2 770 2

Пожар в АЕЦ "Чернобил"

Украинските власти увериха, че няма покачване на нивото на радиацията

Анатоли Стайков

Украинските власти съобщиха за пламнал горски пожар в района на експлодиралата атомна централа в Чернобил, но увериха, че няма покачване на нивото на радиацията, предаде AFP.

Суха трева на около 10 километра от централата е пламнала тази сутрин, а след това огънят се е разпространил до горски масив.

Около 130 спасители, два пожарни самолета и един хеликоптер се борят с пламъците, съобщава украинската служба на извънредните ситуации.

Четвъртият реактор на централата експлодира през 1986 г. при изпитания и причини най-тежката ядрена катастрофа в историята. Радиоактивни елементи, изпуснати от реактора заразиха, по някои изчисления, близо три четвърти от територията на Европа и най-вече Украйна, Русия и Беларус.

Зоната около централата в радиус от 30 километра е необитаема и до днес.

Другите три реактора в Чернобил продължиха да произвеждат електричество до окончателното им затваряне през декември 2000 г.

Украйна


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 12:58  06.06.18
  от бандерите 1 добра новина няма!! Ту убийства на сеца в Донбас, ту убийства на репортери, ту милиарди за газ дължат, ето пак и Чернобил, за кой ри път!! Психиатрия, маскирана като държава -Usраина!!!
 • Явор Стоянов
  Отговор
  2 17:41  06.06.18
  Пожар в АЕЦ "Чернобил" Пък пише на 10км от централата... Значи няма нужда от думата пръдня, просто казваш че си се насрал...

Напиши коментар:


Публикувай