13 Юни, 2018 07:32 1 960 7

Заев: Македония ще има идентичност

  • македония-
  • идентичност-
  • гърция-
  • зоран заев-
  • име-
  • северна македония-
  • ес

Историческо споразумение

Заев: Македония ще има идентичност - 1
Снимка: БТА/ AP

Историческо решение. Споразумението ще потвърди македонската културна и етническа идентичност веднъж завинаги. Това написа македонският премиер Зоран Заев след историческото споразумение с Гърция.

Двете балкански страни се разбраха за името на бившата югославска република, която вече ще се казва Република Северна Македония. Това ще позволи на Скопие да кандидатства за членство в НАТО и ЕС – до този момент Атина блокираше опитите заради името.

„Имаме историческо. С него ще имаме македонска идентичност“, написа във Фейсбук македонският премиер. „Нашата печалба е безценна – идентичност и гаранция за сигурността и проспериращото ни бъдеще“, добави той.

Заев посочи, че споразумението предвижда потвърждаване на македонския език в ООН. Предвижда се провеждането на референдум в Македония. Заев подчерта, че споразумението с Гърция е исторически шанс за страната да стане част от европейското семейство.

„С името Северна Македония е постигнато ясно разграничение между гръцка Македония и нашите северни съседи“, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас. Той заяви в телевизионно обръщение, че 140-те страни, признали балканската страна като Македония, сега ще трябва да я признаят като Република Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    12 0 Отговор
    Най правилно беше да се казва Западна България
  • 2 оажажо

    8 2 Отговор
    сега българската азбука ще стане македонска ! цар Самуил македонски цар справедливо върнал провинция българия в македонските предели !
    ние говорим наречие на македонския език и т.н. Това с мълчаливото съгласие на великите ни управници.
  • 3 гост

    1 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Двете балкански страни се разбраха за името

    Заев и Ципрас не са двете страни... Страните са хората им. И тези с огромно мнозинство не са съгласни. Особено в Гърция, защото в Македония има много албанци, които не се интересуват от името. Интересуват се обаче Германците и Американците, и така Заев и Ципрас подписват каквото им казват те...
  • 4 Дедо Грую

    2 0 Отговор
    А наЩе тъпи подлоги, самонабедили се плЮтици тъпо и може би нарочно проспаха спора за името, защото маклайците сигурно ще предявят претенции за територии или поне за малцинство. Според мен правилното име трябва да бъде ВАРДАРСКА македония, за да няма после неприятности.
  • 5 Дедо Петар

    3 5 Отговор
    Според мене треба да биде само Македонија засто од секога така се е казвала. Сичките искате дел од Македонија имате шанс обадетњ се на Зоран Заев
  • 6 Кукушки българин

    1 0 Отговор
    Няма български родолюбец, който да не се зарадва на приобщаването на нашите Вардарски братя към ЕС и НАТО. Желаем им от сърце успех в Референдума и Ратификацията на Договора с Гърция ! По отношение на "македонската" им идентичност, обаче, ще бъдем безкомпромисни с историческата истина. А тя е общоизвестна. До 1813 г. предците ни са били един народ, "македонската" писненист, книжовен език, идентичност и държавност са създадени едва през 1944 г. в пределите на бивша Югославия.
  • 7 Кукушки българин

    2 0 Отговор
    До 1913 г. предците ни са били един народ - с единно българско самосъзнание, писменост, книжовен език и църковна Екзархия. Сегашната "македонска" писменост, книжовен език, идентичност и държавност са създадени в пределите на бивша Югославия едва през 1944 г.
Новини по държави: