686 4

Йорданка Фандъкова посети инсталацията за отпадъци във Варшава (СНИМКИ)

Полската столица, както и София, кандидатства за съфинансиране от Европейската комисия

Венцислав Михайлов

Варшава разширява инсталацията си за изгаряне на смесените битови отпадъци на града, като кандидатства за финансиране по европейските програми. Действащата инсталация е с капацитет 60 хил. т./г., а с новата се планира капацитетът да достигне 305 хил. т./г. По време на работно посещение във Варшава кметът на София Йорданка Фандъкова посети инсталацията за изгаряне на отпадъци в полската столица и се запозна с изготвения проект за разширение.

Варшава, както и София, кандидатства за съфинансиране от Европейската комисия. Проектът за разширение на инсталацията за изгаряне на отпадъци на Варшава е с прогнозна стойност 1 млрд. злоти или 500 млн. лв.

„Действащата инсталация работи от 2000 г., като трябваше да отговорим на недоверието на част от хората свързани с работата и чистотата на въздуха. Сега данните показват, че няма проблеми с чистотата на въздуха, дори може да се каже, че въздухът е доста по-чист сега, от преди. Жителите на Краков, Познан, Бидгошч, където също вече действат инсталации за изгаряне, се убедиха, че няма никакъв проблем“ - това заяви директорът на общинската компания за управление на отпадъците Пьотр Лешчжински. Инсталацията произвежда топло и електроенергия и работи със суха система за третиране на димните газове.

На територията на Варшава работят още няколко съоръжения за управление на отпадъците, като те също са изградили и завод за механично-биологично третиране на отпадъците, какъвто от 2015 г. работи и в София. Компанията, която отговаря за третиране на отпадъците във Варшава е 100% общинска собственост, какъв е и моделът, който следва в София. В Полша работят около 120 инсталации за механично-биологично третиране на отпадъците. В инсталацията на Варшава се изгарят смесените битови отпадъци, които преди това са преминали през процес на сепариране.

Полша


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Боклука...
  Отговор
  1 07:22  07.06.18
  А се не връща..
 • 393
  Отговор
  2 10:07  07.06.18
  Тази като е видяла поляците какво развитие имат ... лошо и е станало 100%
 • 5ко
  Отговор
  3 10:31  07.06.18
  Направо да си остава там при боклуците и да не се връща. Па току я припознали и метнали в пещта...
 • Димитров
  Отговор
  4 16:34  07.06.18
  Фандъка -Срамежливката пак си направи екскурзия за наша сметка за скъпа ПЕЧКА за отпадъци.Преди това заедно с МИСТЪР-БАЛКАНТУРИСТ бяха на мач в Киев ..СТИГА.БОРИСОВ ДА ОБНАРОДВА ВЪНШНИЯ ДЪЛГ от 50 милярда И ДА ГИ ВРЪЩА

Напиши коментар:


Публикувай