Last news in Fakti

4 Юни, 2018 12:08 1 786 5

Турция и САЩ - затопляне на хоризонта

  • ерусалим-
  • сащ-
  • турция-
  • манбидж-
  • майк помпео-
  • фето

Пътната карта за Манбидж може стане повратен пункт в отношенията между Анкара и Вашингтон

Турция и САЩ - затопляне на хоризонта - 1
Снимки: БТА/АР

Прилагането на пътната карта за изтегляне на сирийските кюрдски милиции "Сили за защита на народа" от сирийския град Манбидж може да стане повратен пункт за отношенията между Турция е САЩ, е заявил турският външен министър Мевлют Чавушоглу във Вашингтон, съобщава Анадолската агенция.

Пътната карта за Манбидж се очаква да бъде оповестена след среща днес във Вашингтон на Чавушоглу с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, която ще бъде съсредоточена върху въпроса за изтегляне на "Силите за защита на народа" от Манбидж и стабилността в района.

Анкара разглежда кюрдските милиции "Сили за защита на народа" като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Турция и САЩ - затопляне на хоризонта

Чавушоглу каза, че подкрепата на САЩ за свързаната с ПКК терористична организация "Сили за защита на народа" в Сирия е един от най-сериозните проблеми, предизвикващи разногласие между Анкара и Вашингтон.

Чавушоглу спомена също, че в американския Конгрес се създава негативната атмосфера спрямо Турция във връзка с доставката на изтребители Ф-35 за Анкара.

Турският външен министър отбеляза, че споразумението на Турция за покупка на ракетни системи С-400 от Русия също е създало напрежение между Турция и САЩ.

Но преди да вземем тези системи от Русия, ние искахме да ги купим от нашите съюзници и от САЩ. Но те не ни продадоха такива системи. Ние трябваше да ги купим от Русия. Ако САЩ са готови да ни продадат, ние искаме да купим и от нашите съюзници, е посочил Чавушоглу.

Турция и САЩ - затопляне на хоризонта

Той е изтъкнал също подкрепата на Турция за палестинците по въпроса за статута на Ерусалим, като е посочил, че някои мюсюлмански страни не са достатъчно активни по проблема.

Турция никога няма да изостави Ерусалим, е изтъкнал турският външен министър.

Чавушоглу е критикувал също американската администрация заради това, че не предприема действия за екстрадиране на лидера на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) - ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за организирането на опита за преврат през юли 2016 г.

Турция и САЩ - затопляне на хоризонта

Въпросът за ФЕТО също ще бъде дискутиран на срещата с Помпео


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грантаджийче

    13 9 Отговор
    Говежди надежди. Турция вече е извън натуто и нема връщане назад при колониалните кочини.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 zig

    6 15 Отговор

    До коментар #1 от "Грантаджийче":

    Обратно в анадол,там всички цигани ще се уважават взаимно,и ще практикуват свободно манафската професия.

    Коментиран от #5

  • 3 депозит

    7 14 Отговор
    Скоро турчинът ще предаде Русия. НЯМА друг изход.
  • 4 среднощен

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "Грантаджийче":

    Има връщане, но цената е да загуби подкрепата на Русия!? Което означава, "краят на Ердоган"!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.