1 009 5

Австралийски командоси престъпвали закона

В доклада се казва, че някои войници са демонстрирали "незачитане на човешкия живот и достойнство" в Афганистан

Анатоли Стайков

В секретен документ на министерството на отбраната на Австралия се твърди, че австралийските специални сили са извършвали военни престъпления в Афганистан, пишат местни медии.

Изтеклият документ обвинява членовете на елитен полк и командоси в "непозволено и незаконно използване на насилие при операции", пише мелбърнският в. "Ейдж".

В доклада се казва, че някои войници са демонстрирали "незачитане на човешкия живот и достойнство", а действията им са били прикрити от армията.

Разследването на поведението им в Афганистан е било поръчано през 2016 г. от военните и проведено от психолог, който разговарял с военни и други служители по сигурността, но докладът останал секретен.

Министерството на отбраната каза, че случаят ще бъде разследван от главния инспектор на Австралийските сили за отбрана и ще бъдат направени препоръки как да се реагира на твърденията за военни престъпления.

Афганистан


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • САП
  Отговор
  1 10:43  08.06.18
  Какви права и достойнство по време на война ви гонят. Хептен изкукахте с тия либерални измислици. Седнали група бюрократи в кабинет на кожени кресла, на топло, на светло, и удобно да мислят и бистрят как са постъпили и как е трябвало да постъпят командири на бойното поле, какви документи е трябва да попълнят командирите, та на тях да не им изхвръкнат задниците от кожените кресла. Още по зле, когато журналисти в студията и разни хелзенски комитети вземат да правят същото. Най-ги мразя такива охранени мазници. На бойното поле няма време да четеш юридически справочници и нормативни документи за попълване на бланки. Високите нива на адреналин изключват твърде много психологически задръжки на човека и остава твърде малко човечност в него.

  Коментиран от #2, #3

 • Читател
  Отговор
  2 11:53  08.06.18

  До коментар #1 от "САП":

  А ти как искаш, влизат в някое село, избиват, изнасилват и после медал за борба с" тероризма". Във всеки взвод в който съм бил има поне по3-4 изрода, а при форсмажорни обстоятелства по голяма част от взвода копират това поведение... имай си мнение, гнилите ябълки трябва да се вадят навреме от касата, че развалят и читавите

  Коментиран от #4

 • любопитен
  Отговор
  3 12:30  08.06.18

  До коментар #1 от "САП":

  Е ква война там бе, нали победихме? Ся само си сеем мак да ни е шарено и цветно.

  Коментиран от #5

 • САП
  Отговор
  4 14:49  08.06.18

  До коментар #2 от "Читател":

  За да вадиш гнилите ябълки след такава ситуация явно си оплескал нещата много преди това. Подобни кукунделници трябва да са отсяти и изритани много преди да се стигне до мисия. Избиване изнасилвания и други подобни са си военни престъпления, няма спор. Не говоря за тях. Между тях има много други действия, които са в описаната категория. Примерно някой ти налита с тояга и ти го застрелваш по инстинкт защото така си обучен. Когато се налага да се оправяш с уплашени хора, които не дай си боже не ти разбират езика и се паникьосат. Допуснеш ли един да се държи не както трябва, скоро ще го последват всички(понеже минава). В такива моменти трябва да си брутален, иначе рискуваш да стане точно касапница. Виждал съм такива неща в България при паспортно граничен режим. Група цигани и пост на гранични войски(3 човека) 40 циганина нямаха документи и искаха да минат. Как ги спряха най-нахалния го свалиха с един удар с приклад в главата, а срещу другите заредиха АК47 и ги накара да лягат на земята в калта и стреляха над главите им. Ето ти насилие и незачитане на човешко достойнство и в мирно време.
 • ТАС
  Отговор
  5 14:58  08.06.18

  До коментар #3 от "любопитен":

  Да победили ги преди 10 години, а пък афганистанците още не знаят. То в партизанска война така лесно се побеждава, както им се иска на САЩ. Там едно тлеещо огнище с въглени, което непрекъснато прави опити да се самозапали.

Напиши коментар:


Публикувай