1 963 3

Тайван избухна срещу Китай

Пекин оказва натиск над компании и авиопревозвачи

Тайван избухна срещу Китай
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Тайван реагира остро на натиска от страна на китайските централни власти. От Тайван посочиха, че е налагана цензура и политически натиск над компании и авиолинии.

Това е в разрез с юридическия суверенитет и се нарушават разпоредбите на Световната търговска организация, посочиха от Тайпе. Китайската народна република за пореден път е обвинена в натиск над Република Китай, въпреки международните норми.

Тайван призова международната общност да се противопостави на Китай и да предприеме мерки срещу натиска. Страни като САЩ, Великобритания, Германия и Канада са признали, че Китай и Тайван са с различни юрисдикции. Когато американците се обръщат към чужди страни, те включват и Тайван.

През месец януари 2018 година авиационната администрация на Китай поиска от 36 международни авиопревозвача да спрат да разглеждат Тайван като „друга страна“ на сайтовете си. Вместо това Пекин поиска да бъде изписано „Тайвански регион, Китай“.

От Тайван посочиха също, че действията на китайските власти са опит за директно налагане на юрисдикция върху граждани и компании на друга страна. Подобни действия не трябва да се приемат и толерират, а законът трябва да бъде уважаван.

Китай


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бай хой
  Отговор
  1 10:18  07.06.18
  Денис ба, заглавието не е коректно на него. Би теябвало да е - Китайската република изригна срещу Китайската народна република.
 • nonamenofacenonumber
  Отговор
  2 10:31  07.06.18
  Тайван правят много добри скутери и техниката им се отдава, но за мен са си като Каталуния в Испсния или Косово в Сърбив, че даже и като Шотландия в Британия. Та така едва ли Китай ще ги загуби.
 • Сащ са виновни
  Отговор
  3 11:15  07.06.18
  През декември 1954 година САЩ и тайванските власти подписват т.н “Договор за обща отбрана”, според който Тайван е под “защитата” на САЩ. Грешната политика на САЩ на намеса във вътрешните работи на Китай довежда до дългосрочно напрегнато противопоставяне в района на тайванския проток. Тайванският въпрос и става важен спор между Китай и САЩ

Напиши коментар:


Публикувай