12 Юни, 2018 18:53 1 572 1

Намалиха присъдата на зетя на испанския крал

  • испания-
  • иняки урдангарин-
  • крал-
  • зет-
  • съд-
  • присъда

Зетят на монарха е бил свързан с финансова измама

Намалиха присъдата на зетя на испанския крал - 1
Снимка: БТА/ AP

Върховният съд на Испания даде 5 години и 10 месеца затвор за Иняки Урдангарин, съпругът на инфантата Кристина, която е сестра на крал Фелипе VI. Зетят на монарха е бил свързан с финансова измама. Иняки Урдангарин обжалва решението на съда в Палма де Майорка, който преди това осъди съпругата му Кристина 6 години и 3 месеца затвор.

Изслушването по делото за злоупотреба с държавни средства започна на 11 януари 2016 г. и приключи на 22 юни същата година. Общо 17 души свидетелстваха по делото, включително инфантата. Член на испанското кралско семейство се явява за първи път на подсъдимата скамейка, предаде Нова телевизия.

Според прокурорите, Фондация „Ноос“, в управлението на която са Иняки Урдангарин и бившият му бизнес партньор Диего Торес, е само прикритие за получаването на крупни суми от бюджетите на Балеарските острови и Валенсия и тяхното по-нататъшно прехвърляне на тясна група от хора. Институтът, според разследването, силно е завишил стойността на договори с местните власти за провеждане на различни спортни събития и след това е направлявал средствата към търговски дружества. Предполага се, че по този начин са били присвоени повече от 6 милиона евро.

След изслушването съдът на град Палма де Майорка призна инфантата за невинна по финансовата измама. Зетят на монарха беше осъден на 6 години и 3 месеца затвор. Той реши да обжалва пред Върховния съд. Прокуратурата заяви, че ще пледира 10 години лишаване от свобода за Урдангарин, който твърди, че е невинен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😀😀😀😀😀

    1 0 Отговор
    А , ИМАХ СИ И АЗ ДА НЕ Я НАМАЛЯТ.
    АБЕ ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ , АМА НЯКОИ СА
    ПО-РАВНИ 😀😀😀😀😀
Новини по държави: