3 146 21

Китай и сблъсъкът на цивилизациите

Могат ли китайците да се противопоставят на западния свят?

Китай и сблъсъкът на цивилизациите
Снимка: Shutterstock

След разпадането на повечето комунистически страни през 90-те години на миналия век, светът навлезе в период на перманентен мир. Политологът Франсис Фукуяма от Станфордския университет го нарече „краят на историята”, в който демокрацията и капитализмът ще се превърнат в завършената форма на човешко управление. В отговор на неговата книга от 1992 година, политологът от Харвард Самюъл Хънтингтън издава книгата „Сблъсъкът на цивилизациите и преобразуването на световния ред”. Хънтингтън смята, че макар ерата на идеологическия конфликт между комунизма и капитализма да е приключила, то ще се зароди нов конфликт на цивилизационно ниво. Книгата му се концентрира върху „кървавите граници” между ислямските и неислямските общества.

Хънтингтън пише за девет цивилизации, като две от тях се опитват да се наложат над останалата част от света. Ислямската цивилизация стартира с нападенията над Световния търговски център през 1993 година, и разрушаването на кулите близнаци на 11 септември 2001 година. Но ислямските усилия бледнеят пред това, което е подготвил Китай. Страните, които не искат да бъдат доминирани от Пекин, поне се организират, за да отговорят на заплахата.

Използвайки шаблона на Хънтингтън, светът може да бъде разделен на три лагера: антикитайски лагер, равнодушен такъв, и самият Китай, пише „Американ тинкър”. В първия лагер са западните страни, Индия и Източна Азия, докато в равнодушния са ислямските страни, Русия, Африка и Латинска Америка. Те съставляват 20% от световния БВП.

Бъдеща война с Китай ще отбележи края на глобализацията. В подготовката за войната антикитайските сили ще направят всичко възможно, за да ударят китайската икономика. Част от оръжията са търговски рестрикции, стартирайки от усилията на Тръмп да намали търговския дефицит с Пекин. На фронтовата линия в Източна Азия са Япония, Южна Корея и Тайван, които осъзнават необходимостта от това. Традиционните европейски морски сили като Великобритания и Франция също осъзнават, че Китай трябва да бъде възпрян. Париж и Лондон обявиха, че възнамеряват да изпратят кораби във взривоопасното Южнокитайско море.

Ако Китай предприеме агресивни действия, има голяма вероятност Европейският съюз да ограничи достъпа на Китай до европейския пазар. Подобно на мюсюлманите, европейците се опитват да наложат своя културкампф на останалата част от света. Глобалното затопляне е религията, а тези, които не следват линията, са застрашени от търговски мита. Европейците също така осъзнават, че са били изиграни от Китай, пише авторът Дейвид Арчибалд. Европейски компании изградиха фабрики на фона на процъфтяваща икономика, но докато тези усилия са успешни, то Китай изземва собствеността. Например 25% от активите на датската логистична компания Maersk са в Китай и на китайска земя оперираха 1000 служители. Китайското правителство обаче не поднови визите на почти всички от тях. Останаха само двама изгнаници на Maersk в Китай, което означава, че фирмата е загубила 25% от активите си. Други европейски компании понесоха глоби, защото успешно се противопоставят на китайските си конкуренти. Китай също така дава тласък на държавните компании, които имат една трета от производителността на частните.

Китай продължава да действа агресивно спрямо Индия в Хималаите, а в отговор индийците се опитват да помогнат на Виетнам и Индонезия за предстоящия конфликт. Безразличната група от страни имат прилики с Китай. Членове на този „лагер” са предимно страни под диктатура, с огромна корупция и липса върховенство на закона. Бидейки аморални, тези страни продължават щастливо търговията си с Китай, без значение колко смъртни случая причиняват китайците. В същото време поведението на Пекин не носи приятели на страната. Когато стане ясно, че Китай губи войната, която ще започне сама, то тези страни ще й обърнат гръб за сметка на съюзниците.

А какво да кажем за третия лагер – самият Китай? Ние няма да се бием срещу милиард и 300 милиона китайци, а само срещу 330 милиона от тях. Дори не е нужно да водим наземна война с тях – Виетнам ще го направи. Всичко, което трябва да направим, е да потопим техните кораби и да установим контрол над островите в Южнокитайско море. Светът ще осъзнае, че може да се разбира и без Китай – съвсем щастливо. Междувременно стана ясно, че репресиите срещу корупцията, които обяви Си Дзинпин, са насочени към прочистване от партийната йерархия на служители, идващи от обикновени семейства. Китайската политическа система се превърна в огромна наследствена феодална система.

Китай
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • НКВД
  Отговор
  1 13:16  12.06.18
  Алчния окупаторски капитализъм е обречен на разпад.идеите на Маркс за класово равно общесъво все повече набират сила и в западния свят!

  Коментиран от #4

 • Гост
  Отговор
  2 13:35  12.06.18
  Комустичеките корумпирани режими все по бързо отиват към своя край. След източна Европа и Китай ще се отърве от комунистическите окови.

  Коментиран от #10

 • Japan
  Отговор
  3 13:42  12.06.18
  Едно ново японско робство ще ги оправи тези комунистически боклуци.

 • ГосТ
  Отговор
  4 13:47  12.06.18

  До коментар #1 от "НКВД":

  Е как все повече, във Франция, социализъм има и винаги е имало. Германия също; Австрия. Да не говорим за Северна Европа. Цивилизацията означава социум. Диви капиталисти са само фащ и банановите републики. И Англия донякъде
 • 5 13:48  12.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Рекс
  Отговор
  6 13:58  12.06.18
  Китай населва и овладява Сибир.

  Коментиран от #21

 • куку руку ку
  Отговор
  7 13:58  12.06.18
  Публикувано във факти.бг: ..."светът може да бъде разделен на три лагера: антикитайски лагер, равнодушен такъв, и самият Китай"... Океания, Евразия и Изтазия от оруеловата "1984"
 • патриотъ
  Отговор
  8 14:19  12.06.18
  Глупости на търкалета на напълно изкрейзил индивид!
 • Ристе Пацифисте
  Отговор
  9 14:47  12.06.18
  Защо трябва да се противопоставят нациите вместо да работят заедно и да разхубавяват общия си дом - Земята? Докога едните ще са по-по-най, а другите - 8-ма употреба? Грешна постановка на приоритетите!
 • ЧеКа
  Отговор
  10 14:49  12.06.18

  До коментар #2 от "Гост":

  Гостето ти свършва, тръгваш си.
 • Ай Ти То
  Отговор
  11 14:51  12.06.18

  До коментар #5 от "Реалист":

  Само изкуствения, такова, интелект, де - ще ги оправи!
 • ГосТ
  Отговор
  12 14:56  12.06.18

  До коментар #5 от "Реалист":

  Ако ми ги говориш на мен тия,земи се скрий. Дори Япония е социална, дивако. Пример-прогресивно здравно осигуряване и огромнен корпоративен данък. Не ми ги въртИ нек'ви врели некипели. Да няма еднакви хора,аз като учен ще очаквам респект от тебе ,като бакалин. Треа ми се покланяш дълбоко,а аз ще ти кимам. И като говориш с мен,ще гледаш в земята. Т'ва е. Разбира се, че тоя който работи по малко и е по глупав ще получава по малко. Навсякъде е така, само че всички трябва да имат достъп до образование и здравеопазване , както и до някакъв сносен жизнен стандарт. Това е социализъм и социална политика. И това ще бъде новия повсеместен социален ред.

  Коментиран от #14, #16

 • Morgoth
  Отговор
  13 15:32  12.06.18
  Абе не знам, ама китайската икономика напредва в посока да се превърне в първата в света, а китайската флота макар и не най-силната и не най-модерната е най-голямата, а пари за модернизация очевидно има с оглед икономиката им.
 • Morgoth
  Отговор
  14 15:34  12.06.18

  До коментар #12 от "ГосТ":

  Всъщност социализма отрича, че на учения и на този който е по-ценен на пазара на труда ще се плаща повече от на бакалина и това е един от основните му проблеми.

  Коментиран от #15

 • ГосТ
  Отговор
  15 15:49  12.06.18

  До коментар #14 от "Morgoth":

  Не говоря за плащане, а за уважение. В повечето случаи,учените получават навсякъде по малко от търговците. Дори напротив, в социалните страни учените, лекарите, инженерите и преподавателите са с изравнен стандарт с бакалите. Ние живеем в някакви абсолютни заблуди. Нямам предвид болшевишки комунизъм, а социална политика. Почти цяла Европа има такава, като се започне от Север. Както писах по долу,англичаните подражават на сащ и банановите страни. Също така, наистина харесвам и японската система -няколко мега корпорации с борд на директори,които плащат мега огромни данъци и като цяло, средната класа преобладава. Много бедни и много богати има само в сащ,русия и банановите страни. пак ще се повторя.
 • Ads
  Отговор
  16 16:15  12.06.18

  До коментар #12 от "ГосТ":

  Социализъм и социална политика не е едно и също. Започват със соц., затова ги бъркаш.

 • Димитър
  Отговор
  17 16:24  12.06.18
  Само да попитам, къде е този перманентен мир? Като цяло в момента по света има много повече конфликти отколкото през студената война, та от там нататък защо въобще да чета статията на този пишман политолог?!
 • ГосТ
  Отговор
  18 16:33  12.06.18
  Социална политика се води от социалисти. Т. нар. леви. Идва от левия бряг на Сена. Имам предвид точто социализъм от френски тип,от шведски тип,от норвежки тип,от датски тип и т.н.

  Коментиран от #19

 • п.п.
  Отговор
  19 16:36  12.06.18

  До коментар #18 от "ГосТ":

  По скоро много хора бъркат капитализъм с демокрация.

  Коментиран от #20

 • 443
  Отговор
  20 17:04  12.06.18

  До коментар #19 от "п.п.":

  И правилно ги бъркат, след като капитализмът се крие зад маската на демокрацията изравнявайки понятията. Всъщност демокрация в истинския смисъл на думата няма никъде по света, така както нямаше и истински комунизъм навремето.
 • Бай Хой
  Отговор
  21 00:30  13.06.18

  До коментар #6 от "Рекс":

  В сибир се населвай ти с родата си, козел! Ама нма да стане!

Напиши коментар:


Публикувай