919 1

Уличният гняв предизвика хаос в Йордания

Премиерът Хани ал Мулки подаде неочаквана оставка след среща с крал Абдула Втори

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Йорданският премиер Хани ал Мулки подаде оставка пред крал Абдула Втори след няколко дни на протести срещу икономическата политика на правителството, предаде Reuters.

Монархът натовари Омар Разаз да състави ново правителство.

Разаз е бивш икономист от Световната банка. Той беше министър на образованието в досегашното правителство.

По-рано кабинетът заяви, че има нужда от повече средства за обществени разходи, и се аргументира, че данъчната реформа ще намали социалната неравнопоставеност чрез прогресивно подоходно облагане.

Опонентите обаче твърдят, че строгият план за фискална консолидация, наложен на Йордания от Международния валутен фонд, е влошил положението на по-бедните граждани и е притиснал средната класа.

Вчера хиляди йорданци излязоха по улиците на столицата Аман и основни градове в провинцията на протести, които разтърсиха страната, която е близък съюзник на САЩ, останал стабилен през годините на размирици в региона.

Началникът на йорданската полиция генерал-майор Фадел ал Хамуд заяви, че силите за сигурност са задържали 60 души за закононарушения по време на протестите, а 42-ма техни служители са били ранени.

Протестите се засилиха в събота, когато премиерът Мулки заяви, че не се отказва от закон, увеличаващ данъците на физическите лица и корпоративния данък, казвайки че решението зависи от парламента.

"Исканията ни са легитимни. Не, не на корупцията", скандираха демонстрантите, призовавайки крал Абдула Втори, разглеждан като обединителна фигура, да се намеси и да се справи с корупцията в държавния сектор.

Йордания


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ПЕНКО
    Отговор
    1 15:01  05.06.18
    МЕЖДУНАРОДНИЯТ ВАЛУТЕН ФОНД Е ПОД КОНТРОЛА НА ГНУСТНАТА ЕВРЕЙСКА СГ.. !!! ИСКАТ ЙОРДАНИЯ ДА СЕ РЕПЧИ НА СИРИЯ ОТ ЮГОАЗТОК В ПОЛЗА НА "ДАВИД" И ПРАВЯТ ПОРЕДНАТА- МРЪСОТА!!! А МОИТЕ ДЕДИ СА СПАСЯВАЛИ ЕВРЕИТЕ ОТ ФАШИСТИТЕ !!!!!!!!!!!

Напиши коментар:


Публикувай