Last news in Fakti

5 Юни, 2018 07:29 2 259 7

5 юни 1968 г. Убит е Робърт Кенеди

  • робърт кенеди-
  • убийство-
  • сащ

На 5 юни 1968 г. е убит Робърт Кенеди, брат на президента Джон Кенеди, министър на правосъдието на САЩ от 1961 г. до 1964 г.

Смъртта му идва точно, когато обявява победата си на първичните избори на Демократическата партия за кандидат за президент на САЩ в Калифорния.

Робърт Франсис Кенеди е роден през 1925 г. в Бруклин, щата Масачузетс. Учи в много училища, включително и в Лондон, където баща му е посланик. През 1946 г. влиза в „Харвард“, а после учи право в университета на Вирджиния. През 1951 г. започва работа в министерството на правосъдието, а на следващата година води успешно кампанията на брат си Джон за сенатор.

През 1959/60 г. Джон триумфално влиза в Белия дом. Победата изстрелва Робърт към върховете и той става министър на правосъдието. Робърт подхваща безмилостна битка с организираната престъпност и мафията, като често влиза в конфликт с шефа на ФБР Едгар Хувър. Двамата Кенеди работят съвместно, за да разрешат кубинската криза през 1962 г.

Убийството на Джон през 1963 г. променя драматично Робърт, но не и решимостта му да остане в политиката. През 1964 г. той печели изборите за сенатор от Ню Йорк, а през 1968 г. се кандидатира за президент. Робърт залага на програма за расова и икономическа справедливост, неагресивна външна политика, децентрализация на властта и социална политика. Той печели повечето първични избори.

В ранните сутрешни часове на 5 юни той обявява победата си в балната зала на хотел „Амбасадор“ в Лос Анджелис, а при излизането си от нея е прострелян фатално от 24-годишния палестинец Сирхан Сирхан и умира часове по-късно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    10 1 Отговор
    Ег@си,той Путин трепе всичко що мърда наред!
  • 2 Димитър

    10 1 Отговор
    Кенеди беше последният адекватен президент на сащ. След него президентите не се избират, а се назначават и няма значение кой как е гласувал на театъра наречен американски избори.
  • 3 един там

    6 3 Отговор
    Няма съмнение, че Путин е пряко отговорен за убийството на братята Кенеди. При убийството на Джон той е втория стрелец. И снимки има дори. Ако не е Путин, няма кой друг да е. А щом ФБР и ЦРУ казват, значи е истина. При тях не важи правилото, че всяка повторена 100 пъти лъжа става истина. При тях един път стига, благодарение на зебилизациите на хората по света и промиването на мозъците им за лошия Путин и добрите и демократични кравари и западняци, които подпалиха света от войни и цветни революции.
  • 4 ТОЙ Е ВТОРИЯ И ПОСЛЕДЕН ПРЕЗИДЕНТ

    2 0 Отговор
    ОТНЕЛ ПРАВАТА НА ФЕД. РЕЗЕРВ ДА ПЕЧАТА ЗЕЛЕНО/ ЗАРАДИ КОЕТО Е И УБИТ/ КАТО СЪЩИТЕ ПРАВА СЕ ВМЕНЯВАТ ЕДИНСТВЕНО НА ДЪРЖАВАТА.
  • 5 Bahti

    5 0 Отговор
    Едгар Хувър питайте какво е поръчал Путин! Xaxaxzax
  • 6 Kcaniba

    5 1 Отговор
    ма с новичок ли е убит, или лично от Путин???
  • 7 JFK

    2 0 Отговор
    .....не питай какво ще ти даде Америка , а помисли какво си дал на Америка...велико!!!!