7 Юни, 2018 20:41 1 334 8

Страните от НАТО вдигат парите за отбрана

  • нато-
  • отбрана-
  • разход-
  • йенс столтенберг

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства изнесените данни от алианса

Страните от НАТО вдигат парите за отбрана - 1
Снимки: БТА/АР

Министрите на отбраната от НАТО са се запознали с предварителните данни за отбранителните разходи на страните от алианса за тази година. Това съобщи на пресконференция след първия ден от заседанието генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Според представените от него обобщени данни, очаква се за тази година държавите в алианса (без САЩ) да отчетат повишение на разходите от 3,8 на сто спрямо миналата година. Данните сочат също, че от 2015 г. разходите трайно се повишават, като миналата година се наблюдава най-високото равнище - с 5,21 на сто. Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства тези данни и призна, че са белег за напредък, уточни Столтенберг.

Министрите са приели решения за укрепване на силите за сдържане, способни да противодействат на опасност от всяка посока. Утвърдено е било решението новите командвания на силите за бързо реагиране да бъдат в САЩ и Германия, както и там да бъдат назначени допълнително над 1200 служители.

Страните от НАТО вдигат парите за отбрана

Прието е решение до 2020 г. на разположение за задействане в срок до 30 дни да бъдат 30 съюзнически изтребителни ескадрили, 30 бойни кораба и 30 механизирани батальона. Столтенберг отбеляза, че така се утвърждава културата на готовност, както и че решението обхваща вече съществуващи, а не нови сили.

Министрите са обсъдили напрежението между ЕС и САЩ покрай решението на властите във Вашингтон да въведат мита за вноса на европейски алуминий и стомана. Много министри отбелязаха необходимостта от единство в НАТО - това е важно, особено при поведението на Русия, поясни Столтенберг.

Страните от НАТО вдигат парите за отбрана

По неговите думи санкциите срещу Русия са показват, че нарушаването на правилата води до последици. Той добави, че НАТО не цели да изолира Русия, а се стреми към по-добри отношения с Москва.

Столтенберг потвърди, че президентът на Украйна Петро Порошенко ще бъде поканен на срещата на държавните и правителствените ръководители от НАТО идния месец в Брюксел. Той отбеляза, че засега форматът на срещите на госта не е уточнен. По повод освобождаването в Гърция на избягалите там турски военни след опита за преврат Столтенберг призова за сдържаност и спокойствие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Суйо

    14 7 Отговор
    Няма спасение за този Свят! Няма. Ако няма враг - ще измислят и пак ще храним тлъстите американски гъзли. Тръмп победи, Светът капитулира.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ****

    13 4 Отговор
    По скоро да излиаме от тази кочина,все за пари говоря и по този начи спонсорират воените концерни на сащ,пари внасяме за вхоръжение на нато,а самите ние нямаме такова .С тези пари дето сме внесли,сега щяхме да притежаваме прилично и съвременно оръжие,веднага референдум.
  • 6 onq s konq

    3 3 Отговор
    България обяснимо е СЛАБО ВЪОРЪЖЕНА,защото се води "ЗАПАСНЯК ОТ НАТО".Като му дойде времето и свирне тръбата,ще ни раздадат и пушки,и мешки, и СУХА ХРАНА!И бутилка ще има даже...за отскок:)
  • 7 Хасан

    3 3 Отговор
    Рано или късно българина ще го тикнат срещу руснака...
  • 8 888

    1 0 Отговор
    С клаустрофобикия ердо, единство в НАТО, няма да има. Винаги ще липсват сдържаност и спокойствие.
Новини по държави: