    Македонците са смел народ,тачещ родината си.
    Българите са страхлив народ,позволяващ да го тъпчат управляващите под диктовката на Русия.

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "фак..ти":

    не бъркайте, русия и пуйка подтикват и диктуват демонстрациите, с които се гордеете
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: