4 Юни, 2018 15:09 11 256 35

Руските мотострелковаци са бич за американския щурмовик А-10 (ВИДЕО)

  • a-10-
  • бук-м3-
  • ракети-
  • танк-
  • сащ-
  • русия-
  • щурмовик

А-10 не е подходящ за водене на бой в условия на повишена опасност, каквато могат да създадат армиите на Русия и Китай

Руските мотострелковаци са бич за американския щурмовик А-10 (ВИДЕО) - 1

Дейв Маджумдар публикува в National Interest анализ относно възможното използване на американския щурмовик А-10 за поразяване на руските сухопътни войски.

Неотдавна ВВС на САЩ дадоха заявка за модернизация на американския щурмовик А-10, като на 112 машини се поставят нови криле, за да запазят бойния си потенциал до 2040 г.

ВВС на САЩ държат А-10 на служба по настояване на Конгреса. Той действително може да потрябва. Машината може да оцелява в среда с ниска и средна заплаха, затова е много ефективен в борба с въстаници, а САЩ ще водят такива войни още десетилетия.

А-10 не е подходящ за водене на бой в условия на повишена опасност, каквато могат да създадат армиите на Русия и Китай, пише Маджумдар.

Във военно противопоставяне с Русия на европейския театър А-10 няма да може да се приближи до мотострелкова бригада (МСБ) – най-разпространеното руско механизирано формирование – заради нейната мощна ПВО. Фактически руските МСБ по същество са мобилни „зони с отказан достъп” (така на Запад наричат дълбоко ешелонираната отбрана, каквато РФ е създала в Балтика и в Черноморския регион).

Всяка руска МСБ се състои от около 4500 военнослужещи. Във всяка бригада има по три мотострелкови батальона с по около 510 войници и 43 бронирани машини МТ-ЛБВ, БМП-2 или БМП-3, както и 8 буксируеми 120-мм минохвъргачки 2С12. В МСБ са включени танков батальон с 41 танка и два самоходни артилерийски дивизиона с по 18 самоходни оръдия от типа на 2С19 „Мста-С”.

Бригадата е съпроводена от значителни сили за ПВО – дивизион „Тор-М2” (или „Бук-М2”/ „Бук-М3”) и още един дивизион за близка отбрана с ракетно-оръдейна отбрана „Тунгуска-М1”. Цялата тази групировка се усилва с батальон за поддръжка (мощни средства за РЕБ, РСЗО БМ-21 и още един дивизион буксируема артилерия).

При стълкновение с руска МСБ или танкова бригада основната заплаха за самолетите (с не стелт-технология като А-10), са батареите „Бук”.

Новият „Бук-М3” има далечина на ефективния огън над 70 км. Според руски източници, тази ЗРС има коефициент на поразяване над 95%. Разбира се, „Бук-М3” влиза в играта само ако самолетът е оцелял в 250-милната зона, контролирана от С-300В4, прикриваща сухопътните войски на значително отдалечение.

В резултат опитите за приближаване до механизираната бригада от обикновени самолети като А-10, могат да доведат до много сериозни загуби.

Нещо повече: Русия разполага с високо точни средства с далечен радиус на действие (морски крилати ракети „Калибър” и въздушни КР Х-101, с които може да обстрелва повечето бази, от които биха излетели А-10 при реален военен конфликт.

Превод: БЛИЦ


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 падналия ангел

    56 0 Отговор
    По-добре да не разберем кой за кого ще бъде бич.
  • 2 куку руку ку

    44 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    А-10 не е подходящ за водене на бой в условия на повишена опасност...
    Публикувано във факти.бг:
    Машината може да оцелява в среда с ниска и средна заплаха, затова е много ефективен в борба с въстаници...

    Пуцай по невъоръжените, там ти е силата...
    А иначе А-10 ме кефи как пррр-ди с картечницата

    Коментиран от #25

  • 3 СссереМ

    10 79 Отговор
    И защо трябва да пускат А-10 като си имат Ф 35 и Ф 22,с тях ще попилеят съпротивата на ватенките и оризаджиите,и те ги имат в количества каквито противниците им не могат да произведат за 30 години.

    Коментиран от #5, #14, #17

  • 4 Бесен Язовец

    29 2 Отговор
    А- 10 ,,Спектър" е направен за борба в градски среда. Основно за мюсулманските градове които се отличават с ниски постройки! Су- 25 е руския отговор на А-10
  • 5 Гост

    65 5 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Уникален трол си, няма статия за Русия, в която да не напишеш някоя простотия!
    Ама поне да беше вещ в нещата, а то си толкова зле, че чак не е истина колко си смешен.
    Колко F-35 имат САЩ? Колко F-22 са произвели? Знаеш ли абревиатурите F и А какво значат изобщо?
    F е изтребител, А е щурмовак! Как ще ползваш изтребители за борба с войски?
    То какво ли ти обяснявам, като си промит мозък?

    Коментиран от #9

  • 6 Рубладжийче

    8 15 Отговор
    Някой вярва ли, че при Трета световна война ще се стигне до водене на битки а ла ВСВ? Дори 1/10 от с съществуващите ядрени бойни глави да се взривят радиацията ще бъде такава, че на пехотата няма да и е до разходки по земята. Както и на А-10 да лети и да ги търси.
  • 7 Нато

    5 22 Отговор
    Първата работа е измитането на небето от вражески летателни обекти..
    После почва пуцането и по земята...
    Той и Хитлер имаше Месершмид (месо и нож от немски превод)109, но предвид малкия брой изгуби първо по въздух, после по-добрия танк от всички Янг-Панцер... и.н войната..
    Да допуснем, че руското оръжие е по-добро, няма как да се води продължителна война, при слаба икономика и по,многоброен противник

    Коментиран от #10, #28, #29, #35

  • 8 Оптимус Прайм

    6 2 Отговор
    Ама става и по трансформерите да стреля
  • 9 асът на асовете

    27 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Като цяло си много прав, искам да направя само едно уточнение - повечето съвременни бойни самолети са многофункционални, тоест могат да изпълняват голям набор от задачи. Има и един междинен тип, така наречения изтребител-бомбардировач, в зависимост от конкретната задача самолета може да се въоръжи приоритетно за въздушен бой или за наземна атака. А специално А-10 е бил добър самолет за времето си, обаче то отдавна е отминало. Подходящ е за атака над "нискотехнологични" и зле въоръжени противници, наивно е да се смята че има някакъв шанс срещу руснаците.

    Коментиран от #16

  • 10 Доктор Охболи

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Нато":

    понеже си много начетен, дори знаеш как се превежда Месершмит/не, че това е фамилията на конструктора/, но да те светна, че не се пише "по,многоброен"...пиши тире...ще е още по-смешно
  • 11 Иванов

    21 0 Отговор
    Хамерите трябва да подарят на Бойко един такъв самолетец. Няма да слиза от него, а Цачева ще е на картечницата!
  • 12 Иван

    4 1 Отговор
    превод от Блиц..
    Това не ви ли е достатъчно за да се поне малко усъмните?
    Някой направи ли си труда да прочете цялата статия? Някой видя ли, че превода тук изключва последните два абзаца от статията?
    А в общи линии те са есенцията на горното ичи така всичко написано е донякъде извън контекста.
    http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/russia-would-destroy-the-10-warthog-war-the-f-35b-could-take-26064?page=2
  • 13 Kcaniba

    20 6 Отговор
    Русия ке ви мачка!!! Соросня!!!
  • 14 Инфо

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Предполагам си чувал какво лети високо и бързо над ф-22 -35,че и други такива с мощен радар и далекобойни ракети 400 -600 километра,отделно дава целеуказания ,и на останалите самолети.А когато лети над целта ракурса на отразяваната цел е 100 процента.,..Та кво викаш ,как се казва тази летяща станция.
  • 15 National Air and Space Museum

    8 19 Отговор
    Русия като направи такъв самолет да ми се обади

    Уникален . Имало е случаи да се прибере след като 380 пъти е бил улучен. Имало е случаи с един двигател да се прибере .

    Невероятен боец. Има специална защита с пяна ,която веднага блокира пробойните , кокпита пък е предпазен с титаниеви щитове .

    А легендарното му оръдие прави враговете на сол.

    Коментиран от #19, #20, #32

  • 16 Гост

    18 1 Отговор

    До коментар #9 от "асът на асовете":

    Изтребител-бомбардировач може да се ползва единствено по неподвижни цели, а не по движещи се войски. За това изискването на щурмоваците е да могат да летят с ниска скорост, а не да изпаднат в свредел при 200 км/ч. Именно поради тази причина А-10 и Су-25 са с криле с много голям ъгъл, който да осигури максимална подемна сила, като за сметка на това пък летят с доста ниска скорост.

    Коментиран от #30

  • 17 Бесен пес

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    А-10 не е лош самолет , има броня , има много добра товароподемност , за разлика от F-35B , който е самолета , които се предполага че трябва да замени А-10 , но уви щом продължиха периода на експолатация на А-10 явно не се справя много добре
    https://www.youtube.com/watch?v=mxDSiwqM2nw - прилагам клип на човека който е разработил А-10 и Ф-16 , неговото мнение за F-35 и недостатътците му .
    ГЛЕДАЙТЕ.

    Коментиран от #31

  • 18 Барчо

    8 1 Отговор
    МАДЖУМДАР!!!?!?! Истински американец. Поне има ум в главата и то аналитичен.
  • 19 Лъчко

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "National Air and Space Museum":

    Това е напълно нормално с руски титан. Русия продава на американците титан за техните самолети. А корема на СУ-25 издържа пряко попадение на 30 мм снаряд , за това и му казват летящият танк. Но пред ракетките всички са безсилни , щото ракетката влиза през ауспуха.

    Коментиран от #21

  • 20 икем

    12 2 Отговор

    До коментар #15 от "National Air and Space Museum":

    Така е,уникален самолет, имало е случаи да се прибере даже и без двете крила и двата двигателя! Ако се бърза да се довърши мисията му слагат бързо един двигател, а другия пилото се го слага в джоба - за изпът, ако се наложи де, то нищо не се знае на война!
  • 21 Комбриг

    3 13 Отговор

    До коментар #19 от "Лъчко":

    О да ,Су 25 го видяхме -свалиха с оръдие от 60те години. Така ли беше или не беше ? С едно попадение само .

    Су 25 изобщо не може да се мери с Глигана

    Коментиран от #22

  • 22 икем

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Комбриг":

    Ти пък, свалиха го с прашка, с камъче. Къде ще се мери с 🐗, А-10 е хипер,флипер, трипер направо!
  • 23 витман

    10 1 Отговор
    Тия архаични американски ютии са напълно излишни....те няма да спасят САЩ и Британия от руските балистични ракети......няма да се води сухопътна война а и янките не могат да водят такава срещу русите и срещу който и да е щото са страхливи джендъри....директно ще летят тополи и воеводи към САЩ
  • 24 ТОЧКАТА

    7 1 Отговор
    Това си е уникален самолет....за други времена и противници с прашки....А ,той си пада много и по ,,,приятелски огън,,...Но наистина се добра машина....
  • 25 909

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "куку руку ку":

    Не е картечница ,това е 8 цевно скорострелно оръдие 30 мм. GAU 8 Avenger.
    Не знам боеприпасите какви са ,ама и танкове пробива
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Жоро

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Su 37":

    Виж в Bultimes днес какво пише за Курск
  • 28 Иван4о е джендър

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Нато":

    Как е "месо" на немски, разбирачо?! Да не би да е "флайш"? "Шмид" на немски е същото като "смит" на английски, т.е. става дума за ковач и неговото производство от необработени железни сплави.

    С твоя немски и незнание къде си тръгнал да правиш анализи на такива сериозни теми? Би трябвало да се въздържаш от коментар до момента, в който наистина не си сигурен в правотата си! Иначе ставаш смешен...
  • 29 Иван4о е джендър

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Нато":

    А сега забелязах и "Янг-Панцер"...Неграмотнико нещастен, да не би да си имал предвид "Ягдпанцер"? "Ягд" е "лов, ловен", "панцер" е нещо от рода на танк - с броня, съоръжено с оръдие. Самият "Ягдпанцер" е самоходна артилерийска установка, разрушител на танкове. Няма купол, който да се върти, трябва цялата машина да се обърне с оръдие към целта.

    Нямаш представа кое какво е, как се пише, но си тръгнал да убеждаваш останалите в истинността на думите ти.
  • 30 Ицо

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Не е вярно, че може да се ползва само срещу неподвижни цели, но скоростта трябва да е ниска и да е способен да лети в "бръснещ" полет. А-10 е известен като "изтребител на танкове" именно заради тези му качества.
  • 31 Ицо

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен пес":

    Самолетите са в различни класове и е трудно да ги сравняваме. Основното е в различната стратегия на използване. А-10 е щурмови самолет, който се използва срещу противници без ПВО след завоювано господство във въздуха. Ф-35 е изтребител, който лети с висока скорост, на голяма височина, може да реагира от десетки километри далечина с изстрелване на ракети и е предназначен и за завоюване на въздушно превъзходство.
  • 32 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "National Air and Space Museum":

    А един мормот сгъва ли сгъва един шоколад...
  • 33 У-У!! БРЯ,БРЯ

    3 0 Отговор
    Каракачан дамаджан да оди при МАГ -ДАГ ,белким му подари няколко за Парадите! Нема да си арчим моторесурсите,я!!!😤😤😅😅
  • 34 Хаерлия да е

    1 3 Отговор
    Не минава ден без хлалебствия за най-най-най-..... играчки на Володя.
    Машала
  • 35 Петър

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Нато":

    За едно си прав,че икономиката е важна за отбраната но не всичко се свежда до парите. С пари е лесно,то и през ВОВ руснаците не са имали кой знае колко но победиха по-добре технически и технологично окомплектованата германска армия,нали.? Но не това е важното. Пропускаш че цялата стратегия на руснаците за водене на евентуална война е отбранителна. Докато на американците е агресивна,настъпателна. Сега,в дебелите книги пише че обикновенно атакуващите трябва да са с числено предимство поне 3:1 за да имат шанс за победа. И не съм убеден че ако има война някоя от Европейските страни ще подкрети Сащ,като виждам в какви „добри” отношения са сега.