Last news in Fakti

6 Юни, 2018 07:30 3 651 27

6 юни 1944 г. Десантът в Нормандия

  • деснат-
  • нормандия

На 6 юни 1944 г. съюзническите сили дебаркират на северния френски бряг.

Това е Денят Д, както го наричат на Запад. Командването на десанта заменя труднопроизносимите местни имена на селищата с кратките и ясни Омаха, Юта, Суорд, Джуно и Голд.

Това са кодовите имена на “военните” плажове на Нормандия.

Десантът в Нормандия е повратна точка във Втората световна война. Той отваря втори фронт в Европа и така разкъсва силите на германския вермахт, който се сражава на изток срещу съветската армия. Подготовката за десанта започва още през 1943-та след Техеранската конференция на Голямата Тройка – Сталин, Чърчил и Рузвелт.

Заради рязко влошаване на времето, върховният командващ експедиционните сили на съюзниците генерал Айзенхауер сменя датата на десанта в Нормандия от 5 – ти на 6- ти юни 1944 – та.

Така започва операция “Овърлорд” – най-мащабната десантна операция в историята. В самото й начало участват над 6 хиляди кораба, 160 000 души, 10 танкови дивизии и 11 хиляди самолета.

Хитлер смята района за непревземаем и го оставя слабо укрепен.

Под англо-американско командване са войници от САЩ, Великобритания, Канада, Белгия, Норвегия, Полша, Люксембург, Гърция, Чехословакия, Нова Зеландия и Австралия, както и 177 французи. Те трябва да завоюват плацдарми на континента и да отворят път към Берлин, докато руснаците настъпват от изток.

Към полунощ на 6 юни съюзниците са дали 10 500 жертви – убити, ранени, изчезнали или пленени. Най-много са американците – 6 000, като само 2 500 от тях са на плажа Омаха.

Битката за Нормандия продължава над два месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ристе

    14 23 Отговор
    Ама това втора световна ли е, нали само руснаци са се били?

    Коментиран от #4, #10

  • 2 Ь 7777

    26 18 Отговор
    Откриха Западният фронт след като видяха ,че руснаците вече са в Германитя и няма спиране..смешни посер.овци...

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Анонимен

    13 16 Отговор

    До коментар #2 от "Ь 7777":

    Чети повече и недей да се излагаш следващият път.
  • 4 Трол

    17 12 Отговор

    До коментар #1 от "Ристе":

    Да само руснаците, другите преди тях се посир@х@,като видят немец.
  • 5 ГосТ

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ь 7777":

    Същото като с френските войски при Ватерло,след Бородино.
  • 6 Чичо Сам

    10 14 Отговор
    Руснаците изкараха късмет със студеното време край Сталинград. Иначе тая банда пияници с нискотежнологични оръжия за нищо не става. Руснаците никога не са били сила. Само знаят да се показват и да говорят. Видя се как им се срина крехката икономика, като нарочно бяха свалени цените на петрола и западните фирми се изтеглиха от там. Путин=Ким Чен ун
  • 7 Гост

    14 7 Отговор
    Това не е повратна точка за войната!!!
    Това е десант,за да не превземе СССР,цяла Европа!!!
    При слаба съпротива от страна на немците,си е направо разходка!!!Основната съпротива,е на изток,щото швабите знаят какво ги чака,за зверствата които са направили в окупираният СССР!!!
    Не спекулирайте с историята!!!
  • 8 Бай хой

    6 7 Отговор
    Каква повратна точка ве? Тя войната по това време е към своя край и приключва слвд няколко месеца.
  • 9 Справедлив

    12 2 Отговор
    Войната започва на 1 септември 1939г. На 3 септември Англия и Франция обявяват война на Германия. Защо СССР не обяви война на Германия на 5 септември? Ето това е трябвало да бъде вторият фронт! А какъв фронт е Италия през 1943? Не я ли изучихте тази война?
  • 10 счетоводител

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "Ристе":

    На Източният фронт се сражават 110(сто и десет) германски дивизии. На Западният фронт се сражават 10(десет) германски дивизии. Американците се включват, когато вече е ясно как ще приключи войната. Американците продават оръжие и на двете страни. От страна с дългове преди ВСВ, американците се превръщат в хегемон след войната.

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Хахаха

    9 4 Отговор
    "...както и 177 французи"
    Добре че са били французите че германците са щели да ги отнесат.
  • 12 Руските свине

    6 6 Отговор
    Са най-неблагодарната нация в света. Вместо да благодарят на съюзниците за помощта, ги оплюват и се опитват да приватизирана победата над нацистка Германия, като изключват дори приноса на останалите народи от СССР като украинци, белоруси и т. н.
  • 13 Само питам

    7 6 Отговор

    До коментар #10 от "счетоводител":

    Русия и Германия заедно запали а ВСВ като си поселиха Полша, това не го ли осчетоводяваш?
  • 14 Историк

    7 5 Отговор

    До коментар #10 от "счетоводител":

    Загубите на немската авиация на Западния фронт са 6 пъти по-големи, отколкото на Източния. това не ти ли говори нещо?

    Коментиран от #24

  • 15 Чърчил

    10 1 Отговор
    Когато Хитлер бомбардираше Лондон и Ковънтри е изравнен със земята през 1940г., никой не продума за втори фронт. Ако беше лесно да се форсира Ламанша, то Хитлер би го направил още през 1940!
  • 16 Всв

    5 4 Отговор
    На изток се бият общо 380 дивизии, на западния фронт 120 дивизии.
    Да, ама като сеотчете, че в Пасифика се бият още сили на Сащ срещу Япония....
    Москва получава 12 процента от всичкото въоражение от Англия и Сащ пак са неблагодарни.
    Само 30 ороцентасе ползва за отбранатана Москва и Сталинград

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Ххххх

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Всв":

    Оказва се обаче, че
    Още в Мюнхен ,,някой" дава съгласие Германия да анексира Австрия и Чехия за да може да се подготви за война (срещу кой ли?)
    Русия плаща всички ,, помощи" с диаманти и злато.
    Загиналите американци по време на цялата война са 400 000 вкл срещу Япония.
    Последните защитници на Берлин са французи
    Англичаните не допускат нито руснаци нито американци да говорят с Р.Хес 45г и точно преди да бъде освободен той,, се обесва"
  • 18 счетоводител

    9 3 Отговор

    До коментар #16 от "Всв":

    5% от руското въоръжение през ВСВ е купено от сащ, СРЕЩУ ЗЛАТО, на висока цена. И то са им продавали стари модели, консервирани в складовете.

    Коментиран от #20

  • 19 мащабист

    8 1 Отговор
    Като цяло загубите на Германия и съюзниците ѝ в Сталинградската битка се изчисляват на 850 000[87] – 1 000 000 души (в последното число около 585 000 германци, 110 000 италианци, 160 000 румънци, 143 000 унгарци)[88]. В съветската историография се твърди за 1 500 000[89], при условие че общата численост на германците и техните съюзници срещу СССР през ноември 1942 г. е над 6,2 милиона.[90] Около 50 000 руски доброволци, сражавали се на немска страна, са убити или пленени от съветската армия[91][92]. Голяма част от немските войници, взети в плен при Сталинград, умират от петнист тиф или от изтощение на път към Сибир и в съветски мини. В Германия през 1955 г. се връщат само 6 000[93].
  • 20 Русофилски лъжи

    6 9 Отговор

    До коментар #18 от "счетоводител":

    ...: 5% от руското въоръжение през ВСВ е купено от сащ, СРЕЩУ ЗЛАТО, на висока цена. И то са им продавали стари модели, консервирани в складовете....

    Абсолютни РУСКИ ЛЪЖИ, тиражирани с удоволствие от слугите им. Покришкин със стар, модел консервиран по складовете ли стана въздушен ас или с американската Аеоркобра? Руснаците на какви танкове влязоха в София? На какви автомобили и с какви влакове се превозваха руските войски? На какви автомобили бяха монтирани Катюша?
    И накрая АБСОЛЮТНО НИЩО не са заплащали руснаците на САЩ,това са руски долнопробни лъжи.
  • 21 Орлов поглед

    6 3 Отговор
    Няма нужда от излишни спорове! Вижте през 1939 с какви дивизии като бройка разполагат основните играчи и ще направите изводите си! Първи е СССР, после Германия и останалите. Войната я разпалват държавите с най- много дивизии. Иначе защо им са?!
  • 22 гост

    10 4 Отговор
    Десанта който толкова много се величае от историята се осъществява когато вече Хитлер губи на източния фронт, що не го направиха по-рано?
    Щото Айзенхауер вече е получил информация че Сталин е удържал Сталинград / което е най-кървавата битка в човешката история /.
    След това до края на месец август 1944 година червената армия напредва с 600 км на запад към Германия и осъществява най-голямата полосата на настъпление в човешката история / от север на юг по цялото протежение на контитента/.
    Кой каквото ще да ми говори ако не бяха руснаците, всички щяха да ядат голямото дърво, щото няколко месеца по-късно няколко нови разработки на Хитлер са щели да влязат във войната които са били без технологичен аналог за времето си.

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Random

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    Че на западния е имало повече хвърчила?

    Коментиран от #25

  • 25 Историк

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Random":

    Нали не смяташ, че на Запада са се били само с хвърчилата!
  • 26 Готин ама не съвсем

    7 2 Отговор
    Айде пак простотии!
    Правят десант, защото руската армия е щяла да спре в Париж! А и трябва да се подели следвоенна Европа и тези, както винаги са първи на масата за разпределяне! Къде е информацията, че преди десанта са плакали на рамото на Сталин и Жуков, руснаците да започнат мащабни настъпления на източния фронт, Хитлер да изтегли още дивизии, че некадърниците да могат да дебаркират на западния?
    А "великите западняци" са се сражавали с малки деца, нямащи 18 години, със старци над 60 години и с такива излезли от болниците и недоизлекувани там! С всичко неможещо да воюва на източния фронт и негодно да носи оръжие!
    И пак са яли дървото майсторски!
  • 27 Учуден

    4 6 Отговор
    Учудващо е , че никой не говори за човека. Америка взриви Хирошима, за да запази живота на своите. Вторият фронт запази живота на около 500 000 руснака. Само това стига!
Новини по държави: