1 841 12

Заев разсекрети текста с Гърция за името

Скопие и Атина са близо до историческо споразумение

Заев разсекрети текста с Гърция за името
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Македонското правителство взе решение да разсекрети пълния текст на споразумението с Гърция за официалното име на западната ни съседка. Документът, дълъг 21 страници, вече е достъпен на интернет страницата на кабинета на Зоран Заев.

"Водени от духа на демокрацията", Първата и Втората страна в договора, се съгласяват официалното име, за вътрешна и външна употреба на втората да бъде Република Северна Македония, а официалният й език - македонски. Страните се съгласяват, че под термините "македонски" и "Македония" имат право да разбират както северната гръцка област, така и по-новата държава. Скопие се съгласява, че езикът и характеристиките на Втората страна не са свързани с античната история на Гърция, се пише в документа.

Документът ще бъде подписан от външните министри на двете страни и ще влезе в сила, само след като бъде одобрен от македонския парламент, а ако се реши така - и след референдум в западната ни съседка, следван от одобрение и в гръцкия парламент.

Влизането в сила на документа предполага технически и политически преходни периоди в Македония, които започват веднага след одобрението на договора в страната, предаде БНР.

Македония се задължава в срок от 6 месеца да преразгледа статута на паметниците, обществените сгради и инфраструктурата, които могат да са свързани с античната гръцка история и да предприеме "подходящи коригиращи действия", за да се уважава това наследство. Нужните промени в конституцията на страната, съгласно текста, трябва да са направени до края на тази година.

Северна Македония


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Жорко
  Отговор
  1 09:00  15.06.18
  Би следвало и нашето правителство да подпише договор с подобни клаузи. Нали държавата вече ще се казва Северна Македония. Ами, ако утре тези неблагодарници и крадци на история- макетата, решат да предявят териториални претенции спрямо България, какво ще правим тогава?
 • Радев
  Отговор
  2 09:37  15.06.18
  А трябваше да се казва Югозападна България
 • Истина
  Отговор
  3 09:42  15.06.18
  Да се присъединят към България и ще са в Европейския съюз. А и потенциалът им ще е по-голям. Защо сами си усложняват живота? Просто да изхвърлят караконджулите от миналото, които им затваряха очите и насаждаха омраза, и да си дойдат у дома!

  Коментиран от #6

 • 999
  Отговор
  4 09:52  15.06.18
  Ще мълчим. За доброто на НАТО, ЕС, САЩ, мир, спокойствие, развитие.

 • 666
  Отговор
  5 09:59  15.06.18
  E какво ще правим! Ще духаме супата, както винаги. И ще се почне старата песен на дупедавщина а именно: -Ама Вие не спазвате договора. -Ама съгласно т.3 Вие нарушавате , предявявате претенции. -Ама ние ще сезираме АРМЕНСКИЯТ ПОП ТОВА ЩЕ ПРАВИМ! НА ВИ СЕГА!!! ЗАПАДНИ БАЛКАНИ СЕВЕРНИ И КАКВИТО СИ ИСКАТЕ БАЛКАНИ!
 • Дедо Грую
  Отговор
  6 10:17  15.06.18

  До коментар #3 от "Истина":

  Добре го казваш да си дойдат у дома, ама със шиптърите какво правим? Ще си окачим още един камък на шията.

  Коментиран от #8

 • mikis dzezas
  Отговор
  7 10:21  15.06.18
  Споразумението се основава на истината , логиката и разума .Приветствам разумът , реализмът и разбирателството и от страната на дебелоглавите бугарски татаросерсеми от най-бедната материално и духовно страна на ЕС.
 • Истина
  Отговор
  8 11:13  15.06.18

  До коментар #6 от "Дедо Грую":

  Какво предлагаш, при първото затруднение да се отказваме ли? Просто да вдигнем ръце? Както сега сме направили. Не, така не се кове ВЕЛИКА ДЪРЖАВА. А нали това искаме, да ПРОСПЕРИРАМЕ. Значи трябва да запретнем ръкави и да започнем най-накрая да ВЪРШИМ РАБОТА!
 • Мая Бугова
  Отговор
  9 12:40  15.06.18
  Македония е гръцка.Добре е да вземат и България да имаме малко култура и да се научим да бъдем единни.Гърците ще ни научат и на самочувствие, защото сега сме овце.

  Коментиран от #10

 • Истина
  Отговор
  10 13:20  15.06.18

  До коментар #9 от "Мая Бугова":

  Македония започва да се разпада на части, затова е по-добре докато е още цяла да се присъедини към България, преди да се е превърнал в огнище на различни радикални елементи и да ѝ се случи това, което става в Сирия.
 • Мая Бугова
  Отговор
  11 13:37  15.06.18
  ИСТИНА, никой не иска да се присъединява към бедняци.Ние сме окрадена и пропаднала държава.Ние бягаме от държавата си, а искаме друг да стане част от нас.
 • Истина
  Отговор
  12 19:37  15.06.18
  Беден е този, който бяга от държавата си. Аз съм тук и всички които сме тук останали, сме хора с кураж, които сме решили да работим за България. Това не е бедност. Бедността не се отнася само до пари. Парите идват и си отиват, а врмената се менят. НИЕ СМЕ ТУК и ще посрещнем идващите времена в БЪЛГАРИЯ! Поздрави!

Напиши коментар:


Публикувай