2 544 13

Деца, оцветете руските войници и окупирайте

Литовците реагираха остро на руска детска игра

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

В Литва започнаха спорове за свободата на изразяване, руската пропаганда и Холокоста. И всичко това заради една детска игра, пише "Политико". Става въпрос за произведена от московска фирма игра, наречена "Вежливи хора". С нея децата могат да оцветят и да подредят фигурки на войници и на котка и да разиграят своя собствена окупация. На пръв поглед безобидното име е препратка към т.нар. вежливи хора - руските специални сили без отличителни знаци, които поеха контрола над Крим през 2014 година.

Литовците не са особено доволни от играта, а правителството каза, че присъствието й в магазините е акт на агресия. Отговорът на управляващите бе да поискат промени в законите за потребителите, така че да забранят продажбата на дребно на стоки, които "изопачават литовската история". В средата на юни се очаква дебат в парламента за планираните промени, но вече започна разпалена дискусия за това как Литва се отнася към историята си - следвоенната съветска окупация, която завърши с независимостта през 1991 г., ролята на литовците в Холокоста по време на германската окупация през Втората световна война.

"Русия от дълго време използва "мека сила", за да се прицели в умовете на хората, и в този случай играчките са средствата за оформяне на гледната точка на хората", коментира Раса Юкнявичене, литовски депутат и член на комисията за национална сигурност и отбрана, която подкрепя използването на законодателство за справяне в подобни случаи. Голямото опасение сред литовската еврейска общност е, че промененият закон може да засегне книги, които са смятани за неблагоприятни за националните възгледи, пише "Дневник“.

През 1939 г. в града е имало около 80 000 евреи (около 208 000 евреи в цялата страна) според историка Ефраим Зуроф. В края на войната е имало едва 8000 евреи, останали в цяла Литва. Това влиза в сблъсък с твърдението, че литовското участие в Холокоста е било ограничено до шепа "деградирали". Властите в Полша също се опитват да използват законодателство, за да блокират всяко твърдение, което хвърля вина върху поляците. Правителството в Литва твърди, че няма нищо обезпокоително в планираните промени. "Не обсъждаме въпроси като Холокоста", настоя министърът на икономиката Виргиниюс Синкявичус, като добави, че свободата на изразяване няма да бъде нарушена по никакъв начин. Министърът посочи, че е изслушал опасенията на евреите и ще изтрие всяка част от законодателството, която може да навреди на интересите им.

Според министерството на икономиката парламентарната комисия по национална сигурност и отбрана и министерството на отбраната трябва да пренапишат правилата по по-ясен начин и да премахнат всяка потенциална цензура. В парламента обаче депутатите казват, че според тях министерството на икономиката трябва да внесе яснота в закона. Критици са на мнение, че неясната формулировка на законодателството не е случайна, и напомня съветските времена, когато законите са се прилагали по начина, който е най-удобен за властите.

Литва


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мттттт
  Отговор
  1 09:34  07.06.18
  Тия балтийците съвсем отлепиха вече-тотални идиоти

  Коментиран от #11

 • georgi
  Отговор
  2 09:37  07.06.18
  Трепеха ги евреите-цигани и пак са много
 • 3 09:43  07.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бай хой
  Отговор
  4 09:45  07.06.18
  Трупането на войски по границата на Русия не е агресия. А детските игеи са. Е на кого ще повярват хората? Питам и отговор не искам.

 • Радев
  Отговор
  5 09:47  07.06.18

  До коментар #3 от "Хохи":

  Парици изкарват драскачите!
 • 6 09:55  07.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Голям прос
  Отговор
  7 10:59  07.06.18

  До коментар #6 от "от страх се н....х":

  Има подходяща дума: обосралис.
 • Просия
  Отговор
  8 11:03  07.06.18
  Само плиткоумен, вече промит човек, не може да види колко тактично Русия заразява хората...много умно, защото над 80% от хората на Земята са овце, които обичат да бъдат водени от поробителя си !
 • goni
  Отговор
  9 12:15  07.06.18
  Хора! Па, прочетете барем малко преди да пишете! Чували ли сте за Хенрих Сенкевич?!:) Сигурен съм че не сте! Полски писател! Класик! Изучава се в цяла Полша! Вярно че е написал такава трилогия, дето едва ли някой в днешно време ще я прочете, ама прочете поне част от "Кръстоносци"! Тогава ще ви стане ясно, що за стока са така наречените Прибалтийски републики!

  Коментиран от #10

 • Мунчо
  Отговор
  10 13:41  07.06.18

  До коментар #9 от "goni":

  А челли си оная книга за кибер атака на големите животни ?
 • Кокошката
  Отговор
  11 19:12  07.06.18

  До коментар #1 от "мттттт":

  Заслужават си един хубав бой/Балтийците де/.И тия войничета повече приличат на отряд от Спецназ ГРУ
 • Че то и у
  Отговор
  12 00:02  09.06.18
  Задунайския Милиционеристан от години се върти една детска мозъчна клизма на име "маша и медвед". Ма тук матрялът и водачите му хич не се безпокоят, кравата Пенка е по-важна, и двете титгърчета тоже!

  Коментиран от #13

 • 777777
  Отговор
  13 10:19  09.06.18

  До коментар #12 от "Че то и у":

  Само това да беше:) Филмовите сайтове са пълни с руски военни филми, възхваляващи "славната" им армия и военщина! Просто хората методично си водят хибридните постановки!

Напиши коментар:


Публикувай