11 Юни, 2018 10:00 2 602 20

Политзатворник умира в Русия

  • олег сенцов-
  • политзатворник-
  • украйна-
  • русия-
  • умира-
  • затвор

Сенцов може да умре по време на Световното първенство

Политзатворник умира в Русия - 1
Снимка: БТА/ AP

Четири години, след като Русия нахлу и незаконно анексира Крим от Украйна, престъпленията и жертвите там не получават достатъчно внимание. Една от тях - смел активист и режисьор на име Олег Сенцов, е решил да промени това. На 14 май Сенцов, който е пратен в сибирска трудова колония зад Арктическия полярен кръг, започна гладна стачка с искане за освобождаването на 64-ма украински политзатворници, държани от Русия. Той не включи себе си сред тях. Оттогава здравето му сериозно се влоши. Адвокатът му твърди, че той е отслабнал с близо 8 килограма и че жизненоважните му органи са застрашени да спрат да функционират. Ако гладната стачка продължи, той може да умре по време на предстоящото световно първенство по футбол, чийто домакин е Русия.

Режимът на Владимир Путин трябва да се засрами и да освободи Сенцов, преди такава трагедия да се случи. Според щателната документация на правозащитните групи, 41-годишният жител на кримската столица Симферопол е хвърлен в затвора, защото се е съпротивлявал на насилствената руска окупация на страната му. След като координират помощ за украински войници, попаднали в капан в кримска база, Сенцов и негов съратник са арестувани през май 2014 г. и обвинени в тероризъм, пише Club Z.

Властите твърдят, че Сенцов подпалил вратата на офиса на руска политическа партия. Той отрича обвинението и казва, че е бил измъчван в затвора. Чиновниците отговориха с цинично описание на неговите рани като резултат от пристрастяване към садомазохистичен секс. На делото срещу него главният свидетел на обвинението се отрече от показанията си, като каза, че и те са били изтръгнати с мъчения. През август 2015 г. съдът осъди Сенцов на 20 години затвор в Ямало-Ненецкия автономен окръг, на над 3000 километра от Крим.

Руското нахлуване в Крим бе последвано от друго в Източна Украйна, което през последните години премина в патова ситуация. На Путин бяха предложени редица шансове за уреждане на въпроса, като бъдат изтеглени руските войски от източните Донецки и Лугански провинции в Украйна. Той избра да не го прави. Вместо това продължава зловредната намеса в Украйна и западните демокрации чрез кибероперации и насилие като последния опит за отравяне на бивш шпионин и дъщеря му във Великобритания.

Страните, които ще изпратят отбори и запалянковци в Русия за световното първенство по футбол това лято, ще подарят престиж на Путин въпреки деянията му и въпреки факта, че неговият режим тъпче с допинг своите спортисти. Техните политически лидери бяха длъжни най-малкото да настояват Путин да освободи Сенцов и другите украински затворници. За тяхна чест някои го правят. Френският президент Еманюел Макрон повдигна въпроса за Сенцов и насаме, и публично, когато наскоро се срещна с Путин.

Украйна от своя страна излезе с идеята за размяна, чрез която да освободи 23-ма руснаци, обвинени в престъпления в Украйна, срещу Сенцов и няколко други затворници. Путин ще постъпи мъдро, ако приеме сделката. Иначе той ще трябва да обясни смъртта на един човек, който изобщо не е трябвало да бъде заведен в неговата страна, още по-малко хвърлен в затвора там.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jforfk

    42 9 Отговор
    Преди много години по времето на Маргарет Тачър в затвора едни господо от ИРА обявиха гладна стачка. Никога няма да забравя какво каза Желязната Лейди по повод на умиращите ИРА-джии ... Цитирам по памет: Моята задача като министър-председател е да им осигуря храна. Такава е осигурена. Та значи, който иска да се самоубива. Такава е демокрецията. И апропо, при демокрация има ДИКТАТУРА на мнозинството. Та в Крим имаше референдум и самите граждони решиха рлисъединяване към Русия. Ако сравним със САЩ ... през 50-те години по същият начин /члез референдум/ Хавайските острови стават 50-ти щат на САЩ. Значи САЩ демократично са анексирали Хаваите, а Русия Крим недемократично?! Ами Каталуния? Гласуват си хората по един начин, а после Испания решава друго ... Но Испания е демократична, САЩ също, а Русия не е? АМАН ОТ РАЗЛИЧНИ АРШИНИ!!

    Коментиран от #5, #13

  • 2 гост

    13 34 Отговор
    Затвори,концлагери и мизерен стандарт на живот,това е русия.

    Коментиран от #12

  • 3 Onq s konq

    16 7 Отговор
    Браво Марийке , дебело ще лапнеш за този материал , завиждам ти . Ние жалките русофоби драскачи ти сваляме шапка , добра си
  • 4 ауууууу

    18 6 Отговор
    Да не умира като Надежда Савченко--излезе с двойно по-голяма моторетка...
  • 5 Шляхтиц

    23 13 Отговор

    До коментар #1 от "jforfk":

    Моите подравления!!!!!! Не четох статията. Заглавието ми беше предостатъчно. За най-голямо съжаление, намират се българи, които са готови и война на Русия да обявят. В тази насока Плевнелиев счупи идиотомера......

    Коментиран от #8

  • 6 Пеньо

    11 11 Отговор
    Демокрацията на малкият орк!
  • 7 гостенин

    14 19 Отговор
    Човешкия живот никога не е значел нещо за корумпираните кремълски боклуци.
  • 8 Само питам

    12 17 Отговор

    До коментар #5 от "Шляхтиц":

    А руските мекерета какво счупихте? Патриотомера ли? Няма по-безродни и продажни същества.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 стоян георгиев

    8 14 Отговор
    другари ама що нещете в кочината на путин бе ?що нито един от вас не хвана натам,не прати децата си там или няма такива планове,напротив желанието ви е да се изселвате все по на запад плачеиики срещу лошия запад и добрия диктатор.този човек дето е затворен без вина и измъчван щото има достоинство е наи-големия ви проблем щото вие никога няма да може да бъдете като него нали?системата на путин ще се провали независимо от вашето квичене.
  • 11 Антикомунист

    9 11 Отговор
    Там дето има комунизъм , Няма хуманизъм .
  • 12 хахаха

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    нещо си сбъркал флиралото гето с дървените бараки -сащисаните африкански щати -колоса на дървени трупчета.

    Коментиран от #16

  • 13 Барчо

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "jforfk":

    Кратко, ясно и точно. Бравос. Само че да не забравяме и за още няколко щата, анексирани от САЩ от териториите на Мексико с оръжие в ръка: Части от Калифорния, Юта, Аризона, Ню Мексико, Невада. Да не говорим че започват с 13 щата. Всичко останало е анексиране в годините докато се стигне до сегашната бройка.
    А с гладната стачка е най-голямата простотия. Всеки един престъпник може да се възползва и ако има малко повече воля да гладува в името на това да избегне наказанието, което му се полага. Въпросния Сенцов е хванат с взривно устройство, което е ясно за какво служи. Не е политически, а терорист. Няма закон, който да защитава терористите в никоя държава и ще си лежи присъдата.

    Коментиран от #15

  • 14 никифор танев

    13 2 Отговор
    опаа,дочакахме момента да раэберем че
    в Русия управлява (режим).
    эначи в САЩ управлява демократично
    иэбран от режима на Русия преэидент.
    странен свят с още по-странни журналисти
  • 15 jforfk

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Барчо":

    Разбира се, че сте прав. Но направих сравнението с Хавай защото там има "референдум". "Много по-демократичен" отколкото в Русия. Та значи първо заселваме Хавай с американци и когато направим достатъчно мнозинство, подлагаме въпроса на ... референдум. Това е то "демокрацията". Ако бяха провели референдума само с местното население резултата щеше да е далеч по-различен. А руснаците поне не заселиха Крим предварително, а после да проведат референдума . Гласува само местното население. НО МЕН НАЙ-МЕ Е ЯД НА АРШИНИТЕ. ЗАЩО ЗА ЕДНИТЕ МОЖЕ А ЗА ДРУГИТЕ НЕ.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Доктор Охболи

    4 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: пратен в сибирска трудова колония зад Арктическия полярен кръг....
    Малиииий! А там едни ми ти политически затворници денонощно цепят лет на кубчета за водката на кремълското джудже...Как ви ги ражда акъля тия простотии, не е за вярване.

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    3 1 Отговор
    Колкото по далеко от русия толкова по добре за България.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания