Last news in Fakti

10 Юни, 2018 08:31 13 831 43

Тръмп: Ние сме касичката, която ограбват. Това свършва

  • доналд тръмп-
  • г-7-
  • сащ

Американският президент се оттегли от общото споразумение с групата

Лидерите на 7-те най-развити държави от Г-7 не успяха да изгладят различията в търговския спор със САЩ, който ги доведе до ръба на търговска война, а американският президент си тръгна по-рано от срещата, за да замине за Сингапур, където предстои срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде AFP.

Американският президент предупреди останалите лидери, че "измамата е разкрита“ по отношение на търговските практики на техните страни към САЩ. Доналд Тръмп обяви, че е постигнал значителен прогрес, успявайки да убеди лидерите на другите страни, че търговията между тях и САЩ трябва да бъде по-балансирана.

"Предполагам, че те ще се върнат към белите дъски и ще проверят нещата отново“, каза Тръмп, визирайки плановете на другите страни да въведат реципрочни търговски мита срещу САЩ, които могат да ги лишат от достъпа до американския пазар.

На срещата американският президент предложи страните от Г-7 да установят правила за свободна търговия по между си без мита и бариери.

Утопичната идея на Доналд Тръмп бе приета със скептицизъм от останалите участници в срещата, а високопоставен европейски представител каза, че това би било скок към един напълно нов свят.

Френският президент Макрон например посочи, че Франция има отворени граници с Великобритания и Германия съгласно европейското законодателство и има търговски дефицит и с двете страни – далеч от визията на Доналд Тръмп за балансирана реципрочна търговия.

На тръгване американският президент предупреди:
"Ние се обръщаме към всички страни“, говорейки за големите съществуващи търговски бариери и мита пред американския износ по света. "Това ще спре. Или ние ще спрем да търгуваме с тях. И това ще е много печеливш отговор, ако го направим“.

"Ако те отговорят с реципрочни мерки, ще сгрешат“, предупреди той, като напомни, че САЩ имат много по-малко какво да губят от техните партньори, ако световната търговия се затрудни. „Ние ще спечелим тази война хиляда пъти“, закани се президентът.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп напусна срещата на лидерите на държавите от Г7 в събота със силно предупреждение към някои от най-близките съюзници на Вашингтон: намалете търговските бариери или се изправете пред последствията, обобщи американският вестник The Hill.

Докато се подготвяше да отпътува по-рано от срещата на Г7 в Шарлевоа, Канада, за да замине за Сингапур за предстоящата среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, Тръмп представи ултиматум към чуждестранните лидери, настоявайки техните страни да намалят търговските си бариери със САЩ или да се изправят пред риска да загубят достъп до пазара на най-голямата икономика в света.

"Те нямат избор. Ще бъда честен с вас, те нямат избор“, заяви в типичния си стил Тръмп пред репортери по време на пресконференция, добавяйки че компании и работни места са напуснали САЩ, за да избягат от търговските бариери наложени отвън. "Ще поправим тази ситуация. А ако не се поправи, тогава няма да се занимаваме с тези страни“.

"Ние сме банковата касичка, която всички ограбват. Това приключва“, добави Тръмп.

Той също предупреди страните опитващи се да отвърнат на митата за стомана и алуминий, добавяйки че ще продължи да преследва подобни търговски мерки, докато другите държави отстъпят и се съгласят на „справедливи“ търговски сделки със САЩ.

"Европейският съюз е брутален към САЩ. И те разбират това. Те го знаят. Когато им го казвам, те ми се усмихват”, заяви Тръмп.

"Те не могат да повярват, че им се размина. Канада не може да повярва, че ѝ се размина. Мексико – имаме търговски дефицит от 100 милиарда с Мексико и това не включва всичките наркотици, които влизат от там“, продължи той.

Запитан за състоянието на отношенията на САЩ с останалите членки на Г7, Тръмп настоя че те не са били по-добри. "Нивото на отношенията e 10 (по десетобалната система). Ангела, Еманюел, Джъстин. Бих казал, че отношенията ни са 10“, заяви той.

Лидерите на държавите от Г7 ще акцентират върху значението на очертана от правила търговия, но въпреки това ще продължи да има различия между Европа и САЩ по въпроса, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел в събота, предава Reuters.

"За нас беше важно, че имаме ангажимент към търговски ред базиран върху правила и че продължаваме да се борим срещу протекционизма, както и че желаем да реформираме Световната търговска организация“, заяви Меркел пред репортери, след разговорите между лидерите от Г7 в Квебек.

Тя добави, че има широко съгласие сред лидерите, че митата и други търговски бариери трябва да бъдат ограничени. "Това са съвместно споделени принципи, въпреки че капаните се намират в детайлите“, заяви тя.

"Доналд Тръмп на световната сцена, ден 1: Идва късно, напуска рано, обиди домакина, отчужди съюзниците", така големият американски тв канал NBC обобщи критично изявата на президента в Канада, въпреки бомбастичните му изявления пред медиите.

Тръмп се оттегля от общото комюнике на Г-7

Доналд Тръмп се оттегля от общото комюнике на Г-7, пише британският вестник The independent. Американският президент написа в социалната мрежа „Туитър“ следното гневно съобщение:

"Въз основа на фалшивите изявления на Джъстин по време на неговата пресконференция и факта, че Канада налага огромни тарифи на американските ни фермери, работници и компании, съм инструктирал американските ни представители да не подкрепят комюникето". Страните – участнички след срещата на върха на Г-7 в Канада издадоха съвместно изявление, обещавайки да се борят срещу протекционизма и да следват установените търговски правила, въпреки ясните различия между САЩ и техните колеги от останалите страни. Съвместното изявление на лидерите на САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Япония, Италия и Канада идва, след като американският президент Доналд Тръмп отказа да оттегли решението си да наложи мита върху стоки, включително внос на стомана и алуминий като част от своята така наречената стратегия „Америка първо“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям 7

    67 13 Отговор
    Колониалните свине се самоизядоха.

    Коментиран от #13

  • 2 мнение

    118 9 Отговор
    "Тръмп: Ние сме касичката, която ограбват." - Я да припомним от къде тръгна Глобалната финансова криза и кой след това принуди другите банки по света да купуват американските "джънкове", за се разпространи кризата по целия свят!? Ние нямахме нито една банка с лоши книжа, но ядохме 4 години постни пици. САЩ ограбват целия свят и е крайно време това да спре! Както и налагането на "американската демокрация".
  • 3 плевен

    43 3 Отговор
    Икономически е напълно прав.Но втората ключова фраза е "Отчужди съюзниците си."Когато искаш да се биеш до последния европеец, вадиш моркова, а не пръчката.Така постъпваха и САЩ и СССР.Или си дойна крава ,или губиш пушечното месо.
  • 4 Ултра националист

    34 16 Отговор
    Тръмп е психично болен човек.Вие които го защитавате също,освен ако не живеете в България, а сте в САЩ или Русия.Всичко това ще рефлектира малко или много и върху нашата икономика, въпреки че е нищожна в сравнение с страните от Г7.Ние сме в ЕС и българският лев е вързан за еврото в валутен борд, ако беще вързан за долара положението щеше да е друго.Психясалите комунсти, които хабер си нямат от икономика, се кефят, но всъщност те ще издърпат влака без локомотива:):)Ако не се насер.т дърпайки го като робите на държавата на Тръмп преди 200 години:):)

    Коментиран от #6, #33

  • 5 стоян георгиев

    17 12 Отговор
    тръмп се опитва да промени правилата наложени от сащ в годините и спазвани до сега от съюзниците му.мисли си глупака че като сложи мита ще успее да развие икономиката си.другарю руска подлога,със затваряне на граници никои не се е развил,справка интелектуалния ти близнак в северна корея.единственото хубаво е че ти остават само две години управление ,а после се надявам и пандиз боклук с боклук!

    Коментиран от #43

  • 6 плевен

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ултра националист":

    За да разбереш един конфликт,трябва да погледнеш с очите и на двете страни.А високопарни фрази може да говори всеки.И идеята да се премахнат всички мита,звучи страшно и еретично.Брррр

    Коментиран от #12

  • 7 Куку

    14 4 Отговор
    Това нема значение реалната икономика е 0 % вече. Само разиграват театър за прости и неуки избиратели. Иначе като нашите си поят пиенето заедно и ни се кефат на зора.
    Мисли преди да гласуваш, не че това ще помогне, я Белгия си беше без правителство повече от 2 г и нищо.
  • 8 Bingo

    8 23 Отговор
    И кое от казаното от Тръмп не е истина?

    Коментиран от #10

  • 9 BG citizen

    11 3 Отговор
    Бай Дончо, хайде вземи си наглеждай пак небостъргача и не си го мери с останалите, че хем си дърт и не можеш, хем си изпуснал влака отдавна.
  • 10 стоян георгиев

    5 7 Отговор

    До коментар #8 от "Bingo":

    всичко!!!!

    Коментиран от #18

  • 11 Хасан

    37 1 Отговор
    Много просто ...Сащ е световния господар..от арабите си взима рентата с бой,от развиващите страни с валутни манипулации,от съюзниците с мита и тарифи..и тия които му отказват да платят ги обвинява в диктатура —Русия,Иран,Ирак,Либия,Сирия,Венецуела

    Коментиран от #30

  • 12 Ултра националист

    27 0 Отговор

    До коментар #6 от "плевен":

    Ако беше 10% иди дойди, като реципрочен отговор на Америка, която беше удряна досега от Германия и Франция наистина с 7% над това което налагаше Америка на ЕС от 3%. Но 25% си е жесток удар под кръста и не мисля че Европа и Канада ще стоим със скръстени ръце за да ни ограбва психично болния. Китайците също мисля че ще го атакуват и то със солиден процент.
  • 13 Да да

    4 24 Отговор

    До коментар #1 от "Голям 7":

    Тръмп е абсолютно прав и единственото извинение на ЕС е липсата на акциз и такси на горивата в САЩ,от което производителите там получават едни 5 % бонус ,ивдащ от транспортните разходи! До края на годината нещата ще се напаснат и най-потърпевша пак ще е пРосия и задължително Иран! Да се чуди човек има ли по-лошо от 250 лв.МРЗ! Да попитаме Венецуела!
  • 14 нещата

    38 0 Отговор
    наистина се развиват добре за ес.първо турция показа истинскато си лице и не говоря за поведението на ердо а за подкрепата която той получава от турският народ. това доказва , че турците НЕ СА европейци и нямат място в ес. второ америка също показа на ес , че реално иска само да извлича ползи за себе си и , че за нея съюзници не съществуват. сега е на ход ес....излизане от нато,създаване на европейска армия и интересите на европейците на първо място.
  • 15 Българина

    33 2 Отговор
    Всъщност вие под егидата на юдеите ограбвате света вече 70г, с формулата на ви ей тез долари ние ние ще ви изкупим с тях всичко което произвеждате, хората, суровините земята, цялата ви държава. Ако не ги вземете ще правим майдан и избори до дупка, а може и война. А съа същите фалшиви долари ние можем да си позволим 800 бази по света, шпионаж рекет и изнудване по цял свят. Сега стигнаха лимита на печат и искат по старо му да са номер едно диктатор! Няма да стане! Идва обратното, ще ядете кренвирши с мас

    Коментиран от #16

  • 16 достатъчно е

    24 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българина":

    останалите държави да не използват долара като валута а да го заместят с еврото.така америка няма да може да печата долари които да я финансират и понеже доларите се ползват от целят свят това печатане не предизвиква хиперинфлация както е в общият случай а изнасят инфлацията в другите страни. тази мярка наред с преставане купуването на американски държавен дълг просто ще фалира америка ( а и ако държателите на такъв дълг като китай и русия го пуснат за продажба ще стане весело)
  • 17 Егати нахалния побърканяк!!

    23 2 Отговор
    Хамериканците ограбват целия свят а говори за касички!!!

    Коментиран от #34

  • 18 Бай хой

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Димитрова много си кратка бееее. Направо лаконична. Кво ти става, не ви ли плащат на дума?

    Коментиран от #25

  • 19 Суйо

    2 8 Отговор
    Получиха му се нещата. Браво!
  • 20 некойси

    10 1 Отговор
    Изглежда тяхната песен е изпята, остава им само да джафкат докато останали свят ги подминава.
    Свещенния етнос е решил да затрие щатите и да създаде нова супер-държава, но като гледам са се разбързали доста и може да им излязат криви сметките.
    Колко му е да станем свидетели на поредното гонение.
  • 21 Суйо

    6 1 Отговор
    Европа ще обърне внимание на нейните "касички". В "Лидъл" ще пуснат втора каса! Е, пак "помпейката" ще е на минимална, ама това няма да го обсъждаме...

    Коментиран от #22

  • 22 а с какво

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Суйо":

    помпейката е заслужила нещо повече от минимална заплата ?
  • 23 ****

    10 3 Отговор
    Как само звучи 7-те най развити държави,тези държави са най задлъжнелите,но най развити били,Италия която дължи 2 трильона и незнам си колко милярда дълг,а дългът и се равнява на 130% от БВП,и не само тя !
  • 24 onq s konq

    4 13 Отговор
    Тук непрекъснато русофилите ИСТИНСКИ СЕ КАХЪРЯХА за финансовото състояние на САЩ и как вске момент ще фалират поради огромния си външен дълг.Дори стигаха и по-далеч в "анализите" си-че САЩ ще предизвикат св. война за да заличат дълга си!Сега след като Тръмп се е заел сериозно да стабилизира приходите на страната с НАЙ-ОГРОМНИЯ ПАЗАР НА СВЕТА,същите хора НЕГОДУВАТ И ЗЛОБЕЯТ .Е що бе..."хора" такива?! А Тръмп ясно посочва пример с едно никакво Мексико-100 милиарда ТЪРГОВСКИ ДЕФИЦИТ!Което значи че се внасят на поразия мексик. стоки,а не се изнасят американски.Което какво значи?Ами ЗНАЧИ БЕЗРАБОТИЦА ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ И НАТОВАРВАНЕ НА СОЦИАЛНАТА ИМ СИСТЕМА ЗА СУБСИДИРАНЕТО ИМ.Ами останалото МОРЕ ОТ ДЪРЖАВИ,ДАЛЕЧЕ ПО ГОЛЕМИ И ХИЩНИ ОТ МЕКСИКО?Като Китай,Германия,Франция,Япония и т.н.,чиито основен пазар дори САМО ЗА АВТОМОБИЛНАТА ИМ ИНДУСТРИЯ Е АМЕРИКА?!Убежденията ми са плътно Европейски,но ясно съзнавам че ако не са САЩ със военната си и икономичаска мощ,Западът просто ще клекне скоропостижно пред Изтока.

    Коментиран от #27, #35

  • 25 стоян георгиев

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "Бай хой":

    кои да ми плащат тия на тръмп ли?тръмп е боклук писал съм го многократно ,а ти я напиши че путин е боклук да видим кво и как ще ти платят!иначе тръмп лъже за всичко и то е толкова плитко че само ненормален човек може да му повярва или путинофил което е едно и също!
  • 26 той

    3 13 Отговор
    Тръмп е велик и нашите политици могат само да се учат от него.
  • 27 ГосТ

    8 3 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    Не бъди толкова сигурен в "слабия" ЕС. В момента, френската армия е доста мощна, а Германия въпреки че не разполага с оръжие, би могла да произведе много, за кратко време. Предполагам никой не се съмнява в това. Към ЕС са Италия,Испания,Австрия, Швеция и т.н. освен това. Просто сме късметлии да бъдем в Европа и повече средства да отиват за стандарта на живот, отколкото за оръжие. Това че тези средства се крадат у нас е друг въпрос. Аз съм потресен от финансовото състояние на т.нар. ни премиер,също така и кога е придобито. И това е само един от всички на европейската хранилка. ЕС и Канада ще смажат хамерика разбира се и трябва да са твърди. Не знам за Япония, какви сметки си прави тръмпи.
  • 28 Хихихи

    7 1 Отговор
    Божееееее, боже! Слез си прибери вересиите!
  • 29 Plovdiv

    3 1 Отговор
    Видяхме Патока Доналд - и американския, и европейския... Време е Чичо Скрудж да излезе на сцената.
  • 30 чичо ви

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Много добре синтезирано, Хасане. Дано скоро се променят нещата. искам някой ден да с**а на тях. хахахаха
  • 31 ПЕНКО

    1 7 Отговор
    СМАЧКАЙ ГИ ТРЪМПИ И НЕ ЗАБРАВЯЙ , ЧЕ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА Е ПРОДУКТ НА -" БОРБА ЗА РЕСУРСИ И ПАЗАРИ "!!!! СЕСТЕМАТА КАПИТАЛИЗЪМ : " ТИ ЩЕ МИ РАБОТИШ, АЗ ЩЕ ТИ ДАВАМ ХРАНА" !!! ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА ЧОВЕК ОТ ЧОВЕКА -Е СТРАХ ОТ НЕРЕАЛИЗИРАНЕ НА ГЕНЕТИЧЕСКИЯ КОД !?!?НО ИМА И ДРУГИ РЕШЕНИЯ !!!
  • 32 гост

    1 1 Отговор
    Слава богу,само 2 верисии!
  • 33 Учуден

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ултра националист":

    Търговските отношения са "вързани" към долара. Нищо че сме в ЕС.!!!
  • 34 Старият рокер

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "Егати нахалния побърканяк!!":

    Ограбват, да но вече не стига ! Американската мечта започна да съхне...Нови ,кръвни потоци са нужни. Трябваше да дойдат от Европа, Русия и Китай. Ама Путин обърка нещата!
  • 35 Ивайло

    11 0 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    Пазарът се определя от търсенето!И когато ти се нуждаеш от нещо,което аз имам е леко тъпо да ми сложиш налог за да ти го продам.Проблема на САЩ е ,че имат дефицит на ресурс и Европа го знае , затова едва ли ще отстъпи пред шантажа на Тръмп.
  • 36 Икономист

    2 8 Отговор
    Тръмп е напълно прав. Не може разни тарикати да клатят икономически държавата му и той я защитава.
  • 37 ЕХА

    6 0 Отговор
    Вижте снимката горе и ще стане ясно кой е шефа. Германия ще загуби стотици милиарди. С какво ще храни имигранти ,алахакбаровци? Остава едно,всички талибани и техните семейства обратно в кочината,това е добре за Европа.
  • 38 ЕХА

    3 1 Отговор
    Вижте снимката горе и ще стане ясно кой е шефа. Германия ще загуби стотици милиарди. С какво ще храни имигранти ,алахакбаровци? Остава едно,всички талибани и техните семейства обратно в кочината,това е добре за Европа.
  • 39 гост

    6 0 Отговор
    Всеки може да говори за собствената си касичка, а не за общата като за своя
  • 40 antimediator

    0 8 Отговор
    Руските тролове пак активизираха , нали трябва да си заработят парите.
    Що не се занимават с Русия,Евразия,Монголия,Узбекистан,Таджикистан и т.н...
    Гледайте си руската кочина и не се занимавайте с бялите хора, вие не сте от тях .

    Коментиран от #42

  • 41 Хасан

    3 1 Отговор
    Европа няма самочуствието и увереността да следва своя външна и икономическа политика.Все едно че Втората световна война е свършила вчера има американски бази които пазят от несъществуваща заплаха от Изток.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Дивуй

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    А още един мандат как ще ти дойде?Да не се затриеш сам, не си струва.Много навътре вземате нещата тука.Хапвай , сръбвай, новите дрехи носи.Няма да оправиш света.