1 160 1

Албания търси жертви на комунизма

Европейският съюз е отпуснал €450 000, но те не са достатъчни

Албания търси жертви на комунизма
Снимка: Shutterstock

След осем години на разговори, албанското правителство одобри споразумение с Международната комисия за безследно изчезнали хора да намери и идентифицира някои от 6000 жертви на комунистическия режим, предаде „Балкан инсайд“.

Правителството на балканската страна се е съгласило да ангажира комисията, за да помогне на службите да разследват местонахождението на някои от хилядите албанци, убити или безследно изчезнали по време на комунистическата власт.

Процесът стартира близо три десетилетия след падането на режима и ще бъде извършено на фона на скептицизма, че е твърде късно, а освен това има прекалено малко финансиране на проекта.

Европейският съюз е отпуснал €450 000 на комисията, които ще покрият разходите само за две известни гробища, на които се смята, че са погребани албанци. В цялата страна обаче има още десетки подобни локации.

Международната комисията има опит в подобни разследвания в няколко държави, включително Босна и Херцеговина. През 2010 година започна разговори и с властите в Тирана. Смята се, че комунистическият режим в Албания е убил близо 6000 души.

Албания
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Гост
    Отговор
    1 18:01  08.06.18
    А колко са жертвите на демокрачията в България?За такова раследване значи трябва да отпуснат Милиярди!!!

Напиши коментар:


Публикувай