15 Юни, 2018 08:55 2 412 12

Заев разсекрети текста с Гърция за името

  • македония-
  • зоран заев-
  • гърция-
  • текст-
  • документ

Скопие и Атина са близо до историческо споразумение

Заев разсекрети текста с Гърция за името - 1
Снимка: БТА/ AP

Македонското правителство взе решение да разсекрети пълния текст на споразумението с Гърция за официалното име на западната ни съседка. Документът, дълъг 21 страници, вече е достъпен на интернет страницата на кабинета на Зоран Заев.

"Водени от духа на демокрацията", Първата и Втората страна в договора, се съгласяват официалното име, за вътрешна и външна употреба на втората да бъде Република Северна Македония, а официалният й език - македонски. Страните се съгласяват, че под термините "македонски" и "Македония" имат право да разбират както северната гръцка област, така и по-новата държава. Скопие се съгласява, че езикът и характеристиките на Втората страна не са свързани с античната история на Гърция, се пише в документа.

Документът ще бъде подписан от външните министри на двете страни и ще влезе в сила, само след като бъде одобрен от македонския парламент, а ако се реши така - и след референдум в западната ни съседка, следван от одобрение и в гръцкия парламент.

Влизането в сила на документа предполага технически и политически преходни периоди в Македония, които започват веднага след одобрението на договора в страната, предаде БНР.

Македония се задължава в срок от 6 месеца да преразгледа статута на паметниците, обществените сгради и инфраструктурата, които могат да са свързани с античната гръцка история и да предприеме "подходящи коригиращи действия", за да се уважава това наследство. Нужните промени в конституцията на страната, съгласно текста, трябва да са направени до края на тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жорко

    9 6 Отговор
    Би следвало и нашето правителство да подпише договор с подобни клаузи. Нали държавата вече ще се казва Северна Македония. Ами, ако утре тези неблагодарници и крадци на история- макетата, решат да предявят териториални претенции спрямо България, какво ще правим тогава?
  • 2 Радев

    10 2 Отговор
    А трябваше да се казва Югозападна България
  • 3 Истина

    9 4 Отговор
    Да се присъединят към България и ще са в Европейския съюз. А и потенциалът им ще е по-голям. Защо сами си усложняват живота? Просто да изхвърлят караконджулите от миналото, които им затваряха очите и насаждаха омраза, и да си дойдат у дома!

    Коментиран от #6

  • 4 999

    5 3 Отговор
    Ще мълчим. За доброто на НАТО, ЕС, САЩ, мир, спокойствие, развитие.
  • 5 666

    9 1 Отговор
    E какво ще правим! Ще духаме супата, както винаги. И ще се почне старата песен на дупедавщина а именно:
    -Ама Вие не спазвате договора.
    -Ама съгласно т.3 Вие нарушавате , предявявате претенции.
    -Ама ние ще сезираме АРМЕНСКИЯТ ПОП
    ТОВА ЩЕ ПРАВИМ!
    НА ВИ СЕГА!!! ЗАПАДНИ БАЛКАНИ СЕВЕРНИ И КАКВИТО СИ ИСКАТЕ БАЛКАНИ!
  • 6 Дедо Грую

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Истина":

    Добре го казваш да си дойдат у дома, ама със шиптърите какво правим? Ще си окачим още един камък на шията.

    Коментиран от #8

  • 7 mikis dzezas

    2 9 Отговор
    Споразумението се основава на истината , логиката и разума .Приветствам разумът , реализмът и разбирателството и от страната на дебелоглавите бугарски татаросерсеми от най-бедната материално и духовно страна на ЕС.
  • 8 Истина

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо Грую":

    Какво предлагаш, при първото затруднение да се отказваме ли? Просто да вдигнем ръце? Както сега сме направили. Не, така не се кове ВЕЛИКА ДЪРЖАВА. А нали това искаме, да ПРОСПЕРИРАМЕ. Значи трябва да запретнем ръкави и да започнем най-накрая да ВЪРШИМ РАБОТА!
  • 9 Мая Бугова

    2 1 Отговор
    Македония е гръцка.Добре е да вземат и България да имаме малко култура и да се научим да бъдем единни.Гърците ще ни научат и на самочувствие, защото сега сме овце.

    Коментиран от #10

  • 10 Истина

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Мая Бугова":

    Македония започва да се разпада на части, затова е по-добре докато е още цяла да се присъедини към България, преди да се е превърнал в огнище на различни радикални елементи и да ѝ се случи това, което става в Сирия.
  • 11 Мая Бугова

    4 1 Отговор
    ИСТИНА, никой не иска да се присъединява към бедняци.Ние сме окрадена и пропаднала държава.Ние бягаме от държавата си, а искаме друг да стане част от нас.
  • 12 Истина

    3 0 Отговор
    Беден е този, който бяга от държавата си. Аз съм тук и всички които сме тук останали, сме хора с кураж, които сме решили да работим за България. Това не е бедност. Бедността не се отнася само до пари. Парите идват и си отиват, а врмената се менят. НИЕ СМЕ ТУК и ще посрещнем идващите времена в БЪЛГАРИЯ! Поздрави!
Новини по държави: