1 001 0

Бомбен удар по мира в Афганистан

Най-малко осем загинали при самоубийствен атентат срещу събрание на духовници в Кабул

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Атентатор самоубиец се взриви и уби най-малко осем души в афганистанската столица Кабул след сбирка на мюсюлмански духовници, събрали се да заклеймят тероризма и да призоват за мир, предаде Reuters, като се позова на силите за сигурност.

Засега никоя групировка не е поела отговорност за нападението.

Атаката показва, че ситуацията в Афганистан в областта на сигурността се влошава преди предстоящите на 20 октомври избори за национален парламент и окръжни съвети.

През последните месеци при поредица бомбени атентати в Кабул загинаха десетки хора, а няма признаци нападенията да намаляват по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Радикалната групировка "Ислямска държава" пое отговорността за много от атентатите в афганистанската столица, но според силите за сигурност за няколко от тях е много по-вероятно да са дело на мрежата "Хакани" - групировка, свързана с талибаните.

Началникът на полицията в Пети район на Кабул заяви, че извършителят на днешната атака се е взривил близо до входа на шатра, в която заседавал религиозният орган, известен в Афганистан като Съвет на улемите.

Самата шатра е на друг традиционен за Афганистан орган Лоя джирга или Съвет на старейшините.
Съветът на улемите, който включва мюсюлмански духовници, учени и мъже с авторитет в религиозните и правните среди от цял Афганистан, е издал фетва, с която обявява самоубийствените атентати за "харам", тоест забранени според ислямския закон. На днешното заседание на съвета са участвали около 2000 негови членове.

Съветът призовал както афганистанските правителствени сили, така и талибаните и другите радикални групировки, да спрат да воюват помежду си и да се споразумеят за спиране на огъня и започване на мирни преговори.

Афганистан


Още по темата

 • Безпрецедентен мир в Афганистан

  Безпрецедентен мир в Афганистан

  Талибаните в Афганистан се съгласиха на безпрецедентно примирие, съобщи РИА Новости. Талибанската групировка се съгласи на примирие, предложено от ...
  9.06.2018
  1 194
  2
 • НАТО към талибаните: Искате ли мир?

  НАТО към талибаните: Искате ли мир?

  Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова талибаните да приемат предложението на властите в Кабул за участие в мирни преговори, без ...
  8.06.2018
  1 809
  21
 • Афганистан обяви примирие с талибаните

  Афганистан обяви примирие с талибаните

  Президентът на Афганистан Ашраф Гани обяви временно примирие с радикалното движение на талибаните, съобщи РИА Новости. Примирието ще трае през ...
  9.06.2018
  1 187
  1

Напиши коментар:


Публикувай